Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska!

RECENSIONER

Restaurangrecension | Bitza i Hornstull

Förra helgen tog jag armkrok på min vän och stegade cirka tusen steg hemifrån bort till Bitza vid Hornstulls strand. Äntligen! Ibland är det som att desto närmare hem, desto svårare är det att ta sig an. Vi stod utanför dörren (och var inte ensamma) tre minuter innan öppning på en lördag. När de slog upp dörrarna var de med glada och välkomnande miner, vilket kom att bli en stor anledning till varför jag gillar Bitza så mycket. Fantastisk personal!

Förutom det så smakade deras napolitanska pizzor med libanesiska och palestinska smaker magi, speciellt deras dagens som bestod av Oatley fraiche, potatis och rödlök. Även kaffet var magiskt. Förutom det är inredningen fantastisk, superfräsch, modern, stilren - helt i min stil. Jag tänker mig att detta kan bli en ny favorit i kvarteret!

Mitt betyg för Bitza

Mat: ++++
Miljö: +++++
Pris: ++++
Service: +++++

 

Jag vill verkligen slå ett slag för Bitza. Gå hit!

 

Restaurangrecension | Daphne’s

På Artillerigatan strax innan Karlavägen hittar du denna franska restaurang, som håller vad de lovar. Stig in i en gemytlig lokal med högt i tak, mörkt trä och röd inredning. Här finns flera ytor att umgås i, fåtöljer för avslappnat häng, baren och så middagsborden som går att ordna i olika stora konstellationer. Menyn bjuder på klassiker som Biff minute, Moules Frites, Snitzel och Torsk. Rätter som smakar som de ska, goda råvaror och fint hantverk. Hit går du inte för att uppvela nya smakkombinationer, men däremot för en mysig eller romantisk måltid utan överraskningar - i en positiv bemärkelse. Vi var ett större sällskap denna afton, och fick ett bord längst in precis som önskat. Daphne's är för mig är ett smultronställe man lika gärna kan ta ett glas på som festa till med en ordentlig middag.

Dessa Moules slank ner! Slurp!

Mitt betyg för Daphne’s

Mat: ++++
Miljö: +++++
Pris: ++++
Service: +++

Servicen bedöms tyvärr på den servitris vi hade för aftonen, som är det enda som drar ner upplevelsen. Jag hoppas vi hade otur. Fredrik på Daphne’s som hjälpte till med bokningen osv. är väldigt trevlig.

Mina bästa restaurangbesök 2018

Jag tänkte att jag skulle summera årets bästa restaurangbesök för er! När jag försökte minnas året som gått och de restaurangbesök som stått ut i år insåg jag hur fort tiden går. Vissa restauranger som jag har som favorit har jag inte ens hunnit besöka, på ett helt år! Jag kan också se hur man går igenom olika perioder i livet och då hänger på olika ställen. Riche var ettt sådant ställe som jag var på ofta; vare sig frukost, brunch, lunch, middag eller bara ett glas i baren... i år har det inte blivit många besök där inte. Boqueria var också ett sådant ställe jag var på flitigt, typ varje helg, mest för att dricka god cava om kvällarna och stöta in i vännerna - men nu är man inte ju inte ute och ränner längre. Det här året har varit ett sådant där jag fått uppleva väldigt mycket olika, jag har besökt många nya ställen, högt och lågt, vilket är otroligt kul. Ska bli spännande och se vad 2019 har att erbjuda på krogfronten, jag ser personligen fram emot att etablera några nya stammisställen.

L'Avventura
One night in Italy! Svårslaget och en solklar favorit i Stockholm. Stig in i en romersk och romantisk atmosfär, det är som att besöka ett italienskt palats. Högt i tak, stora träd, röda sammetsmöbler. Menyn är á la carte och erbjuder en massa goda anti-pasti, pasta, fisk, kött och skaldjur. Vill du förgylla besöket med något extra ska du beställa ost på vagn eller en flamberad efterrätt.

Surfers
En annan stockholmsfavorit. Jag fullkomligt älskar Surfers och hela deras koncept, såväl maten som drinkarna är av bästa kvalité. Otroligt gott från det asiatiska köket, med mycket fokus på Sichuansmaker! Sådant jag kan sukta efter. Ett plus för mycket vegetariskt på menyn. Det enda jag har upplevt lite mindre bra här är servicen.

Solsiden
Här sitter du så när man kan komma vattnet och har Oslos bästa solläge. På menyn hittar du främst ett fantastiskt utbud av fisk och skaldjur, och i köket tillagas rätter på nordiskt vis med med inspiration från hela världen. Lokalen är modern och snyggt inredd, med plats för många. OBS! Endast öppet på sommaren.

Calle P
En gammal goding är tillbaka! Under hösten 2018 slog restaurangen upp dörrarna igen, efter att länge gått under namnet Berns Bistro & Bar. Nu roddas Calle P i regi av mina vänner från Sixten & Frans, och här serveras mellanrätter med inspiration från hela världen, i oväntade så väl som klassiska smakkombinationer. Ett stimmigt ställe som passar lika bra för middag, som för afterwork och sena kvällar.

Il Paradiso
Wow, vilken underbar plats. På en hög bergsslutning strax utanför Palma hittar du denna magnifika restaurang med sin romantiska atmosfär. Byggnaden är ståtlig så väl utan och innanpå, och kyparna tar väl hand om en. Menyn är italiensk, men jag skulle inte säga att man går hit för maten. Den är god, speciellt i kombination med gott vin och deras vackra utsikt, men det är inte den bästa du kommer att ha ätit.

Ling Long
Älskade Ling Long. Denna restaurang har nästan kommit att bli ett stammisställe, då jag besöker den titt som tätt. Här är personalen fantastisk, speciellt Umur och Philip som alltid tar så väl hand om en. En asiastisk restaurang med bar som huserar inuti Story Hotel. Här kan du äta lunch från deras helt veganska (!) á la carte, och det är inga acai-bowls eller råa sallader som bjuds på här. Det finns sju stående rätter om jag inte misstar mig, som Buns med oumph, Daal eller min (och hela Stockholms favorit) Bang Bang. Jag skulle i princip kunna äta den varje dag. Till middag serveras asiatisk tapas med både fisk, kött och veganskt.

Stadshuskällaren
Det finns ett helt inlägg om mitt besök på Stadshuskällaren. Jag satt i Chef's Table och hade en fantastisk kväll med flera rätter, komponerat med vin. Chef's Table är en perfekt present att ge bort till någons födelsedag, eller kanske unna sig vid en årsdag. I den anrika restaurangen kan du istället njuta av en avslappnad men elegant miljö.

Restaurant Aubergine
Jag har hittat en ny kvarterskrog, och man älskar ju kvarterskrogar. Aubergine har funnits länge, men jag har helt enkelt inte tagit mig dit, förens nu. Jag fick ett fin-fint premiärbesök när jag besökte dem under deras tryffelveckor - missa inte det nästa år! men förutom den gudomliga tryffelpastan dracks gott vin och avnjöts smarriga förrätteer och efterrätter. Vid bordet bredvid satt Dominika Peczynski och Anders Borg och såg nykära ut, en vecka innan sitt bröllop.

Tast Club
Undangömt mitt bland Palmas mestra centrala gator. Det är lite det som är hela grejen också, det känns exklusivt att vara här. Lite Gentlemens-club stämning, med elegant miljö, takkronor, stora speglar och whiskysalar. Här bjuds på tapas i lagom festlig stämning vare sig man vill hänga i baren eller äta middag.

Bonnie's
Resturangen på nya Bank Hotel. Den är ståtlig, fantastisk lokal. Hela hotellet känns som en mötesplats, och maten är av högsta klass. Även cocktailbaren Papillion och Sophie's Bar finns på hotellet.

The Market: Asian
Köpenhams kryllar av bra restauranger, men en ny jag fick besöka i år var The Market, den asiastiska (finns även italiensk). Det känns väldigt New York här, med en mörklagd miljö och skön musik i högtalarna. På talrikarna är det asiatisk mat i alla former. Detta är ett perfekt ställe för en festlig kväll på stan.

Restaurang Artilleriet
En oväntad uppstickare! I en lugn och modern miljö serveras väldigt god mat från ett varierat kök, och på sommaren kan man sitta skönt i säckstolar på deras veranda. Hade jag bott i närheten hade jag hängt här ibland. Billigast cava i stan! Och godaste!

Har jag missat någon?

Utöver alla året restaurangbesök så var definitivt resorna till Biarritz och Mallorca riktiga smakupplevelser. Råvarorna i Frankrike är så otroligt fina. Alla ostar, det rosa vinet, ostronen, persikorna... och utbudet av restauranger på Mallorca är så otroligt bra, inte minst i Palma.

Jag kanske ska göra ett inlägg med restauranger jag ser fram emot att besöka 2019?

Chef's Table med avsmakningsmeny på Stadshuskällaren

Nu ska jag ta med er på en av de mest fantastiska måltiderna jag varit med om. Jag har nämligen besökt Restaurang Stadshuskällaren i Stockholm. För er som inte känner till denna magiska plats kan jag berätta att namnet avslöjar en hel del. Restaurangen ligger i källaren på Stadshuset, och serverar så väl gäster som stora evenemang i Blå Hallen och självaste Nobelfesten.

I köket hittar ni köksmästare Magnus Santesson (silver i ”Årets Kock 2018) som tog emot mig och mitt sällskap, men gav över rodret till sous chef Magnus Åkerström (som vunnit både ”Årets Unga Kock 2017” och ”Årets Fjällkock 2018”) som tillsammans med sitt härliga team sog hand om oss hela kvällen.

Vi satt nämligen i Chef's Table, det vill säga mitt i köket, bokstavligt talat, där vi fick ta del av en avsmakningsmeny med viner till, allt med utsikt över hantverket som pågick i köket.

Entrén till Stadshuskällaren, anrik och välkomnande. Det kändes familjärt och mysigt att siga in här.

Vi sattes till bords (vid Chef's Table finns bara plats för två) av våra vänliga servitös och invigde kvällen med Tattinger.

Kvällens första servering: levain och filmjölksbröd, vispat smör, någon svamp-mousse.

Amuse Bouche i form av sotad fröyalax som satte ribban högt.

Ostron med krusbär och bipollen som vi sköljde ner med champagnen. Gud i himlen.

Sedan rysk kaviar och vodka.

Kvällens utsikt: killarna i köket. Lite kuriosa är att ingen kock på Stadshuskällaren är över 33 år, och sous chef Magnus Åkerström som ni ser närmst i bild är endast 26 år, mäkta imponerad av båda delarna!

Här ser ni rökt kammussla med bland annat svamp och alger, i en asiatisk fiskfond. Till detta fick vi ett italienskt Chardonnay vilket var nytt för mig! Gott var det!

En version på Nobelmiddagens förrätt 2017, jordärtskocka på flera vis som enligt mig var en av kvällens bästa rätter. Det smalt i munnen. Till detta dracks ett gott vitt vin från Oregon, också nytt för mig!

Titta bara... komponerad av en av mina favoritkockar Tom Sjöstedt, som driver restaurangen Lilla Ego.

Kvällens första varmrätt! Gös med krabbkrokett, rostad blomkål, bergamott, bondbönor och velouté på libbsticka. Detta sköljdes ner med ett annat chardonnay från Nya Zeeland.

Sen var det dags för en ny upplelvese. Stadshuskällaren fokuserar mycket på nordiska råvaror, lokalt producerade med svenska signalament. Där ibland vilt kött, vilket jag såklart föranmält att jag inte äter, och de kunde de utan problem anpassa sig efter. Mycket på menyn består av vegetariskt, fisk och skaldjur, men jag äter ju även fågel (om än inte så mycket). Därav, blev min andra varmrätt vildand (de frågade mig snällt om jag var okej med detta).

Jag har ätit anka en eller två gånger förut, borsett från Peking-anka som jag åt en del när jag bodde i London. Men i denna form har jag delvis upplevt det på Michelin-restaurangen Costes i Budapest, samt på Pubologi i Gamla Stan. Tyvärr föll det mig inte i smaken någon av dessa tillfällen, det smakade alldeles för mycket rött kött. Här däremot, när jag serverades vildanka smakade det ljuvligt. Jag åt upp.

Till detta drack jag ett smarrigt rödvin.

Ost Wrångebäck med Beerenauslese - herregud vad gott!

Sorbé på gurka och dill.

Det blev några glas...

Dags för sista serveringen, och huvud-efterrätten. Helt i min smak.

Fryst choklad till minus 196 grader med hjorton, mandel och vit choklad. Yum.

Kvällens meny signerad av hela teamet vi fått äran att ha som host denna afton och det ståtliga Stadshuset.

Där vi satt hade alla tidigare gäster signerat väggen, och de fick även vi. Svårt att sätta ord på en sådan kväll med så många intryck, fantastiska smaker, härliga människor. Definitivt en av de bättre kvällarna på året och bästa måltiderna i livet. Jag rekommenderar er varmt att unna er detta om ni vill ha lite trevligt, man kan välja att äta ute i restaurangen också. Jag vill redan tillbaka!

Ta del av mer material på min Instagram story, där kan ni även se rörlig bild. Känns så fantastiskt kul att kunna dela med mig av sådant här genom bloggen, hoppas ni tycker det är lika kul!

Stockholms Stadshus
Hantverkargatan 1
111 52 Stockholm

 

Restaurangrecension | Bianchi Café & Cycles

Bianchi Café & Cycles är en medelhavsinspirerad restaurang som osar italienskt. I en stor lokal mitt på Norrlandsgatan (mitt emot MOOD Stockholm) ryms en restaurang och bar med en lyxig cykelbutik. Inredningen är helt i min smak. Snyggt läder, sten och marmor, brunt trä och naturnära färgtoner. Menyn är medelhavsinspirerad med mycket italienska rätter. Här finns flera pizzor, pasta, risotto, gnocchi, sallad, fisk, skaldjur, kyckling och kött. Bland smårätterna kan man till exempel beställa Burrata med tryffel, kycklingkroketter och parmesanpotatis. Här finns ett stort urval av viner från främst Italien, öl, cocktails, grappa och kaffe.

Under mitt besök delade jag och mitt sällskap på flera rätter så att vi skulle få uppleva så mycket som möjligt. Vi åt Burrata med tryffel, Kroketter på konfeterad kyckling, Bianchis parmesanpotatis, Salame al tartufo, Kyckling rostad i vedugn, Pasta med svamp, Stekt skrei, Het soppa på pumpa, Skaldjursrisotto och Strade Bianche (vit pizza).

Burratan med tryffel var helt fantastiskt, hade kunnat sleva i mig flera stycken. Även kycklingkroketterna och parmesanpotatisarna var väldigt goda! Jag åt såklart inte av tryffelsalamin då jag inte äter kött. Av varmrätterna var svamppastan, kycklingen och skreien mina favoriter.

Det faktum att det ligger så centralt är ett stort plus då det är ett ställe man enkelt kan slinka in på. Interiören är modern, mysig och snygg och välkomnar avslappnat häng så väl som mer uppstyrda luncher eller middagar.

Mitt betyg för Bianchi Café & Cycles

Allt som allt känns det här som en cityfavorit! En bred meny med något för varje tillfälle. Snygg interiör, lugn och avslappnad stämning och härlig personal. Atmosfären känns perfekt för att sitta och jobba med en kaffe, ta en after work, äta lunch eller middag.

Mat: ++++
Miljö: ++++
Pris: ++++
Service: ++++

God mat, trevlig miljö, prisvärt och bra service.

Bianchi Café & Cycles
Norrlandsgatan 16
111 43 Stockholm

Restaurangrecension | Tryffelveckor på Aubergine

Tryffelsäsongen är här! Eller i alla fall den vita, "Alba", och mest exklusiva. Jag hade äran att besöka kvarterskrogen Aubergine på premiärdagen för deras tryffelveckor som pågår under november månad. WOW.

Vi startade kvällen med ett glas mousserande och fortsatte sedan med rödtjut och flera fantastiska förrätter.

Eftersom vi var där för den kära tryffelns skull var det mest fokus på den, men vi beställde även in deras tonfisk som varm HIMMELSK. Den smälte i munnen. Ni ser även kroketter med tryffel, äggröra med tryffel och tryffelpizza bakom Claras arm. Vi var fyra fotogalna gäster som drog åt oss uppmärksamhet från några äldre herrar, det här med att fota maten på ett sådant ambitiöst sätt förstod de sig inte på, men vi gav dem något att skratta åt.

Sen var det dags för pastan. Oj i himlen. Jag valde den vita tryffelpastan, och den toppar faktiskt alla jag smakat. WOW. Tillsammans med ett gott, rekommenderat Pinot Noir var kvällen fulländad.

Vi kunde såklart inte helt nöja oss, så det blev en runda av efterrätter också. Jag som är galen i choklad föll för brownie med blåbärsglass och så tog mitt sällskap in munkar med äpple och kardemumma, ett perfekt avslut på kvällen.

Mitt betyg för Aubergine

På Aubergine fick jag förutom fantastiskt god mat känna mig som hemma, som man på en kvarterskrog, enligt mig, bör. Killarna här tog väl hand om oss, gav rekommenderationer, besvarade frågor och var väldigt trevliga trots att de var två på en nästan fullsatt restaurang. Här sitter man bekvämt och mysigt till, speciellt på hösten och vintern, vare sig man vill äta en god middag eller ta ett glas i bardelen. En absolut favorit, jag ser fram emot att komma tillbaka.

Mat: +++++
Miljö: +++++
Pris: ++++
Service: +++++

 

Restaurangrecension | Nabo

Jag har sedan det meddelades att Nabo skulle öppna haft höga förväntningar. Kvarterskrogar är alltid hjärtligt välkomna, och speciellt i området kring Tegnérlunden då Norrmalm inte svämmar över av just hemtrevlig krogar. Mina förväntningar är fortsatt stora, om inte till och med ännu högre när jag efter mitt besök fick höra om deras vision och ambition.

Här om dagen var jag inbjuden till presslunch på restaurangen. Jag fick då ta del av en rundvisning av den fantastiska lokalen, framtidsplaner samt en trerätters.

Till förrätt: mozarella med brynt smör, tomat och friterad kapris samt dagens soppa på rotselleri. Vi lunch serveras du alltid en liten soppa som förrätt i väntan på din beställning, en liten detalj som gör mycket.

Vi sedan välja från deras klassiker och dagens lunch, för mig stod det mellan strömming eller falafel, som ni ser blev det de förstnämnda.

Vi avrundade med kaffe och dessert i form av fryst chokladmousse, och för en chokladälskare som mig satt den fint.

Nabo huserar med en bar- och restaurangdel och välkomnar gäster att ta en kaffe, afterrwork, lunch eller middag. En trappa ner hittar du deras fantastiskt vackra valv som kommer att fungera som ett chambre separée för ca 35 personer, och fortsätter man kommer man fram till en ännu större lokal i samma manér, men med egen entré. Detta kommer efter årskiftet att bli ett fristående barkoncept med en enklare meny och dj:s, ser fram emot att få en härlig bar i kvarteret också!

Mitt betyg för Nabo

Jag har ännu inte provat kvällsmenyn, så detta grundas på mitt första lunchbesök, stämningen, lokalen och den goda magkänslan. Ett härligt plus är att du kan beställa halvglas vin, och cocktails på fat.

Mat: ++++
Miljö: ++++
Pris: ++++
Service: +++++

 

Läs mer om Nabo här: Kvarterskrogen Nabo är din nya granne i Vasastan

 

Restaurangrecension | Calle P

Calle P ligger i Berns Bistros gamla lokaler, alltså mitt i Berzelii Park, utanför Berns. I den renoverade lokalen finns plats för 60 sittande, och i baren kan man både hänga, dansa och äta en bit mat. Här bjuds på mellanrätter med mycket vegetariskt, men också fisk och kött. Menyn är levande, och byts ut lite efter säsong, och ibland, beroende på råvaror, serverar de specialare. Här finns allt från friterad jordärtskocka (min absoluta favorit) till kantarellpasta och torsk, och såklart ett stort utbud på öl, goda cocktails och viner.

Jag har hunnit besöka nyöppnade Calle P hela fyra gånger inom loppet av en vecka, det säger en del! Då har jag både ätit, druckit och dansat (killarna vet vad bra musik är) - det är ett sådant ställe man aldrig vill ska stänga för kvällen.

Ovan ser ni två helt magiska rätter, jag kommer att ha svårt att inte beställa dem igen. Till höger "MHAMARA" och vänster "JERUSALEM ARTICHOKE" - jag lovar att ni inte blir besvikna om ni beställer dessa.

"COD" wow. Ser ni ägget?

Jag ska inte säga att jag inte äter efterrätter för då ljuger jag, men det blir inte att jag beställer dem så ofta. Jag älskar mat så mycket mer, att jag fyller magen med för- och varmrätter. Den här var dock en vinnare! I bilden på menyn ser ni exakt vad som serverats, "BLACK CURRANT SORBET". En vuxen, smakrik och fräsch efterrät, perfekt för att avrunda en måltid.

Här har ni den fullständiga lunchmenyn som jag fick ta del av på mitt första besök på presslunchen, samt grabbarna grus: Anton Surtell, Simon Ramn och Axel Ohlson. För er som inte vet så är detta järngänget bakom Sixten & Frans som jag spenderat många stunder på, det var ett av mina favoritställen. Axels flickvän Hannah och jag är väldigt goda vänner, och med åren har även dessa blivit det! Så inspirerande och kul att följa deras framgångsresa!

På fest! Gott bubbel och snacks på den officiella öppningen av Calle P! Här fick jag även smaka på en annan efterrätt, "CHOCOLATE TRUFFLE" - perfekt med en kaffe och avec.

Lördagens besök på Calle P har ni redan fått ta del av, men mitt fjärde besök blev tillsammans med min mamma som var så nyfiken på killarnas nya ställe! Vi drack rödvin, delade på jordärtskockan och åt kantarellpasta! MUMMA!

Mitt betyg för Calle P

Calle P kommer inte kunna få annat än topp-betyg av mig, av så många anledningar. Konceptet är precis ett sådant som jag älskar; avslappnat, men elegant. En kvarterskrog med höga ambitioner, mitt i city. Hit känns det lyxigt att gå, utan att det blir för pretentiöst. Hit kommer jag spatsera vare sig jag ska ta en mysig afterwork, lunch (de serverar Dagens!) eller middag. Det känns så mysigt att sitta i den inglasade lokalen nu på hösten, och se regnet smattra utanför. Men likaså i vår, när uteserveringen öppnar och man kommer kunna sitta mitt i parken. Precis som Riche som för mig är ett sådant ställe som alltid känns lika hemtrevligt att komma till, är Calle P, vilket gör dem till en solkar konkurrent! Maten är inte vad jag skulle kalla typisk bistro eller kvarterskrog, den är definitivt roligare, mer kreativ och innovativ. Här får man uppleva oväntade smaker vilket jag tycker är otroligt roligt, man gillar att bli lite överaskad! På helgerna har de öppet till två, och jag vet att jag kommer att vara en flitig besökare som gärna dansar i takt till vad än deras DJs spelar (tänk jazz, gamla hits, klassiker). Det är som att vara på en väldigt bra hemmafest man aldrig vill ska ta slut.

Nu vet ni helt enkelt var ni kan hitta mig framöver...

PS. De har filmjölksbröd!

Mat: +++++
Miljö: +++++
Pris: ++++
Service: +++++

 

Vill ni läsa mer?

Stureplansgruppen och trion bakom Sixten & Frans öppnar Calle P

 

Recension | Restaurang Artilleriet

Om du har råkat missa Restaurang Artilleriet är det inte helt oförståeligt. Du hittar det nämligen bakom de stora grindarna till Armémuseumet på Östermalm, själv har jag cyklat förbi många gånger men inte tänkt tanken att det gömmer sig en fantastiskt pärla där inne. Restaurangens egna ingång hittar du på Artillerigatan 13 (såklart), med en pampig entré. Restaurangen har en mysig terass med bekväma fåtöljer, en perfekt oas för en afterwork med utsikt över innegården till muséet. Lokalen är elegant, lyxig men inbjudande, och känns som gjord för stim och sena kvällar. Interiören anspeglar på Art Deco med marmorbord, djupa färger och gulddetaljer men det finns också inslag av retro i textilen och möblerna, allt som allt blir det en genomgående modern och trendig stil.

Jag besökte Artilleriet i veckan med ett glatt gäng, vi delade på flera mellanrätter till förrätt, varsin varmrätt, efterrätt, och cava!

À la carte-menyn erbjuder förrätter som man kan välja att göra till sharing, varmrätter och efterrätter. De har en meny med klassiska rätter som finns hela dagen, och en kvällsmenyn med ytterligare utbud. Ett extra härligt plus är att hundar är välkomna hit, så du slipper lämna din vän hemma!

Vi började som sagt med ett gäng mindre rätter att dela på, här ser vi löjromschips.

Kroketter med chilimajonäs (dessa var helt fantastiska) och burrata med tomat, basilika och pesto (även denna mycket god).

Laxtataki - MUMS, MUMS, MUMS!

Till varmrätt blev det röding med hummer beurre blanc, den var väldigt fin. Unnade mig även en halv efterrätt i form av brownie med vaniljglass och kolasås. Sen var jag mätt vill jag lova.

Vi var ett hungrigt och glatt gäng som samlades runt ett av dera stora runda bord med soffa, optimalt för att få igång härliga samtalsämnen. Det där kan göra så mycket, hade vi suttit vid långbord hade inte alla kunnat delta i samma samtal på det sättet. Älskart! Jag älskar också att deras cava går på 60kr/glaset - och det var faktiskt den godaste cavan jag druckit på länge. Skål!

Mitt betyg för Restaurang Artilleriet

Allt som allt får Artilleriet topp-betyg av mig. Personalen gjorde sitt, uppmärksamma, trevliga och bemötande. Lokalen känns både mysig men festlig, och interiören är snygg. Plus för de runda borden om man är ett stort sällskap! Menyn har en bra bredd på smaker från olika typer av kök, med både vegetariskt, fisk och kött. Allt jag åt och drack smakade otroligt gott, jag har faktiskt ingenting att påpeka. Sist men inte minst är rätterna väldigt prisvärda.

Mat: +++++
Miljö: +++++
Pris: +++++
Service: +++++

 

Öppningen av UNIQLO i Stockholm

Jag har sedan mina år i London gått och väntat på dagen då japanska UNIQLO ska sätta sin fot i Skandinavien och allra helst Stockholm. Det är nu ett par år sedan, och idag, den 24 augusti hände det! UNIQLO är för mig ett perfekt go-to ställe när man vill ha bra bas och funktionalitet (vem vill inte det) till bra priser. Enkla snitt, perfekta vardagsplagg och bra kvalitet. Här får du exempelvis en perfekt t-shirt (rundhalsad, rak och inga konstigheter) från 149 kr, mjuka kashmirtröjor (som hos de flesta konkurrenter ligger på minst 1500 kr och uppåt) runt 700 kr eller en oxfordskjorta (utan logga!) för under 500 kr.

Här hittar du inte de senaste trenderna, men för mig som knarkar baskläder är detta ett modemecka. Jag tycker också att det är spännande att se ett japanaskt varumärke (som finns i hela världen med över 2000 butiker) inta Sverige. Butiken på 1500 kvm ligger på Hamngatan 27, mitt emot NK på hörnet mot Kungsträdgården och består av totalt fyra våningar, varav en är barnkläder. De samarbetar även med svenska märken som Hövding och Stålhästen (det sistnämnda är jag själv stolt ägare av) som kommer att finnas till försäljning från och med senare i höst.

Så här såg det ut när AWB (A World Beneath) bjöd in till invigning av butiken och presskonferens med grundaren Tadashi Yanai, Martin (medgrundare av AWB) tog emot mig i dörren! Ett sidospår är att Martin är från London och vi har bott på exakt samma ställe!

Våning tre består i princip bara av glas från golv till tak, det ger en enorm rymd och fin utsikt.

Först hölls en presskonferens med flera viktig spelare från UNIQLO där vi journalister fick hörlurar med översättning från japanska till engelska. Vid såna här tillfällen brukar jag alltid dra mig längst bak, det fanns gott om plats när jag anlände att bänka mig längst fram, men av någon anledning föredrar jag att dra mig längst bak, gärna mot en vägg eller pelare, där jag får full översikt. Jag vet inte riktigt varför jag gör så, är det någon läsare som är likadan? Jag beundrar folk som går och sätter sig allra längst fram, med stolt rygg. Kanske något jag skulle börja med, som KBT?

Alla fick (som alltid) varsitt presskit.

En liten bokavdelning delar plats med exklusiv möbeldesign som går att hitta runt om i butiken (ej till salu om jag minns rätt) och en cykel från Stålhästen.

Här får ni en glimt av bottenplan och entréplan.

Jag kunde inte släppa den här tomat-t-shirten, jag tror det kan bli så att den blir min.

Cool avdelning! Här finns exklsuiva t-shirt med roliga tryck och mönster som står ut lite från deras övriga sortiment.

Som den här till exempel.

Som ni säkert förstår är jag ett fan av UNIQLO. Men jag kan nog säga som så mycket att förvänta er inget WOW, det blir lätt så när något nytt öppnar, och så går man dit och tänker "jaha, is this it?". Det här är inget revolutionerande, men vilken klädbutik är det egentligen? Det är bara jäkligt bra kläder, och ett bra koncept enligt mig. Go get it!

UNIQLO
Hamngatan 27
111 47 Stockholm