En kille som ingrep mot en våldsman ledde till en storm av känslor i bloggvärlden. Varför? Jo för han åkte in i finkan för sitt civilkurage. Per-Anders Petterson ingrep när en man attackerade en kvinna. Mannen höll struptag på kvinnan och Per-Anders bestämde sig för att ingripa:

"– Hon skrek så högt som lungorna tillät och hängde på hornet. Det fanns ingen tid att diskutera eller tänka. Jag tog domkraften som låg bak i bilen, mest för att skrämmas, och sprang bort till bilen."

Han slog den jäveln två gånger. En gång för mycket visade det sig. Han skulle avvaktat efter första slaget enligt rätten. Jävla idioter. Har någon i rätten varit i bråk någon gång? Man slår inte en jävel på käften en gång och sedan frågar om han ger upp. Man avslutar. Speciellt när snubben verkar förvirrad eller påverkad. Man hinner inte tänka... det är den som agerar först som klarar sig.

"Både i tingsrätten och hovrätten dömdes sedan Per-Anders Pettersson till ett års fängelse för grov misshandel och till att betala 50 000 kronor i skadestånd. Den andre mannen fick villkorlig dom för överfallet på kvinnan och dömdes att betala dryga 8 000 kronor i skadestånd."

Idioten som gav sig på kvinnan slapp alltså finkan och om undan med pinsamma 8.000 kronor i böter för att ha utsatt en kvinna för dödsångest.

Per-Anders som ingrep fick ett år i fängelse och 50.000 spänn att betala till sjukot.

Fy fan. Om jag ser någon bli misshandlad ska jag ropa:

"Vad jobbar du med?"

"Sitter som domare i domstolen!" svarar mannen på marken medan han försöker freda sig från slagen.

"Hahaha... njut av din misshandel. Jag kan tyvärr inte hjälpa dig."

Kom inte dragandes med "så är lagen" etc. Detta är fan bara sjukt. Kommer ni ihåg att de hade på tal om en lag om civilkurage? Lycka till med den i framtiden med domar som den här.

För egen del kan jag bara säga att om jag hade sett en misshandel och bestämt mig för att ingripa hade jag gjort det med kraftigt övervåld. För inte fan ska ett as ha den minsta lilla chans att skada vare sig mig eller offret. Snubben ska ner för räkning och det snabbt.

Per-Anders, i mina ögon är du en hjälte. Bra jobbat.

AB - SvD - SvD -


Skriv en kommentar

Det är sjukt. Han reagerar på att någon skriker och stoppar en misshandel. Och så blir HAN straffad istället! Helt jävla vansinnigt. Fram för mer civilkurage i domstolarna. En domare borde väl kunna tänka på vad som är RÄTT! Den jävla domaren kan då fan inte se den som blev misshandlad i första hand i ögonen efteråt.
"- Hm, tråkigt att du blev slagen blodig, men jag måste stoppa per... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Plopp

Va?! Svedala? WTF? Vad händer i Svedala?

Håller helt med, rättvisan i det här landet är gör en fan mörkrädd ibland.

Pezster 
· Svar till Peter Lundqvist

Precis... inte säker på att vi kan kalla det för rättvisa ens...

Som juridikstuderande och snart klar jurist kan jag verkligen förstå att folk i allmänhet reagerar såsom Pezster och alla andra som kommenterat SvD:s och Afotnbladets artikel gjort. Men det är faktiskt viktigt att skilja på den första känslan man får att "det är ju sjukt att HAN döms" och på vad som händer när man faktiskt tänker efter en gång till. Nu är det ju inget ovanligt att du Pezster komm... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Oscar

Om man inte varit i en skarp situation med våld så ska man nog inte stifta lagar eller tolka skrifter.
När man ingriper är det inte så att du har tid att tänka rationellt såvida du inte slåss professionellt.
Man kan inte försvara att en person som riskerar sig själv genom att ingripa blir hårdare straffad... oavsett om skallen gick sönder eller inte.
Jag kan ge dig en domkraft och be dig slå "lagom hår... Visa hela »

Håller bare med till 100%. Sjukare än sjukt.
Gå med i FB gruppen för att stöjda killen.
www.facebook.com/group.php?gid=187151562336

Pezster 
· Svar till JB

Det är väl det minsta man kan göra.

Man lär sig. Skulle man hamna i en situation där man måste hjälpa till (hederssak!) så gör man det, kollar att idioten är utslagen och offret okey och sen går man hem och tager sig en "lille en".
Blommor och medaljer skall man inte vänta sig!

VART FAN ÄR LAMPKNAPPEN ???

Pezster 
· Svar till J (PP)

Lampknappen?

ja...det är ju så förbannat mörkt här i sverige nuförtiden

Pezster 
· Svar till J (PP)

Hahaha... jahaaaa!
*ploink* så föll poletten ned.

Förstår inte var alla dessa rättstollar kommer ifrån. Om rättspraxis och lagen säger att dessa domar är rätt, då har lagen och domstolarna fel. Mycket enkelt. Det borde givetvis vara fullt legitimt att inte bara slå mannen ifråga utan skjuta honom död, samt få en medalj, hedersomnämnande och en gata uppkallad efter sig efteråt. Det vore ett rättsamhälle, det vore en korrekt lagtolkning.

Pezster 
· Svar till apocalypse nowish

Jag börjar undra om inte rättstollarna levt i kuvös i hela sitt liv och inte har någon som helst koppling till verkligheten längre.
De borde få ett kok stryk så de känner paniken och smärtan... sedan kan de skapa och tolka lagar bäst de vill.

ja exakt... "apocalypse nowish" ge mig ditt riktiga namn, personnummer, bostadsadress o hela skiten, så att jag kan, i sann FRA-stil, sitta o spana på dig, tills du blir utsatt för ett grovt brott, så att jag kan komma o ställa mig bredvid dig medans du blir påsatt av en fransk polettneger (tack "filmen Naken för den referensen) och filma, skratta och säga..."tyvärr kisen, men det skulle vara alltför dyrt och obekvämt... Visa hela »

Pezster 
· Svar till J (PP)

OOoojsan!

eller så tar jag tillbaka det jag sa, helt...alltså...nog för att jag gillar cynism och sarkasm, men i dagens samhälle är det så förbannat svårt att veta när någon faktiskt använder sig av denna, eller om det är fullt allvarligt menat i inlägget personen skrev..efter att ha läst igenom ett par gånger är jag inte lika säker på att du (läs; apocalypse nowish ) var sarkastisk eller helt ärlig... Visa hela »

Pezster 
· Svar till J (PP)

Hahaha... skyll på vinet. "In vino veritas" ;)

Förstår inte hur det kan vara övervåld i Per-Anders fall, när han inte planerade överfalla någon den dagen. Han han ju tänka: "Nu hämtar jag någon form av vapen för att skrämmas och försvara mig om det behövs." Varför gäller inte tillfällig sinnesförvirring för honom. Tror inte att han tänkte rationellt när han väl svingat första slaget, som säkert utlöstes i... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Geniusloci

Exakt! Nu går debatten varm om att killen tydligen inte är ett oskyldigt litet lamm (han som ingrep). Spelar roll.
Har många gånger upptäckt att det är de lite halvbusiga människor som har modet att göra något. Resten smyger i buskarna och är allmänt rädda.

alltså... ska man ha civilkurage ska man alltså också stå och se till att inte slå för hårt- liksom.... "åh kolla,där blir en tant oprovocerat slagen av en galning, hon kanske blir mördad! och där har vi ett fint tillhygge!"

"hoppas jag inte slår honom för hårt" är nog det sista jag skulle tänka för att vara ärligt.

J (PP):
Dricker själv vin för närvarande. Skål. Iaf, mitt inlägg var varken sarkastiskt eller cyniskt, bara en ärlig åsikt. Vad som behövs i det här landet är att vi legaliserar självförsvar så nästa tant som blir överfallen kan ta fram en 9mm och tömma ett par magasin i idioten. Ingen behöver ingripa och vi får ett tryggare samhälle. Och ja, återigen en ärlig åsikt.
Och ö... Visa hela »

Det är inte så ofta jag håller med dig... men nu... Jag kunde fan inte ha sagt det bättre själv! Detta är bland det sjukaste jag har läst på mycket länge. Och det värsta är att det säkert inte är något unikt fall. Snarare tvärt om. Och den grisiga, obehagliga, sjuka kommentar som knarkskallens advokat fäller i SvD.. jag tror jag vill spy över hela rättssverige!

apocalypse nowis: får börja med att be dig om förlåtelse, eftersom jag trodde du inte alls menade vad du skrev...som sagt, vin och internet kan göra sådant mot en människa ;) Och skål, har precis fyllt på mitt glas för sista gången innan sängdags ;)
I övrigt är det här samhället så sjukt...sjukare än både svininfluensan och viruset någonsin kommer att kunna bli. och sjukare kommer det... Visa hela »

J (PP): Gör som mig, flytta ändå. Behöver inte pengar, bara någon lämplig grundtanke alternativt ett jobb. Är precis på väg att flytta till mitt femte land, UK börjar kännas värre än Sverige, så jag packar up och lämnar detta bakom mig. Och, precis som dig tömmer jag glaset och sussar inom kort. 5 nov idag... hoppas någon får en bra idé av det...

Vet inte exakt var min domkraft finns. Däremot har jag en yxa i skuffen om utifall jag kör på något vilt. Tänk om det varit jag.( Yxan har jag för att jag som djurvän en gång bevittnat hur ett skadat rådjur fick vänta trekvart på att Harry Haffa kom glidande i sakta mak för att sedan dra sin walther o göra slut på lidandet. Vänta därför aldrig på polisen. Man dödar fortare med yxa än domkra... Visa hela »

@Oscar
Det är inte det att domen på något sätt skulle vara juridiskt fel som upprör, det som gör folk förbannade är ju att lagen i detta fall är åt helvete. Ja, jag tar mycket hellre risken att nån slug jävel nån enstaka gång lyckas utnyttja nödvärnsrätten för att ge någon på käften (man kommer ju undan med vanlig misshandel idag så varför krångla?) än accept... Visa hela »

Kommentera