Ett flickebarn föds för tidigt med svår syrebrist. Under andra levnadsdygnet får en sjuksköterska hjärnsläpp och ger för mycket natrium. Efter det visade sig att den lilla flickan fått dubbelsidig hjärnblödning och var döende. Beslutet att inte fortsätta med några livsuppehållande åtgärder sker då helt enligt regelboken. Flickan avlider.

Man hittar sedan höga halter av ett narkosmedel i kroppen men det är inget som dokumenterats i vårdplanen. Man vet inte ens vem som sprutade in medlet. Och om det var det som dödade spädbarnet.

Medlet som användes - thiopental - används i USA vid avrättningar. I den mängd man hittade i barnet borde alltså döden inträffat mer eller mindre direkt efter injektionen. Trots det har ingen sett någon göra injektionen och som jag uppfattat det har det varit familjemedlemmar närvarande under barnets sista tio timmar. Upp till 10 personer enligt vissa källor och ingen har sett någonting...

Visst, även om någon gjorde injektionen med det bästa i tankarna är det ändå ett lagbrott... men kom igen nu... varför gå efter läkaren med den enda anledningen att hon var ansvarig läkare? Det verkar synnerligen konstigt. Till och med väldigt rättsosäkert. Så jag förväntar mig att åklagaren har mer på fötterna... för har de inte det så så är det skandal.

Ska de jaga någon, så jaga då idioten som injicerade koncentrerat natrium i barnet. Det var liksom där det hela började.

AB - SvD - SvD - DN - Exp - GP -

Skriv en kommentar

Utan att veta vad åklagaren har på fossingarna så är det till syvene och sist ändå läkaren som är ansvarig. Det är samma sak inom mediebranschen. Ansvarig utgivare är alltid ensam ansvarig för innehållet i tidningen/radionyheterna/tv-nyheterna eller webbsidan. Därför är det våldsamt viktigt att ansvarig utgivare alltid rådfrågas när det finns misstanke om oetiskt innehåll till exempel. Me... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Candy

Det är något i det här som inte stämmer. Ska bli spännande att följa.
Om det inte kommer fram vem som gav medlet... och läkaren döms... så kommer det bli obehagligt inom den palliativa vården.

Problemet är rättsmedicinska undersökningen som gjordes av en nybörjare. Halterna av tiopental och morfin var stora ja, men det beror på att barnet i fråga saknade leverfunktion så därför ackumulerades doserna hela tiden. Det är det som förmodligen socialstyrelsen tagit hänsyn till i sitt utlåtande. Att sedan åklagaren/na är sugna på att sätta dit ngn inom vården och en kompentet läkare hamnar i... Visa hela »

@candy, medicinskt är det så ja. Juridiskt? Inte alls. Förenklat - Om en sköterska tar en brevpress och dänger den i skallen på en patient så är det sköterskan som är ansvarig. Samma är det om hon på eget bevåg gett en dödlig dos. Om det däremot är läkaren som ordinerat dosen så är det naturligtvis hon som ansvarar.

Pezster 
· Svar till Sven

Tänkte väl det.

Döende personer kan väll få hur mycket mediciner som helst ser inte riktigt probemet. det hela är ett utslag av moralpanik.

Är man döende så är man döende, man överlever inte bara för att nån ger "rätt" mängd medicin.

Däremot kan man få lida jävligt mycket extra nu när läkare inte kommer våga ge tillräckligt pga en kändiskåt åklagare.. Visa hela »

Pezster 
· Svar till Christian

Det där utspelet med barnmorskorna komer jag ihåg...
Jisses... snacka om sjukt!

Kommentera