Det omdiskuterade Telekompaketet är nu på tapeten igen... Nu är det skarpt läge.

Att de bland annat vill kunna stänga av användare från Internet har man ju förstått... men hur ska det gå till i praktiken? Att tvinga den aktuella bredbandsleverantören att sluta leverera Internet till en fysisk person är något de kan göra... men de har som vanligt inte tänkt speciellt långt. Som vanligt...

För vad händer om en person blir "dömd" till att bli av med Internet... och denna person bor tillsammans med en annan. Det är ju bara att skriva över abonnemanget till den andra. Så måste det gå att göra, för annars "straffas" en oskyldig.

Det är många som inte har en fast Internetanslutning utan "lånar" Internet av grannar etc med öppna nätverk. Det finns dessutom kaféer, flygplatser, öppna surfzoner att använda. Hur ska man kunna kontrollera det? Dessutom kan man ju låna en kompis Internetdongle. Det går inte att strypa Internet accessen till en människa idag. Det är helt omöjligt... såvida inte...

...vi tänker på det långsiktiga målet med dessa lagar? En del av mig är lite orolig för att vi i framtiden måste styrka vem vi är på Internet. Ett slags personligt Internet-ID som vi måste ange för att komma online. Först då är det möjligt att kontrollera en individs tillgång till Internet enligt deras tankegång... men endast då.

Och hamnar vi där... där du vet om att minsta sak du gör hamnar i en databas med ditt personliga ID-nummer, fritt för myndigheter att kolla upp var du kopplade upp dig, hur länge och vad du gjorde under tiden du var uppkopplad... tja... hamnar vi där... då är det jävligt illa.

Det skapar dessutom - i förlängningen - obehagliga affärsmodeller där företag kan sälja tillgången till dig. Vill du ha tillgång till porr? Vill du kunna läsa tidningar i England? Vill du kunna föra över filer över 50 MB? Vilka länder vill du kunna maila till? Allt detta är kanske frågor du måste ställa dig när du ska välja din bredbandsleverantör i framtiden. Låter det mysigt? Tror inte det.

Det ser mörkt ut för nätfriheten om ingen sätter ned foten och säger stopp! De inblandade förespråkarna begår redan nu övertramp... nu sist var fransmännen ute och försökte påverka en svensk riksdagsledamot. Läs mer om det här.

AB - SvD - DN - SvD -

Skriv en kommentar

Helt rätt!
En av de viktigaste frågorna just nu. Men tyvärr tror jag inte att folk i gemen bryr sig särskilt mycket, toplessbrudar och cyklar får mer uppmärksamhet. Tragiskt...

Pezster 
· Svar till jkm

Precis... rätt illa eller hur?
Suck..

Helt enkelt för att folk i gemen inte har minsta aning om att dessa beslut tas.
Tråkigt.

jag skulle själv kunna skriva en långdragen essä i frågan, men jag har diskuterat det så mycket och så länge att jag inte orkar göra ett pisslångt utlägg. Så jag nöjer mig med detta: jag håller med.

hänger för mycket med pp-folk haha.

Kommentera