Kyrkan vill inte betala skatt. Deras undantag sedan 2000 slutar nu att gälla och det är dags att hosta upp stålar och göra rätt för sig. Nu blir det en massa gnäll om det från kyrkan för de har upptäckt att det kostar pengar att hålla en kyrka i trim. Biskopar skickar nu brev till regeringen och gråter.

Alltså, gå ut och tigg lite pengar av era troende skaror istället... för vi har skiljt kyrkan från staten!!! Har ni inte pengar att ta hand om kyrkorna så riv skiten, sälj dem, bygg om dem till bingohallar... men kom inte och tigg pengar. Mina pengar dessutom eftersom jag betalar skatt.

"Ta till exempel Karlsdals kapell som är i dåligt skick i en avfolkningsbygd mellan Nora och Karlskoga. Länsstyrelsen i Örebro säger att det är en exceptionell kyrka av stort kulturhistoriskt värde, men nu spricker kapellets murar och på platsen bor bara 100 personer. Vem ska betala för sådana kyrkor i framtiden? frågar sig Boel Hössjer Sundman."

ZZZzzzzzz, vem bryr sig...  och vem ska betala?! Tja... kyrkan, kanske!? Varför ska staten betala för era gamla kyrkor? Varenda kyrka i hela landet gnäller ni ju om ska vara en "kulturskatt". Någon jävla måtta får det vara. Sluta bygg kyrkor om ni har för många. Eller sälj dem, inte vet jag. Men tigg inte pengar från staten (dvs mig) om ni inte har råd att hålla dem.

Jag kan köpa en kyrka. Jag tänker döpa den till Roliga Huset och ha temakvällar där man kan leka "sätta kronan" på jesusstatyn med ögonbindel till vild trancemusik. Mat och kaffe med avec serveras... erhm... nej... nu ljög jag. Det serveras bara avec. I mängder.

*hick*

SvD - SvD - SvD -

Skriv en kommentar

Visst. Riv eller använd till annat. Tänk va många ungdomar det finns "som inte har nånstans att va" - ge dom en kyrka att ta hand om. Eller.... så kan MC-gängen få ett par kyrkor. Kan bli kul.....kyrkorna har ju en viss tradition av att titta snett på en lite annan trosuppfattning. Det skulle t ex ge Hells Angels en lite annan innebörd.

Pezster 
· Svar till Blogo

Hahaha... MC-gäng tar över en kyrka. Hade varit rätt roligt.

Jag är också trött på att div. olika intresseföreningar och organistationer eller bara vanliga människor kräver och kräver att stat och kummun ska sponsra. Kyrkan får väl börja sälja medlemsskap i form av andelar/aktier precis som vår golf klubb tex. Golfklubben får inte ett enda kommunalt eller statligt bidrag, det är vi medlemmar som finansierar den. Men det är ju vårt intresse då betalar vi medlem... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Molle

Riktigt bra idé. Den inför vi genast!

Gör fritidsgårdar av dem allihop. Sedan kan överblivna prelater få jobb som fritidsledare. Sämre pröjs, men i mina ögon högre status. Det kan i.a.f. jag tänka mig att vara med och sponsra med skattemedel. KåDiS-Affe och hans polare skulle säkert emigrera, men som nån sa: där man hyvlar faller det spånor.

Pezster 
· Svar till Gringubben

Här är helt enkelt många bra idéer på gång. :D

Sverige mycklet bra land
Inshallah om 50 år sverige är muslimsk! Ni svenskar är så lätta att påverka, vi muslimer gillar er! Inshallah om 50 år är era döttrar mina muslimska bröders fruar!

Pezster 
· Svar till Muhammad Rashid

Hahaha... idiot. Om 50 år kommer religiösa vara byfjånar som vi med hjärna kan kasta saker på och skratta åt.
Du är riktigt korkad. Men det är du för dum för att inse.

Fast en del kyrkor kan man bevara för den arkitektoniska skönhetens skull

Pezster 
· Svar till Eduronflux

Självklart. Det är bara det att varenda jäkla kyrka, enligt kyrkan, är fullständigt underbara och måste bevaras tills tidens ände.

Gringubben: Den där ide med prelater som fritidsledare låter lite risikabel, med tanke på de små pojkar som de ska "ta hand" om.

wooooooords

woooord menade jag!

Problematiken ligger i att Svenska staten har kulturskyddat kyrkor byggda innan typ 40-talet. Ägaren d v s Svenska kyrkan står där med skägget i brevlådan, då de har skyldighet att underhålla dessa byggnader, när de egentligen inte ens vill ha dem. Går inte att sälja ens för en krona, om upprustningen går på flera miljoner, som den nye ägaren måste ta på sig.

Skyll på staten som inte lös... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Geniusloci

Vad?! Det är ju lysande!
:D
Här ska inte skyllas på något alls, bara konstateras att för en gångs skull verkar det ha gått rätt till!
Med lite flyt går kyrkan i konkurs.

ps. Kommer nog rivas en heeeeel del kyrkor inom snar framtid, inte renoveras till något annat utan rivas. Se fallet Maglarps nya kyrka. Riktigt tragiskt! Kunde blivit en riktigt cool byggnad till något annat....

SK kommer aldrig gå i konkurs under vår livstid. Men denna problematik kan fördärva vår tids kulturarv...
Måste det stå mellan att ha meningslösa tomma kyrkor som museibyggnader eller riva? Finns det inget mitt emellan?
Ni ska nog inte få igång mig i ämnet....har skrivit uppsatser på kandidat- och magisternivå i ämnet....kan elda upp mig lite över byråkratin som styr.

Pezster 
· Svar till Geniusloci

By all means...fire away! :D
Låter helt idiotiskt.
"denna problematik kan fördärva vår tids kulturarv" låter jäkligt intressant. Vad menar du?

Jag hoppas bara inte att Svenska kyrkan får statliga bidrag för att bygga nya kyrkor!

Pezster 
· Svar till Geniusloci

huga!

T ex Maglarps nya kyrka. En nygotisk kyrka byggd i skånskt fabrikstillverkat tegel, med originalinredning intakt, arkitekt Harald Boklund. Församlingen ville riva. Hade inte råd renovera, gick inte sälja. Fallet gick ända upp i regeringsrätten (första ansökan till länsstyrelsen var 80-talet). 2007 fick de lov riva.

Brottet - att Svenska kyrkan låtit byggnaden förfalla trots att de enligt lag är skyldiga skydda den. Brott - b... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Geniusloci

Intressant som fan.
Känns lite som man slänger bort något riktigt bra... ändrar sig... så går det inte får sopbilen har redan kört.
Den var helt klart snygg!

Fast din idé ovan var inte så dum Pez. Limelight i New York (disko i gammal kyrka) var supernajs (var 18 bast när jag var där vet inte om det finns kvar).

Pezster 
· Svar till Geniusloci

:D
Du skrev en sak innan... måste man "avkyrka" en byggnad innan man river/säljer?!
Hahahaha... löjligt.
Verkligen?!

Bibeln i sig har väldigt fina historier om hur man ska leva bättre som människa. Det är bara det att det är de inskränkta mänsniskorna som ser sig själv som goda kristna jag har problem med. Kyrkofolk som köper sex av minderåriga eller har sex med ngt barn under förbön, osv. annnat skit. Riv varenda kyrka och deleta ut varenda spår av att det ens funnits sånt där kyrkofolk, för alltid. För mig är kyrkor... Visa hela »

Nämen MJ, nu går du nog lite för långt. Är själv ateist (har varit troende en gång i tiden), men känner ändå och respekterar troende i min omgivning. Finns många fina människor bland de troende, som gör mycket gott för andra. Du skulle bli förvånad vilka stora hål det skulle bli i samhället om deras välgörenhet (ogillar det ordet) försvann. Vi ska inte döma dem för vad nå... Visa hela »

Pez: ja, en byggnad blir inte "helig kyrka" förrän man sakraliserat den, och sedan avsakraliseras den (tror att en biskop ska göra det) om den inte används till liturgi.

Lite motsägelsefullt va, när det inte står i Bibeln att speciella byggnader är heliga. Det är FÖRSAMLINGEN som är viktig. Och be kan man göra var som.
Tror (vet inte) om frikyrkor struntar i att sakralisera byggnader.

Pezster 
· Svar till Geniusloci

Undrar om man kan muta en biskop och "förkristliga" valfritt objekt. Hade varit spännande.
Ett skärp t.ex.

Men vad gillar ni att vaktis sköt duvor vid koret? Heligt beteende...Såna gudstjänster med lite action skulle vara spännande:
"..och medan Astrid går runt med kollekten kommer Sten-Tore skjuta kråkj-vln som störde min predikan. Sedan sjunger vi psalm 113 vers 4."

Pez: se till att bli kanoniserad i katolska kyrkan så blir allt du rör vid sakralt...
"Sankte Pez?"
"Ja, och du kan få röra min Holy iPhone om du slutar dricka grönt te och tillber mig."

Tänk dina budord:
- Du skall icke bestiga cykel i löjlig hjälm och cykla framför din nästas bil.
etc etc

Pezster 
· Svar till Geniusloci

Hmm, Sankte Pez låter fjöntigt. Hade varit roligare på andra sidan...
Vi presenterar...
Den 9:e cirkelns härskare...
*onda trummor spelar*
Pezster!
Hahhaa... neeeej, allvarligt. Hybris har numera Anna Anka ensamrätt på.

Jepp, det blir svårt få plats i 9:e cirkeln när Anna paxat platsen.

JB: Sant. Man ska nog vara noggrann med rekrytering för arbete nära ungdomar, och spöktroende puckon ska man inte lita på. Men vad kan prällarna göra för nytta då? Som nån sorts nasare kanske. Kränga spikmattor och kardborreband i stället för sagor om påsättande andar.

Eller kanske begagnade bilar.

Kommentera