Whiskey

Bildskön måndag - Cocktails - Penny & Bill's Menu

Man känner verkligen att hösten dragit igång. Det är verkligen fulle rulle på alla möjliga sätt. Men att kika på lite bilder, få lite inspiration och drömma sig bort till helgen som kommer strax, det har vi alla tid för.

 

 

Booty Bay - House blended dark rum, sweet vermouth, cacao,
honey, banana, campari, p&b bitters

En manhattan variant där basen görs av en blend av olika romer. För dig som tycker om spritigt, lätt sött men en komplex smak berg och dalbana så är detta något som värmer dig gott.

 

 

Jugo de Jimadores - Tequila blanco, aqvavit, elderflower, verjus, mandarin,
peychaud bitter, saline solution

Det är verkligen inte alla som gillar Tequila men för dig som älskar klassikern Margarita är detta ett måste. Tydlig agave blandas upp med båda Hallands fläder och fläder likör, frukten förstärks av mandarin och syra från verjus. Sen färgar vi denna drink med ett blad rödkål - Hur går det till? Inte super konstigt egentligen. Jag blandar spriten först, men inte för 1 drink, utan för flera och sedan låter jag ett blad rödkål ligga i vätskan i ca 1 timme.

 

 

Go naked or go home - Naked Grouse, fermented raspberry,
fino sherry, lemon, Champagne

Vi har stängt söndag-måndag på baren och något som tyvärr alltid händer är att när kvällen är slut på lördag har vi ofta öppet vitt vin. Det kan vara öppen Champagne, Cava eller vad som. Tyvärr kan vi inte servera det på tisdag, kolsyran har ju försvunnit, vinet kan ha oxiderats men istället för att slänga det använder vi det för att göra ett hallonsocker. Vi blandar allt "dåligt" vitt vin, tillsätter hallon och låter det fermentera. Sedan silas bitar bort och vi blandar drinken. Fruktigt, bubbligt och omtyckt av alla, även de som "inte gillar" whisky.

 

 

Nuts & Bolts - Islay whisky, Cognac, over proof rum, cacao blanc,
coconut fat mandarin, p&b bitters

Här har vi en Old Fashioned variant som varit med på menyn sedan dag 1. Jag tror vi tillhör ett av de kontona som säljer mest Islay whisky i Sverige pga av denna drink. Jag "tvättar" whiskyn med kokosnötsfett, vad det innebär är att jag tillsätter en struktur i vätskan, i detta fall fett. En helt grym drink om jag får säga själv. Denna måste testas.

 

Så, jag ser fram emot att ge ut et nytt recept i dagarna. Stay tuned min vänner. Tack för att du läste.

 

Foodtail - Food + Cocktail - Mat och Cocktail i kombination - Inspirationssöndag

Jag älskar drinkar. Men jag älskar verkligen mat också. När jag startade Penny & Bill ville jag hitta en gren i vårt DNA-träd som skulle vara annorlunda. Vi är så otroligt bortskämda med grymma barer i Sverige vilket gör det svårare att stå ut och nå igenom som något annat. Jag har sett försök till att kombinera mat & cocktail men inget som har varit helhjärtat eller inbundet i vad etablisimanget faktiskt gör. Här kände jag att det skulle kunna vara intressant och en utmaning.

 

Göscevice med spritärta, isört, ringblomma

tillsammans med

Floresta - Grand Cru riesling, Novo Fogo cachaca, gentian, isörtsstam, honung,
ingefära, lavandel, citrus - färgas med rödbeta.

 

För att göra det enkelt att förstå vad det handlar om så är det att smakmässigt kombinera mat och dryck. Precis som att rekommendera ett glas vin till en maträtt, en öl, ett glas portvin eller vad som. Det fantastiska med cocktails är att du kan gå in och skruva på mängder av nyanser som du inte kan göra med tex vin. Det är otroligt kul, väldigt svårt men utvecklande som tusan.

 

Makrill grillas på kolgrilled med färskt enbärsris,
serveras med ämnesgurka och grillad citron

tillsammans med

Otto's Journey - Brooklyn gin, Otto's rose vermouth, Del Maguey Mezcal,
Chartreuse, lemon husk, orange bitter

 

Kokosglass, blåbär, bärkompott, frystorkade blåbär, maräng

tillsammans med

Coopers Punch - Highland Park single malt, overproof rum, port wine, chai tea,
lime, blackberry, p&b bitter, nutmeg

 

Bilder, mat, cocktails - Vad mer behövs för en söndag? Ses snart.

Bildskön måndag - Inspiration, Drinkar, Fotografi

Nu har vi hunnit fotografera ännu fler drinkar. Överst visas Warwick Valley - Brooklyn gin, Italicus rosolio de bergamotto, Rinamato white americano, lime sherbet, kaffir lime. En tydligt Sour med super frescha citrus toner, lätt kryddigthet och intressant doft av kaffir lime.

 

 

Coopers Punch - Highland Park single malt 12y, overproof rum, port wine,
blackberry, chai tea, nutmeg, p&b bitter

 

 

Rebel Yell - P&B house blended whiskey, Mancino rosso, Champagne, Fernet Branca, muscovado, cloves, saline solution, p&b bitter

 

 

Bring your A game - Kosque aged gin, Ocho Tequila reposado, Cynar,
timut pepper, p&b bitter

 

Tack för att du läste. Om du undrar något tveka inte att skriva.

Recept Morning Glory Fizz - Brunch - Pick me up

Såhär på söndagar kan man ju vara rätt trött av olika anledningar men samtidigt är dagen den bästa i veckan enligt mig. Jag och mina vänner har i snart fem år haft en stående reservation på ett ställe i stan där vi alltid ses, ibland kan tre stycken komma och nästa gång är vi tolv stycken med barn och hundar. De som har möjlighet kommer och kan någon inte lägger vi ingen tyngd i det. Men brunch är så sjukt trevligt, ingen stress finns, man tar igen det man inte hunnit med och historier flödas.

"Pick me up" är en frekvent använd term inom min bransch och hörs vanligast kring lunch/brunchtid. Tanken är att den ska "plocka upp dig efter gårdagens härj på stan". Du vaknar, är rätt sliten, mår sisådär men kravlar dig ner på stan, möter upp lite vänner, tar något och äta och en "pick me up". Ofta är dessa korta, iskalla och citrusdrivna och självklart är då tanken att den ska drickas rätt fort för att du ska komma på banan igen.

Börja med att "coata" ditt glas med Absinthe. Vad du vill åstadkomma är att smaksätta glaset, häll några dopppar i botten och snurra sen runt vätskan. Blanda Scotch, citron och socker i den lilla delen av shakern. Separera äggvita från äggula i stora delen av shakern. Skaka först utan is för att slå in luft i äggvitan, tillsätt sedan is och skaka ordentligt. Fyll upp lite soda vatten i botten av glaset och sila sedan upp drinken. Jag gillar att använda en apelsin zest på denna drink.

Morning Glory Fizz - First nämnd i boken "How to Mix Drinks" år 1884.

  • 50 ml Scotch whisky
  • 30 ml citron juice
  • 20 ml sockerlag
  • 3 droppar Absinthe
  • Soda vatten
  • Äggvita

 

 

Right, börja med att pressa citron och plocka fram socker, ägg och soda vatten. Om du inte vet hur man gör sockerlag finns ett grymt bra inlägg tidigare så glöm inte att kolla in det. Jag hittade inte mina mätglas idag så köksmåttet åkte fram vilket fungerade precis lika bra.

 

 

Äggvita i stora delen och sen blandar jag scotch, citron och socker i lilla delen.

 

 

Häll upp en skvätt Absinthe, snurra runt vätskan i glaset och lägg sedan in det i frysen. Skaka först utan is sedan med is, självklart med den iden du själv har gjort! Vill du veta hur du gör? Kolla tidigare inlägget om is.

 

Nyss uttagen ur frysen - men blir väldigt bra hemma is.

 

Häll upp soda vatten i botten av glaset som nu är smaksatt med Absinthe, sila upp drinken och garnera med en apelsin zest.

 

 

Nu är det bara att njuta och "get picked up". Tack för att du läste, om du undrar något är det bara att skriva. Enjoy och ses snart.

Läs mer om vilka barverktyg som är bra att ha hemma.

Drinkskola - Scotch Whiskey - Iced tea - Recept till hemmabaren

Oj oj oj vilken vecka. Penny & Bill har öppnat efter sommaruppehållet och det känns helt fantiastiskt att vara igång igen. Många många timmar denna vecka har spenderats på baren för att sätta igång allt, ny cocktaillistan kommer i veckan och det har tagit tid att utvecka vilket har gjort att jag varit lite sämre med att skriva här. Det ber jag om ursäkt för.

I torsdags höll jag en drinkinspiration för 20 personer på Edringtons kontor med fokus på whiskey som spritbas. Jag som är en stor whiskey tönt älskar verkligen att få upp den generella synen om just denna sprit, den fungerar absolut skitbra att blanda drinkar på och något som jag personligen föredrar. Med mig hade jag Highland Park & Macallan, 2 otroligt bra produkter som jag arbetat med länge. Jag började med att servera Coopers Punch (Highland Park single malt 12y, overproof rum, portvin, chai te, björnbär, lime, bitters & muskotnöt) som är en drink som följt med mig i ca 2 år. Jag serverar den på min bar där den har blivit en klassiker och har även visats på TV4 nyhetsmorgon. Eftersom gästerna kom vid samma tidpunkt valde jag att servera som en bål, snabbt och smidigt. Efter en liten stund satte vi igång och vi hade verkligen skitroligt. Jag ska först och främst tacka er som va på inspirationen, det är en otroligt känsla att få berätta och dela kunskap om mitt liv som bartender och hur mycket jag älskar mitt yrke.

 

 

Vi dukade upp 2 bord med alla verktyg som behövdes, alla möjliga ingredienser och recept. En av tankarna med inspirationen var att alla skulle få blanda drinkarna för att få praktisera. Givetvis hade vi en introduktion om Whiskey och varumärkena sedan gick jag igenom vad som är viktigt att tänka på, hur man blandar, verktygen, do's and dont's, vikten av hemmabaren och självklart svarade på frågor. Jag blandade först drinken själv framför alla och gick igenom steg för steg, garnityr och slutresultat. Sen va det upp till alla deltagare och vilken leverans det var, otroligt bra resultat.

 

 

Första drinken vi gjorde listas längre ner, den är skapad av Mattias Skoog som idag är nordisk ambassadör för Macallan & Highland Park. Idag ser vi honom tyvärr mindre bakom en bardisk, en riktigt duktig bartender som arbetat på många väletablerade barer, bidragit med utveckling av branchen, alltid serverat exceptionella drinkar, utfört enormt bra service och en jävla bra host.

 

Macallan Iced Tea - Skapad av Mattias Skoog - Nordisk ambassadör Macallan & Highland Park.

  • 50 ml Macallan Double Cask
  • 30 ml citronjuice
  • 20 ml söderte sockerlag
  • 60 ml äppelcider

Blanda Whiskey, södertesocker och citron i lilla delen av shakern. Tillsätt is och skaka snabbt. Häll sedan äppelcider i botten av ditt glas för att sen sila upp från din shaker. Tillsätt massor av is till ditt glas och garnera gärna med en äppelskiva. Använd gärna pappersugrör eller om du har tillgång till metallsugrör. Skippa plasten.

 

Nästa drink vi gjorde heter Penicillin, en helt grym drink skapad av Sam Ross - Attaboy och det receptet hittar du tidigare i bloggen.

 

 

Ladda ner mitt snygga recept här som du kan printa ut och ha på kylskåpet t.ex.

Läs mer om vilka barverktyg som är bra att ha hemma.

Södertesocker

  • Gör en sockerlag (kika mitt tidigare inlägg) och när sockret löst sig lägg ner söderte och låt det dra i 10 minuter. Sila sedan bort.

 

Tack för att du läste, strax kommer mera.