Recept | Asiatisk grillad lax

I ett försök att tillaga något annat än lax med hollandaise och färsk potatis (vilket är sjukt gott) så tänkte jag ut en asiatisk version av den grillade laxen, det var enkelt och blev supergott! Asiatisk lax med grillångade grönsaker och grillade pak choi, serverat med en yoghurtsås.

Du behöver:

  • Laxfilé
  • Ingefära
  • Vitlök
  • Olivolja
  • Sesamfrön
  • Chili
  • Sesamolja
  • Risvinäger
  • Citrusfrukter
  • Broccoli
  • Zucchini
  • Salladslök
  • Pak Choi
  • Honung
  • Yoghurt, creme fraiche eller gräddfil
  • Foliepapper

 

Gör så här:

1. Börja med marinaden. Blanda lika delar olivolja och sesamolja med hälften så mycket risvinäger (ex. två matskedar oliv- och sesamolja och en matsked risvinäger). Tillsätt en matsked riven ingefära och två små hackade vitlökskylftor. Tillsätt lite färsk eller torkad chili.

2. Lägg laxen i dubbelt grillfolie med mycket över till kanterna. Pensla över rikligt med marinad och dekorera med skivade citrusfrukter och sesamfrön (jag hade svarta). Låt stå och marinera ett tag.

3. Skiva broccoli, zucchini och salladslök och lägg i ett eget foliepaket. Häll över olja, salta och peppra.

4. Dela Pak Choi i fyra bitar, olja, salta och peppra.

5. Dags att grilla! Laxen och grönsakerna tar ungefär lika lång tid (ca 15 minuter) och Pak Choien behöver ca 3-5 minuter. Allt beror såklart på hur varm grillen är.

6. Blanda exempelvis yoghurt med honung, pressad citron/lime/apelsin, olivolja och salt - servera vid sidan.

7. Smaklig måltid!

 

Pst! Blir du sugen på min fördrink? Det var en enkel version av en mojito. Färsk mynta, jordgubbar, ljus rom, en droppe flädersaft, is och Schweppes Mojito mix. Slurp!

 

Skriv en kommentar