Schweiz förbjuder minareter.

Förbud, tänkte jag först? Mot religiösa byggnader? Lysande! Äntligen ett bra förbud!

Fast... alla religiösa byggnader borde förbjudas. Väldigt konstigt att bara välja EN typ av byggnad tycker jag. Idén är för bra för att stanna vid bara minareter. Det är bara att ösa på med förbuden!

Kyrkor, moskéer, synagoger... det finns hur mycket som helst av dessa som tar upp värdefullt utrymme i städerna. Istället kan vi bygga vettiga saker där byggnaderna brukade stå. Gudstokarnas tid är fan förbi! Det är 2009 och gud försvann i ett moln av logik för många år sedan.

Förstår att folk är arga när förbudet riktas mot en enda typ av byggnad. Otroligt orättvist! Jag är upprörd!

Kan vi få ett förbud mot alla typer av religiösa byggnader istället, tack.

SvD - DN - AB - DN - DN - SvD

Skriv en kommentar

vilket liv för en detalj.
J Hjärpe har sagt att minareter inte fanns från början. och han kan tycka vad han vill i vår demokati. Folkomröstningen var ett demokratiskt beslut, och demokrati är att respektera valresultat.
valfusk i Afghanistan respekteras,varför?

Pezster 
· Svar till sylvia österberg

Det upprörande är som sagt att de inte förbjuder ALLA religiösa byggnader.
Ta bara de där jävla kyrkorna som ligger och dräller överallt.

skall man förbjuda kyrkor och moskéer globakt, hur då.l

Pezster 
· Svar till sylvia österberg

Inte globalt... Varje land få ju göra som de själva vill.
Men alla civiliserade länder borde avskaffa religiösa byggnader. Vi kanske kan spara en eller två byggnader för historielektioner i skolorna.

vilka länder är civilicerade i EU, enligt dig.
schweiz får väl göra som de vill.
var skall princessan Viktoria gifta sig?

Pezster 
· Svar till sylvia österberg

Västvärlden borde förbjuda religion. För religion är gammalt trams.
Victoria kan väl gifta sig borgerligt EFTER det vi avskaffat en annan relik... kungahuset.
Vem skiter inte i var den där bruden ska gifta sig?

Sådana här förbud trodde jag bara skulle kunna förekoma typ i Iran. Men inte ens i Iran förbjuder man varken kyrkortorn, kyrkor eller synagogor. Men nu är det alltså ett Europeiskt land som inför detta förbud. Sanslöst.

Pezster 
· Svar till asdf

Sanslöst att det är tillåtet med religiösa byggnader överlag menar du väl?
Hallå? 2009 liksom?

Jo det är fint med demokrati och allas frihet. Tyvärr utnyttjas det av de som är emot demokrati och frihet. Hitler avskaffade snabbt demokratin och muslimerna kommer snart att avskaffa religionsfriheten!

Pezster 
· Svar till John

Fan vad alla är insnöade på islam... ALLA religioner ska bort.
Du vet den där svenska kyrkan runt hörnet? Även den ska med bort.

Jag antar att du är ironsik. Men ändå allvarlig när du säger att Gud försvann i logikens århundrade.

Då måste jag fråga dig är det inte logiskt att alla saker som sker har en orsak. Vad har då orsakat vårat universum/kosmos existens eller så har det alltid funnits? Men om skulle ha varit evigt så skulle det vara konstants stilla? Eller en enda stor symetrisk orsaks våg/puls ifrån begynnelsen... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Andreas

Detta låter farligt mycket som idioterna bakom flumbegreppet "Intelligent Design" skulle kunna slänga ur sig.
Givetvis förstår alla intelligenta människor att det inte finns en gud.
Skulle kunna diskutera det med dig… men det skulle vara som att förklara för en grottmänniska hur en bil fungerar... det spelar ingen roll vad jag säger eftersom grottmänniskan inte KAN förstå vad en bil är utan kommer tro de... Visa hela »

Jag fattar inte hur folk kan bli upprörda över, *i synnerhet* minaret !? Vem fan vill höra någon nisse skrika på arabiska en halv miljon ggr om dagen ur något taget ifrån en sagobok? Jag var i turkiet en gång, gick fan inte att sova. Inte så jävla konstigt att schweizarna vill behålla sina sömntimmar (sina öron, och sitt förstånd)

Pezster 
· Svar till J (PP)

Hahaha... tror inte de skriker böner i dem... eller? Jävla ekon i bergen :D
Fast jag tycker det är orättvist att de bara ska knipa minareterna... det är ju som att säga att deras låtsasgud är bättre än deras... och det är fel.
Nej... ALLT ska bort. Varenda jävla byggnad med religiösa aspekter ska rivas.
Ring mig... jag river skiten gratis. :D

Ja, riv hela skiten. Men man måste ju börja någonstans, o då får man la börja med att *inte* bygga upp mer skit :P oavsett sagobo...uh...religion.

Andreas: What?! Varför måste allting som sker ha en orsak? Var ligger logiken i det? Förklara gärna detta.
Big bang skedde INTE vid en punkt i historien eftersom tid bara är EN av många dimensioner, plus att tid är relativt och dessutom uppfunnet av oss.
Det finns olika teorier om universum och dess uppkomst. En teori är att universum är pulserande, att big bang har skett ett antal gånger. En annan är att universum är uppde... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Candy

Jag gillar dig :D

Förresten... märker ni hur fjantar som Andreas alltid använder uttryck som "det är givetvis så att..."
Jag ser fram emot att skratta lite åt Andreas försök att sälja in lite medeltidstänk till oss upplysta människor. :D

Jag hade samma tankar som J - minareters syfte är att kunna ropa ut bönen, varför skulle man annars bygga en?
Jag skulle själv vilja bygga ett torn där jag, när jag är förbannad, skulle kunna skrika ut lite frustration. Vad skönt det skulle vara! Ett sorts "speakers tower"...

Lustigt det här hur man inom de flesta stora religioner fortsätter bygga stora påskostade religiösa byggnader, TROTS att deras heliga... Visa hela »

Candy: kul där med stubinen. ASG

Jag upprepar till Andreas (som om du läser tidigare inlägg och kommentarer kommer till insikt att du icke gör dig besvär att debattera religion i denna skara) det jag sagt tidigare:
OM det skulle finnas en Gud, ett väsen, som skapat denna världen - varför i helvete skulle jag/vi tänkande människor vilja följa denna egoist-narcissist-sadist-ologiskt-idiot-terrorist?
Folk har ju trotsat alla G... Visa hela »

Hahahaha kommentarerna bistår verkligen med 70% av materialet i denna blogg :D

Pezster 
· Svar till Anonym

Precis... det är det som är tanken. Vi är många som roar här :D

haha schweizarnaär ju för sköna, älskar hur landet styrs och deras neutralitet i ALLT. alla organisationer har ju typ hq där.. o de var väl bara några år sen som dom ens gick med i FN. jag håller med dig att dom bprde ju faktiskt förbjuda alla religiösa byggnader isåfall, men kanske inte nödvändigtvis riva dom som finns, inte heller minareter antar jag. då tänker jag mest ur historisk synpunkt som du också... Visa hela »

Pezster... suuuck! Jag trodde vi hade kommit overens om att det inte ar sarskilt intelligent att dra alla over en kam... :"Givetvis förstår alla intelligenta människor att det inte finns en gud". Ja, jo, jag kommer aldrig att pasta att jag ar overdrivet smart. I sa fall hade jag varit fardig min avhandling vid det har laget. Dock ar de flesta av de mest intelligenta manniskor jag kanner, troende. Vilseledda?Idioter? Mangfaldigt publicerade astrofysiker! Jag inser att d... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Polaris

Det är snabbt och enkelt. Jag fixar fan inte religionmuppar.
Visst kan religiösa vara framstående inom något fält. Visst... men så fort ordet god tas från att vara deras privata grej tills minsta pip om det når mig och förlorar jag respekten.
Tro får vara en privat grej... så fort den slutar vara det... äsch... vet inte... fixar bara inte troende i någon större utsträckning...

Candy: Well, tid ar en fjarde dimension. Men aven om den ar relativ (ref einstein, relativitets-teori), pekar alla kosmologiska observationer, inklusive den i forvag teoretiskt utraknade och efterat observerade universella bakgrundsstralningen (cosmic microwave background, CMB) att en "Big Bang" har hant, for ungefar 13.7 miljarder ar sedan. Tid i astronomiskt perspektiv ar definitvit inte ett manskligt pafund.
Alla galaxer avlagsnas fran varandra, och vad som ar desto mer intres... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Polaris

Klart vi vet lite om universum... men att fortfarande låta dörren stå öppen för religiösa idéer är flummig. Försöker man göra det till något annat i form av "intelligent design" diskussioner så fungerar det inte längre.
Jag gillar inte när man ska blanda in filosofiska/religiösa saker in i en diskussion om big bang.... det ena är faktiskt vetenskap och det andra är inte det... även... Visa hela »

Att alla folkslag på jorden har haft religioner tyder på att människan har ett behov av 'andlighet'. Det har helt enkelt varit en evolutionär fördel att ha en religion, ett 'socialt kitt' som gör att gruppen håller ihop (och kan styras). Som med allt annat så är vi olika skapta och har olika behov av denna andlighet, en del är övertygade om någon guds existens, andra inte.

I övrigt intelligenta mä... Visa hela »

Hjälp. Här var det inte mycket vettigt...

Pezster 
· Svar till Jenny

Va? Joooo.... här kämpar jag mot all världens religioner.
Det är vettigt.

I många muslimska länder får inte nya kyrkor urrföras, men då är det ok

Citat från dn.se ang detta: "Utslaget ger också argument till muslimska extremister. Detta ses som frontalangrepp på islam och dess symboler, säger palestinske juridikprofessorn Anwer Abu Aisheh."

Vilken annan regional kultur skulle starta ett krig/terrorattack pga detta?

Skulle svenskar bomba ett annat land pga att de inte gillar svensk kultur?

Snacka om känsliga människor.

Demokrati innebär valfrihet, det ä... Visa hela »

Polaris: Jag vet att tid är den fjärde dimensionen. Och jag fattar ju att big bang har hänt för länge sen. Men eftersom vi baserar vår tid på antalet varv vår jord snurrar kring solen respektive sig själv, är tiden väldigt relativ. Tid existerade dessutom inte (vad vi vet just nu) på det sättet innan big bang eftersom universum expanderade tidrummet.
Jag vet också hur man mäter CMB och att universum fortfarande e... Visa hela »

Tacka direktdemokratin!

I Sverige har vi demokrati men ingen frihet. Här väljer partierna vem vi ska rösta på. I Schweiz har de både demokrati och frihet.

Trots att medielandskapet ser likadant ut som i Sverige som domineras av liberaler med stort infytande på opponionsbildningen visar direktdemokratin att makten tillhör folket - inte medierna - inte politikerna!

Vi kan tycka vad vi vill om resultatet men vi måste respekte... Visa hela »

Later bra :) Nej, jag pastar inte att det bevisar det. Jag pastar att det inte finns tillrackligt med "bevis" och kunskap for att motbevisa det. Rent vetenskapligt sett kan man darmed inte varken bortse eller ta till sig teorin. Hur kan ateism vara nagot annat an en tro? Det finns ju faktiskt inte bevis for eller emot nagondera livsaskadning. Darmed anser jag det ointelligent att anse att alla religiosa ar ointelligenta. Hur kan nagon forkasta en hel person baserad pa dennes tro? Finn... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Polaris

Man behöver faktiskt inte motbevisa t.ex de som tillhör ID människorna. Eftersom det ena är fakta och det andra inte.
Strunt samma... jag har fortfarande svårt för folk som tror... om de bara gör det privat är det lugnt... men så fort ljud om gud och annat blaj når mina öron får jag - trist nog - SPEL!
;)

Det ena ar fakta, det andra inte, sager du - men det ar ju dar problemet ligger! Vi vet inte vad som ar fakta! Vi observerar, kostruerar modeller, och anammar de modeller som passar med observationerna. Men att en modell passar in perfekt (newton) betyder inte att den ar komplett (einstein) - bara att den funkar i vissa situationer som vi kanner till (laga hastigheter). Vad ar fakta da? Finns det mer som vi inte vet? med storsta sakerhet. Du *tror* att det ena ar fakta det andra inte. Jag tror d... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Polaris

Vi har vetenskapliga bevis för rätt många saker... faktiskt... dock inte ETT ENDA som ens lite ens pekar på guds existens.

RIV alla kyrkor, synagogor och moskeer. Varför personen har personlighet och ett visst typ av sätt att vara på är för att vi människor är format utav vårat samhälle vi lever i. Inte utav GUD eller Allah eller vad alla nu kallas. Är det ens nån här som läst Bibeln. sid 13 rad 5 stycke 1 Gud sade Ljus, bli till. Och ljuset blev till. Det är rent logiskt inte möjligt. Idioti för vad allt detta står för. Ja... Visa hela »

Visste du förresten att det finns vakuumenergi i universum. Var det Gud som skapade den med?

Polaris: jag kan acceptera att någon är andlig, t o m bita tand för tunga, när jag träffar en trevlig OCH icke dömande religiös person. Men jag tycker fortfarande att det är korkat att ha en gudstro tillskriven de existerande religionerna som idag representeras i världen. Drar en jämförelse till att Pez tyckte att mina jeans i stövlar är fult. Det är en åsikt och den köper jag, och jag kan skilja på att han g... Visa hela »

Ser att det blev kluddigt - förtydligar:

A. Begreppet Gud (oavsett vilken) är motsägelsefullt, då man inte kan vara en så fantastisk skapare och samtidigt inte kunna rå på de destruktiva krafterna, eller inte ha ett syfte med sin skapelse.

B. Men å andra sidan kanske Gud bara har humor eller ser även det destruktiva som underhållande, och då är det inte logiskt av oss människor att tillbedja detta väs... Visa hela »

Förlåt, skrattar åt mig själv här, hahaha, kunde inte låta bli en till kommentar:

Inte ens Xena, krigarprinsessan, brydde sig om gudarna trots att hon träffade dem dagligen och blev hotad till livet...Hahahaha!

Geniusloci: Angående punkt B. Här har jag hört troende som förklarar bort det logiska med att människan har fri vilja. Det är alltså människan som gör allt det onda i världen, inte gud. Jag har också hört orden: Vänta du bara, du kommer att få se. Med detta menar de att när jag dör får jag se att jag hade fel om allt det där med gud, himmel och helvete. Detta gör mig fruktansvärt irriterad, d... Visa hela »

Den fria viljan är ju skapad av Gud - varför? För om vi väljer gå emot honom kan ha straffa oss....sadist.
När vi (Eva och sedan Adam) valde kunskap:
"Nej, ut med er ni olydiga! Inte ska ni ifrågasätta! Ni ska tro blint."
Korkat skapa oss med nyfiken då! Och vad var han så rädd för - att vi skulle bli lite mer till hans avbild mentalt också att han kände sig hotad?

Allt ont i världen ä... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Geniusloci

Hahahahaha.... Finns inget att tillägga... lysande.
:D

Candy: den där Himlen...hmmm...jag kan ju tycka att den ser lite olika ut för olika människor. Det som är pastor Hannes himmel är för mig skiiiiiiiittrist!!! En evighet där - nein danke!
Skulle jag vara rädd för helvetet? Njaaaa, är mer rädd för det helvete som utspelar sig på jorden.

Jag brukar använda den här bilden när jag pratar religion: www.dailyawesome.com/images/atheists1.jpg

Fredrik: FAN-blody-tastic!!!!!

Geniusloci - jag uppskattar verkligen dina kommentarer. De är intelligenta, med tanke bakom. Jag skulle vilja påstå att A är lätt(are) att besvara, men då du hellre väljer B: Per definition måste Gud bry sig. Annars vore han inte gud. (Men hur och om vad och på vilket sätt bryr han sig? Det vore svårt att förstå det utan att förstå hans natur). Det ar svårt att besvara B utan att gå in på A, iaf... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Polaris

Oj... intressant! Tack!

Först... Babylon 5... respekt :D

Sedan... vad gäller det där med meningslösheten... det är ju tvärtom. I och med att allting slutar med döden gäller det att leva nu, fullt ös, ta smällarna, lev med dem, skratta, älska, göra rätt... sedan när livet går mot sitt slut - har man då bejakad allting är man rätt ok med det. Tanken för min del på ett liv efter... Visa hela »

Polaris: najs, nu kan det bli en trevlig diskussion! (vi kan ju fortsätta i denna slinga även om ingen annan svarar och vi hamnar på sidan 5...)

Jag antar att du är kristen i någon inriktning, och då utifrån dina funderingar. För enkelhets skull ponerar vi att den kristna Guden finns. Då måste Bibeln vara hans ord, right.
I hans budord är det första att inga andra gudar hava bredvid honom. Det är då viktig... Visa hela »

Min enda kommentar till skapelseberättelsen är att den bara kan tolkas på två sätt; bokstavligen (vilket är idiotiskt, och jag tror inte du tolkar den så) och som ett budskap berättat så folk skulle förstå redan några tusen år innan Kristus. Nyfiken höra hur du menar att det är feltolkat.
Jag tror inte budskapet går att feltolka. Människan gick emot Gud och blev straffad och utkastad ur paradiset. Om... Visa hela »

Som du ser delar jag upp ämnena lite. : )

Jag har förståelse för människans svaghet att vilja ha en tro som en tröst i misär. DET är så jag menar att religion skapats. Religion är skapat av människan. Av några människor just för ett kärleksbudskap och omsorg av medmänniskan.

Av andra utnyttjad för att få kontroll och makten att styra andra människor som de vet har denna svaghet. Visa hela »

Wow! Ok, superintressanta tankar, och jag vill jattegarna prata mer (undrar om Pezster uppskattar att fungera som sambandscentral dock... du far saga till). Jag var borta over helgen, sa har inte hunnit se det forran nu, men ikvall tanker jag ta mig tid till att skriva lite. Brb!

Pezster 
· Svar till Polaris

Hahaha.. kör hårt.

Ja, vasse go! Nu har vi grönt ljus från maestro. : D

Ok, Här följer några tankar. Fast eftersom jag inte hittar en kommentar-rss, undrar jag om geniusloci tittar tillbaks hit nu när det varit ett bra tag.

Jag tror jag tänker börja i omvänd ordning. Först 37:
Mycket bra skrivet. Jag håller med! Till fullo.

1) Det finns inget intelligent med blind tro. Farliga människor finns överallt och det är viktigt att ifrågasätta, överväga, och aldrig tr... Visa hela »

Jo, jag kommer kika in någon gång i veckan. : D
Uppskattar när det blir en så här intressant diskussion!!!

Det här sista du skriver är vi helt överens om. Att lära sig av motgångar är konstruktivt. Det gör vi oavsett om vi är troende eller inte. Eller borde ta den lärdomen... Finns troende som anklagar Gud "varför har du övergivit mig?", och ateister som inte fixar motgång på eg... Visa hela »

Kommentera