Idag var det en snackis vid kaffemaskinen om den där "jordlika" planeten de hade hittat. Det visade sig snabbt att så jordlik var den inte alls om man resonerar som jag. Men det var inte det vi pratade om vid kaffemaskinen.
Istället så var det det här med att planeten Gliese låg 20 ljusår bort. När en kollega sa att OM vi hade kunnat färdas med ljusets hastighet så hade det ÄNDÅ tagit 20 år att komma dit. Vem vill bli 20 år åldre innan man kommer till resans slut. Oavsett vad som fanns i slutet på resan?
Eftersom jag är sciencefictionnörden nummer ett så fick jag hosta till och börja förklara hur det egentligen skulle vara. Det är en rätt rolig tanke och lite svår att förstå men så här ligger det faktiskt till.
Vi leker med tanken att du sitter i ett rymdskepp som kan flyga i ljusets hastighet och att du har en vän som kommer stå vid landningsplatsen under hela den tid du är borta.
Du trycker på en knapp och du far iväg. Eftersom detta är ett tankeexperiment så säger för enkelhetens skull att skeppet beger sig iväg i ljusets hastighet direkt utan acceleration eller inbromsning när du kommer fram.
Du åker till den där planeten 20 ljusår bort till en förutbestämd landningsplats. Resan dit kommer, eftersom du reser i ljusets maxhastighet, för dig att kännas som om den vore ögonblicklig. Poff! Framme!
Du hoppar av vid planeten Gliese, spenderar fem minuter med att plocka med dig lite sten sedan hoppar du in och trycker på knappen för resan hem. Samma regler där. Resan känns än en gång ögonblicklig och du är framme där du startade.
För din del har du varit borta i de där fem minuterna du plockade sten. För din trogne väntande vän har det gått 40 år. Du ger honom några stenar som tack för deltagandet i experimentet.
Tiden går alltså långsammare för dig desto snabbare du färdas. I dagsläget använder man sig av den informationen till att justera tiden i alla satelliter runt jorden. För ett tag hade alla rymdnissar lite svårt att förstå varför inte satelliterna uppförde sig som förväntat... det var inte förrän man insåg att tiden faktiskt går långsammare ombord dessa snabbt flygande manicker till den grad att man behövde kompensera för det. Vilket man gjorde och sedan dess fungerar allting hur bra som helst däruppe.
Hur mycket energi skulle det då krävas att få fnutt på en farkost till ljusets hastighet? Tja... nu snackar vi om något så jobbigt som oändligt med energi eftersom massan på farkosten ökar desto närmare ljushastigheten man kommer. Och desto mer massa desto mer energi krävs. Vilket leder till ännu mer massa... ad infinitum...
Rätt coolt, eller hur?