"Med start redan nästa höst kan lönerna för gymnasielärarna i Trelleborgs kommun komma att baseras på elevernas provresultat." uttdrag från SvD.

Vad fan? Är det inte så redan? Kör igenom detta förslaget bara. Bra lärare ska helt klart ha bättre lön än dåliga!

När jag var liten hatade jag matte ända tills Stig kom in i bilden. Stig var klädd i militärbyxor och bar sin miniräknare nedstoppad med "locket" i en sidoficka och drog fram miniräknaren som en pistol. En dåre, tyckte jag först. Efterhand upptäckte jag att mannen var ett geni. Han lärde oss att förstå matten, gav exempel, drog fantastiskt spännande historier som mynnade ut i ett matteproblem. Han skapade helt enkelt förståelsen till vad formlerna kunde användas till. Fick en 4 i matte tack vare honom. Mina tidigare lärare hade inte lyckats motivera en latmask att ta en tupplur ens.

"Även de fackliga organisationerna Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund är djupt kritiska till förslaget."

Klart de är kritiska. De vet ju självklart att det finns massor med sugiga lärare som kommer få lägre lön och gnälla om det. De kommer säkert att skylla på att barnen i just deras klass är mindre begåvade. Egentligen borde det in en liten klausul i lagen så att lärare vars elever inte når en mininivå helt enkelt får sparken. De har hand om våra barn - vår framtid - och då ska vi självklart avkräva resultat och belöna framgången med högre lön. Detta innebär ju - givetvis - att sämre lärare får sämre lön.

Detta kallar jag självklarheter. Inför omedelbart i hela landet, tack.

UPPDATERAT:

Vissa kommentarer fick mig att tänka på en sak. Mer ansvar måste avkrävas föräldrarna till barnen annars blir lärarna chanslösa. Exakt hur vet jag inte, men givetvis kan inte allt ansvar enbart ligga på lärarna. Min ståndpunkt i inlägget är att en BRA lärare givetvis ska ha MER betalt än en DÅLIG. Precis som i andra yrken.

DN - AB - AB - AB -

Skriv en kommentar

Såg när TV4 rapporterade om detta på Nyheterna. Kritiken mot förslaget handlade då främst om att många kommer att ge höga betyg bara för att få mer pengar, och att Skolverket omöjligen kommer kunna hålla koll på om alla verkligen följer deras riktlinjer och deras kriterier. De flesta följer ju dem inte idag, vad skulle förändras om detta gick igenom tror du? Idén är såklart rätt spä... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Özgür Kurtoglu (www.whatsupsthlm.se/worldsapart)

Det ska vara resultaten på de nationella proven som jag förstått det. Fuskar läraren där kan man ju fota idioten.

Ok, då vill jag som lärare givetvis bara ha de begåvade eleverna. De svaga får någon annan ta hand om.

Pezster 
· Svar till Anonym

Hahaha... du klagade på eleverna... precis som jag skrev... lolboll
Tvivlar du på din förmåga?
Det låter onekligen som om du ska ha lite lägre lön.

Det här har provats i USA. Det medförde att eleverna hos de lärarna som fick betalt "på provision" genast fick mycket högre betyg utan att egentligen ha lärt sig någonting nytt. Lärarna gav alltså sina elever högre betyg för att få högre lön, vilket givetvis skulle hända även här. Det enda sättet det här kan fungera på är om det finns ett opartiskt mätsystem för eleve... Visa hela »

Pezster 
· Svar till hej hej conny ray

Då får det vara så att en extern instans utför och rättar proven. Så där... löst.

Jag vill minnas ett liknande försök i USA för ett antal år sedan. Där ledde det till att de mindre nogräknade lärarna inriktade utbildningen på att eleverna skulle bli duktiga på att skriva prov, och de riktigt skrupelfria lärarna rättade helt enkelt till elevernas när de lämnat in provet, innan de skickades in. Problemet där, och även i Sverige, är att när människor riskerar mista sin födkrok så... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Jonas (http://nejmenvadfan.blogspot.com/)

Med andra ord måste lärarna se till att prestera lite? Jag ser inte problemet med det.
Jag håller med dig att lärarna själva inte kan rätta proven. Då får man väl införa en sådan instans... visst kommer det kosta lite extra... men är det priset vi ska pröjsa för att få bättre lärare så kan de höja min skatt. Lätt.

idén i sig är lysande. det skulle omgående rensa bort de riktigt dåliga lärarna från marknaden, eftersom jag tror de kommer vägra en "dålig" lön för sina sk. prestationer. Det enda problemet är som sagt att lärarna kommer att ha en tendens att ge ett bättre betyg än vad som förtjänats, vilket betyder att betygens värde devalveras ännu lite till - och det är nästan omöjligt att... Visa hela »

Pezster 
· Svar till tinky

Precis. Så med andra ord är vi överens om att belöna bra lärare? Det ska alltså bara vara ett bra system bakom! Borde gå att fixa.

Oj, nu känner jag mig kluven..... på en sidan är jag med dig och har länge talat emot dessa inskränkta idioter till lärare som inte anser att det är deras jobb att motivera eleverna utan tuggar vidare på med samma gamla tråkiga linje.

Å andra sidan finns det många lärare som jobbat i motvind i så många år att bränt ut sig. i många fall spelar det ingen roll hur mycket läraren vill lär... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Tombosto

Oj... förlåt. Jag somnade till när du började låta som om det inte skulle gå att göras. *gäsp*
:D
Tanken är intressant. Det finns för många degiga lärare med fickorna fulla med ursäkter. Jag känner dessutom en lärare som är sjukt kreativ och får lov att vara det. Det gäller tänka utanför ramarna, typ.

Nej. Visst tycker nog alla i grunden att det är rätt att belöna någon som gör ett bättre insats i sitt arbete än andra. Tyvärr är det väldigt svårt att genomföra praktiskt.
Med detta systemet vill ingen ta problembarn. Det är svårt redan nu, med lika lön, att få någon att stångas med gapiga, ouppfostrade ungar. Vem ska lära dem? Du?
Sedan kommer ingen vilja ha klasser som har lägre... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Birre

Jag håller inte med. Lärare glider för mycket. Dags för en blåslampa i häcken.
Känner som sagt lärare som är enormt duktiga. Klart de ska ha högre lön för de gör ett bättre jobb.

HAHA :P, jag var helt säker på att du skulle hitta nån väg runt det faktum att din tankeverksamhet avstannade lite den här gången ;). Jag säger inte att det inte går att göra kära vän, men jag säger att det måste göras mer. Det kommer alltid finnas lärare som går utanför ramarna, men de är få då för många av dom skulle ställa till kontrollproblem för byråkraterna... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Tombosto

Då får vi helt enkelt börja om någonstans. Bra rektorer är viktigt. De kan man rekrytera utanför skolorna till att börja med.
Att svenska skolan behövs ändras är vi överens om.

Pezster 
· Svar till Tombosto

Och verkligen... min huvudpoäng är att BRA lärare ska ha MER pengar än DÅLIGA.
PS. Även om den dåliga har tjugo år i yrket och den dåliga fem.

De borgerligas förslag är alltså att basera lön på betygsrankingen. De vill räknar ut lönen på det totala snitten på proven. Denna sorts ranking påminner om OECD:s tester PISA och PEARL. Ett bättre förslag är att lönen för lärarlaget (ej enskilde läraren) baseras på antalet godkända elever.

I praktiken innebär mitt förslag att det inte finns ett ekonomiskt incitament till betyg... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Rupert

Hmmm... faktiskt intressant. Tack för den Rupert.

Lärarnas löner är ju riktigt dåliga. Ska lönerna sänkas ännu mera om elevernas betyg dalar. Visst har du rätt i att läraren har ett stort ansvar för för elevernas kunskap. Men som skolan ser ut idag finns det för lite resurser i många skolor. Jämför en klass i tex förorten med många eleverna med särskilda behov, tex koncentrations eller språksvårigheter med en "finare" skola i sthlm... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Anonym

Ja... läraren kan slita som fan... men är personen en kass lärare ska lönen sänkas. Givetvis.
Man kan ju inte avlöna folk för att de "försöker" och gör sina timmar... vad är det för kalle anka resonemang?

Usch vilken dålig lön jag skulle få...suck...ingen kommer att vilja ha barn i klassen som har koncentrationssvårigheter, dyslexi, inlärningsproblem, motoriska problem, språksvårigheter, funktionshinder mm mm

Pezster 
· Svar till dålig lön

Ja eller hur. Lätt att skylla på ungarna. Det enda detta hade lätt till är att lärarna blivit tvungna (för sin egen skull) att se till att eleven får hjälp.

Skulle vilja börja med att ta bort barnbidraget för de föräldrar som inte sett till att sina barn har en vettig uppfostran, en känsla för vad som är rätt och fel och hur man uppför sig (MÅNGA barn saknar idag det och stör undervisningen något fruktansvärt och därmed förstör för andra barn). Om dessa barn kom till skolan och kunde uppföra sig tror jag många lärare skulle våga ge sig ivä... Visa hela »

haha, skitkul att det fanns en blogg där någon tyckte detta var en bra idé. Självklart att man ska ha mindre i lön om man är lärare i ett problemområde Pezster! Inte konstigt att du anses ha en av de största humoristbloggarna!

Pezster 
· Svar till Ingenjören

Hahaha... lol!
Jag står fast vid att kassa lärare ska ha lägre lön. Det måste gå att få till stånd ett sådant system.
Alltså, debatten handlar EGENTLIGEN om att bra lärare ska ha bättre lön än dåliga. Det kom vi snabbt bort ifrån.
Lärare som betygsätter elever har alltså problem med att själva bli betygsatta? Är inte det rätt skumt?

Tror du inte att det kan bli ganska opopulärt att bli svenskalärare i Rinkeby om detta förslag går igenom?

Pezster 
· Svar till embe

Det är inte det jag menar. vi kan prata i periferin om allt möjligt. Det enda jag säger är att det är självklart att en bra lärare ska ha mer i lön än en dålig. Precis som det är överallt annars.
Bättre = Mer stålars.

Det ska skäras ner och sparas in samtidigt som resultaten ska bli bättre... En svår ekvation att knäcka. Verkligheten kanske inte alltid är svart eller vit. Det finns många duktiga lärare, men som inte alltid kan trolla med knäna. Det är säkert enkelt att sitta och tycka om man inte känner till hur verkligheten kan se ut, med tanke på de behov som kan finnas i en skola, som det inte finns pengar till. Men allt går ju att lö... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Anonym

Drömmen hade ju varit att identifiera alla trötta och dåliga lärare och in med bra. Lovar att det finns mycket att tjäna i att sätta fokus på lärarna och hur bra de egentligen är.

Bara för att skjuta hål på detta vansinniga ställningstagande;

Skolan är reglerad, vi lärare har minimikrav för att kunna sätta betyget G. Om elev X, Y och Z inte når upp till de kriterier som krävs för betyget G, kan jag som lärare inte sätta nyss nämnda betyg. Enligt ditt sätt att uppfatta det hela ska jag som lärare då ha sänkt lön. Vad återstår att göra? Jo, att sä... Visa hela »

Pezster 
· Svar till HP Andersson

Jag har uppdaterat inlägget. Det jag säger är att (vi kan diskutera om det går och mäta eller inte en annan gång) en bra yrkesman ska ha mer lön än en dålig.
Tydligen ska det inte vara så i läraryrket vilket jag tycker är konstigt.
Motgången avslöjar begåvning? Precis... alltså borde någon form av koll på lärare avslöja vem som är bra och ska ha högre lön.

Ingen kommer vilja jobba på individuella programmet eller med invandrarelever. Dummare förslag får man leta efter. Men din slutsats är helt rätt. Bra lärare ska ha högre lön än dåliga. Men så är det redan...

Pezster 
· Svar till Kaptenen

Bra.

Jag kanske uttryckte mig otydligt, så jag försöker skriva så att det är läsbart även för elever som haft dåliga lärare:

Jag menade inte alls att lärarna skulle RÄTTA proven, utan att de skrupelfria RÄTTADE TILL felaktiga svar innan de skickades till centrala "rättningsinstansen". Det här är dock egentligen strunt samma, eftersom det centrala problemet är att en lärare aldrig kan lä... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Jonas (http://nejmenvadfan.blogspot.com/)

Eftersom du inte förstår... så ska jag ta det långsamt...
Jag menade att proven ska göras helt utan lärarna. Av en oberoende instans. Dvs ingen möjlighet att påverka från lärarens sida mer än att lära barnen mer.
Tänk dig för och läs ordentligt innan du öppnar munnen och låter som en idiot.
Lycka till med pinkandet. Trodde du hade blöja.

Det finns ett par stora problem med detta förslag.

Det är redan nu svårt för lärare att ge tillräckligt stöd till barn med särskilda behov eftersom resurser och kunskaper i stor utsträckning saknas. Detta har i huvudsak definierats som ett strukturellt problem och har då oftast inte med den enskilde pedagogen att göra. Att få studieomotiverade elever på banan är absolut en lärares uppgift, men det är lå... Visa hela »

Hur fasen ska man bedöma huruvida en lärare är bra eller dålig, vem ska göra den bedömningen.
Alltså, fungerar inte i praktiken, då ska den bra undersköterskan ha bättre lön än den sämre, den bra socialarbetaren än den sämre..osv...
Vi kommer aldrig ifrån att individer ger mer, eller mindre av sig själv i sitt arbete. Dessutom individuell löneförhandling finns inom de flesta yrken idag. Visa hela »

Pezster 
· Svar till C.

Kanske inte... men OM det gick så...

Dåliga lärare ska inte jobba som lärare överhuvudtaget så resonemanget är snedvridet. Vidare är det mer effektivt att lyfta hela lärarkåren på en arbetsplats då det gynnar eleverna mer än att bara belöna vissa lärare efter provresultat. Ett bra arbetsklimat skapar bra lärare och bra lärare lyfter andra till att bli bra. Det kallas teamwork. Aktiva lärare har redan bättre betalt förresten. Eleverna... Visa hela »

Jag hade också lärare som kunde motivera mig till högre resultat, en del av metoderna är idag förbjudna. Vapenlagen förbjuder lärare ha med sig skjutvapen till skolan, även om de skulle behöva dem i självförsvar.

Pezster 
· Svar till Fredrik

Problemet är precis det. För att lärarna ska kunna göra ett bra jobb måste de ha verktygen och befogenheterna till det. Sedan måste föräldrarna vakna upp med.

Ska man dra det till sin spets får man ta itu med hela samhället. Klart att föräldrar måste gå in och ta mer ansvar, men vi har också skapat ett stressat, prestationsinriktat, karriäristiskt, tekniskt och materiellt samhälle. Vi går ifrån de sociala umgänget mer och mer, isolerar oss i våra tekniska prylar. Vi slutar umgås med våra barn, vi slutar undervisa våra barn på vägens gång...Dä... Visa hela »

Pezster 
· Svar till C.

Det där är en helt annan debatt som du även skriver i början. Men här håller jag med dig. Helt.

Ja men vem ska bedöma om läraren är bra eller inte? Och vad är bra? Att man är slapp och ger eleverna G utan att de behöver anstränga sig eller att man ställer höga krav?

Well, fråga någon av mina skoltrötta gymnasieelever.

Dessutom borde ett sådant här förslag ge lärare på skolor med högpresterande elever högre lön än lärare på skolor där intagningspoä... Visa hela »

Pezster 
· Svar till www.fyranyanseravrosa.blogspot.com

Jag har ingen lösning. Jag bara anser att bra lärare ska ha bättre lön.
Som överallt annars.
Tydligen känsligt ämne.
Lärare kan betygsätta elever, så det går ju att bedöma prestationer. Men när lampljuset kommer på lärarna blir det ett jävla liv.
DET, tycker jag är konstigt.

"Som överallt annars?" Så sjuksköterskor har prestationsbaserad lön? Hur mäts deras prestationer?

Pezster 
· Svar till maja

Varför är det så jobbigt med tanken på att betygsätta betygsättarna?

Varför är det så jobbigt att hålla sig till sanningen? Vi har inte prestationsbaserade löner "överallt". Bland annat för att många prestationer (inklusive lärares) är svåra att mäta. Jag hade också en sån där lärare som var så bra för din motivation. Han var jättebra för tre killar i klassen som tidigare hade skitit helt i matten. Jag och många med mig tyckte nivån ble... Visa hela »

Pezster 
· Svar till maja

Nu är jag mest nyfiken på varför alla arga lärare är här inne och tycker det är jobbigt att de ska bli utvärderade och få betalt efter vad de presterar.
Nej... rensa upp bland lärarna anser jag. Även om lönen inte är på topp ursäktar det inte att en dålig lärare ska få samma lön som en bra.
Jisses.

Ja, nu hade jag ju tolkat ditt hat av matematik som ett uttryck för att du hade haft dåliga lärare, så jag tycker inte att det finns anledning att bli otrevlig.

Men bortsett från det så måste du ju erkänna att dina kritiker har haft rätt, eftersom du ändrat ståndpunkt: såvitt jag vet finns det ingen som motsätter sig att bra lärare ska ha bättre lön än dåliga lärare, men Lars Hemzeliu... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Jonas (http://nejmenvadfan.blogspot.com/)

Klart som fan man ryter till. Läs bara andra kommentarer.
Jag har INTE ändrat ståndpunkt i sak. Lärare måste granskas och det hårt. På något sätt måste fortfarande en lärare som får bättre resultat med sina elever tjäna mer än de som inte gör det.
Enligt mina erfarenheter är lärare några jobbiga, lata jävlar. Nu ska jag inte dra alla över en kam här... men det är dag... Visa hela »

Hur skulle det vara om man gav alla dessa dåliga politiker dålig lön för uselt arbete.Gissar på att en majoritet av dessa politiker då fått uppsöka det sociala redan idag.

Pezster 
· Svar till Pelle

Lysande idé. Vi hade haft typ tre personer i riksdagen. Hahaha. We like.

Detta förslag öppnar bara för storfusk och kommer att överskugga icke mätbart, men ack så viktigt lärararbete.
Vi vet redan att, alltsedan skolpengen, så använder även hela skolkoncerner "förfinade" elevresultat som et led i marknadsföringen, för en enskild lärare med csn-avbetalningar så är frestelsen stor att "hjälpa" sina elever lite väl mycket just vid nationella prov. Andra l... Visa hela »

Lärare har redan individuell lönesättning. Berätta gärna (kanske när du tänkt efter före... dina blogginlägg) hur du vill applicera modellen på följande jämförbara branscher; läkare (fel kroppsdel opereras, fel medicin ordineras, listan kan göras lång), bilmontörer (Volov ska återkalla tusentalsbilar ur en viss modell) eller busschaufförer (ständigt försenade). det måste hända... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Molle

Jag tänker inte ta på mig allt det där :D
Jag är bara för att en bra lärare ska ha mer lön än en dålig. Varför är tanken på att betygsätta betygsättarna så jobbig? Man blir ju misstänksam...

Det är väl inte jobbigare för lärarna att bli betygssatta än det skulle vara för dig, eller ngn i ngn annan bransch!!
Inom läraryrket finns det precis som i andra branscher tid för utvecklingssamtal där man sätter upp mål. Du behöver inte vara orolig, pröva det med din chef! Vad gäller lärarnas löner så är de redan så dåliga att sänka dem vore ett skämt.

Pezster 
· Svar till Molle

Jag är ruskigt kontrollerad på jobb och får betalt efter prestation och resultat. Helt perfekt eftersom jag är bra på det jag gör.
Samma överallt genast! Städa upp i glidar-sverige en gång för alla.
Lärarna har det bra som fan med löner och arbetstider redan.

Vilken tur du har precis så har läraran det INTE. Men de skulle nog gärna vilja ha betalt efter prestation. Men Du då skulle Sverige gå under!

Pezster 
· Svar till Molle

Hur tänker du då?

I vissa kommuner är ingångslönen för lärare strax över 20 000, vet inte om jag kan kalla det en bra lön? Visst har lärarna det bra under sommarlovet med flera veckors semester, men kan inte hålla med om arbetstiderna. Man kan inte bara räkna in lektionstimmarna som arbetstid. Räkna in alla samtal med elever och föräldrar, möten i skolan, planering och rättning plus att många lärare har svårt att slä... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Bra löner?

Nej, tack.

Tjo... Cool kille, du... och smart. Passa dig, så du inte blir politiker (eller du kanske rent av redan är det..?)

Skrev lite om samma ämne. Läs gärna och kommentera! :) ailas.svenskablogg.se/

Pezster 
· Svar till Ailas

AAARRGH! Nej!!! Inte politiker!!! :D

Kommentera