Idag var det en snackis vid kaffemaskinen om den där "jordlika" planeten de hade hittat. Det visade sig snabbt att så jordlik var den inte alls om man resonerar som jag. Men det var inte det vi pratade om vid kaffemaskinen.

Istället så var det det här med att planeten Gliese låg 20 ljusår bort. När en kollega sa att OM vi hade kunnat färdas med ljusets hastighet så hade det ÄNDÅ tagit 20 år att komma dit. Vem vill bli 20 år åldre innan man kommer till resans slut. Oavsett vad som fanns i slutet på resan?

Eftersom jag är sciencefictionnörden nummer ett så fick jag hosta till och börja förklara hur det egentligen skulle vara. Det är en rätt rolig tanke och lite svår att förstå men så här ligger det faktiskt till.

Vi leker med tanken att du sitter i ett rymdskepp som kan flyga i ljusets hastighet och att du har en vän som kommer stå vid landningsplatsen under hela den tid du är borta.

Du trycker på en knapp och du far iväg. Eftersom detta är ett tankeexperiment så säger för enkelhetens skull att skeppet beger sig iväg i ljusets hastighet direkt utan acceleration eller inbromsning när du kommer fram.

Du åker till den där planeten 20 ljusår bort till en förutbestämd landningsplats. Resan dit kommer, eftersom du reser i ljusets maxhastighet, för dig att kännas som om den vore ögonblicklig. Poff! Framme!

Du hoppar av vid planeten Gliese, spenderar fem minuter med att plocka med dig lite sten sedan hoppar du in och trycker på knappen för resan hem. Samma regler där. Resan känns än en gång ögonblicklig och du är framme där du startade.

För din del har du varit borta i de där fem minuterna du plockade sten. För din trogne väntande vän har det gått 40 år. Du ger honom några stenar som tack för deltagandet i experimentet.

Tiden går alltså långsammare för dig desto snabbare du färdas. I dagsläget använder man sig av den informationen till att justera tiden i alla satelliter runt jorden. För ett tag hade alla rymdnissar lite svårt att förstå varför inte satelliterna uppförde sig som förväntat... det var inte förrän man insåg att tiden faktiskt går långsammare ombord dessa snabbt flygande manicker till den grad att man behövde kompensera för det. Vilket man gjorde och sedan dess fungerar allting hur bra som helst däruppe.

Hur mycket energi skulle det då krävas att få fnutt på en farkost till ljusets hastighet? Tja... nu snackar vi om något så jobbigt som oändligt med energi eftersom massan på farkosten ökar desto närmare ljushastigheten man kommer. Och desto mer massa desto mer energi krävs. Vilket leder till ännu mer massa... ad infinitum...

Rätt coolt, eller hur?

AB - SvD - DN - SDS -

Skriv en kommentar

Jo det är coolt. Jag blev tvungen att Googla lite (eftersom jag är för lat för att räkna själv..) och kom fram till att om man accelererar med 1G så tar det ett år att komma upp i 0,9C. Sen tar det lika lång tid att sakta ner på andra sidan så totalt en 4 år åt varje håll kommer det nog att ta, men det avskräcker ju inte direkt :)

Pezster 
· Svar till jkm

Precis. Och den tanken att det faktiskt skulle gå att besöka större delen av universum under en livstid.... fast det skulle gått flera miljarder år innan man var färdig. Och då skulle det antagligen inte finnas någon kvar att läsa den där reseguiden man jobbat så hårt på. ;)

Jag hade en gång en chef som var otroligt tjock och fet, alla var överens om att han påverkade tidvattnet, men han rörde sig banne mig inte med ljusets hastighet för det :d

Pezster 
· Svar till JSC

Hahahaha

Du förlorade mig efter ordet "snackis". Jag brukar ju verkligen uppskatta vad du skriver annars... :(

Pezster 
· Svar till Sofia

jaha? så du läste inte... men orkade kommentera? Ett tips... du måste verkligen hitta något annat att göra.

Färdas man med ljusets hastighet så står tiden still. Man är lika gammal när man når dit som man var när man startade. Man väger inget under färden - all vilomassa är omsatt till energi.

Detta är en omöjlighet. T o m i acceleratorer lyckas man inte nå ljusets hastighet hos de protoner som man accelererar. Man bara ökar deras rörelseenergi.

Man kompenserar tiden i satelliternas klockor mtp det faktum... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Penumbra

Hahahahaha... är du på riktigt?

"Man kompenserar tiden i satelliternas klockor mtp det faktum att tiden går saktare ju längre bort ifrån jordens centrum som man befinner sig."

Öh... NEJ! vad är du? Scientolog? Skärp dig nu för fan. FELFELFEL! För helvete... nästa gång googla innan du skriver något KORKAT!!!!!

Pezster 
· Svar till Penumbra

Verkligen... jag har tänkt i flera sekunder...

ÄR du allvarlig? I min värld är du liksom i samma klass som idioterna som trodde att universum snurrade runt jorden.

Haha, trots att jag själv är SF-nörd (och ingenjör) får sådana här diskussioner min hjärna att spinna loss...

Ett annat intressant koncept i sammanhanget är vad som egentligen händer om man skulle lyckas färdas snabbare än ljuset (omöjligt, men spekulera i det, för tillfället). Det skulle ju innebära att om du far till en plats, så har du faktiskt kommit framme innan "bilden" av dig har kom... Visa hela »

Pazster, här kommer en citat från Wikipedia: "Gravitation ger också upphov till tidsdilatation. En klocka går långsammare jämfört med en klocka som befinner sig i ett område med svagare gravitation. En konsekvens av detta är att GPS-satelliternas atomklockor måste korrigeras för skillnaden i gravitation mellan satelliternas banor och jordytan."

Ref: sv.wikipedia.org/wiki/Allm%C3%A4nna_relativitetsteorin... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Penumbra

Nu får du nog tänka till en gång till...

"If you're travelling at the speed of light, what happens when you turn on the headlights?"

Pezster...

Ni har faktiskt båda rätt!
O med andra ord,(otroligt nog) så har du faktiskt tom med lite fel!
Kunde väl ingen i världen tro att det skulle hända men det innebär ju att även du kanske skulle behöva läsa på lite.Åtminstone innan du begär att andra ska läsa på om det du...inte visste om! :)

Penumbra HAR faktiskt läst på det som du missat Pezster.

Men oavsett det. Visa hela »

Pezster 
· Svar till Jan

Jag läste inte ordentligt måste jag erkänna. Jag ville bara skriva ett flippigt inlägg om ljusets hastighet.

ehm... han har faktiskt ratt, Pezster.. :) tiden gar langsammare i narheten av stark gravitation. Sa faller du in i ett svart hal, gar tiden langsammare och langsammare (det har de anvant i star trek avsnitt om jag inte missminner mig. Och detta ar nagot man maste ta hansyn till for satelliter.

"ljusets maxhastighet" forresten?!? :) I vacuum finns det bara en ljushastighet... (forlat, kunde inte lata bli...)

Pezster 
· Svar till Polaris

hela grejjen med inlägget var 5 min kontra 40 år.

Att satelliternas atomur måste tas med en vetenskapligt avvägd nypa salt är väl helt enkelt eftersom vi mäter tid i relation till GMT, och om satelliterna rullar omkring på ett "större" klot än jorden är en sekund en smula annorlunda om man jämför med exakt samma punkt på havsnivå? Har fått knaggla en hel del med liknande sinnesförvirrande dravel när försvaret bytte från RT90(triagelformade)... Visa hela »

Pezster igår 21:58
jaha? så du läste inte... men orkade kommentera? Ett tips... du måste verkligen hitta något annat att göra.
Pezster idag 10:08
Jag läste inte ordentligt måste jag erkänna. Jag ville bara skriva ett flippigt inlägg om ljusets hastighet.

Lustigt att du anklagar andra för att inte läsa din text när du inte läser så noga själv.

Synd att du tog min kommentar på... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Sofia

Verkligen? Jag försöker läsa alla kommentarer men det är väl inte riktigt samma sak som att en läsare läser inlägget?

Det är inte bara ETT inlägg åt gången som kommenteras av läsare utan flera inlägg (vissa flera veckor gamla).

Det kan vara upp till 30-40 olästa varje gång jag loggar in. Rätt svårt att hålla koll på det då... speciellt när det är olika inlä... Visa hela »

Ok Pezster...

Du har tydligen enligt dig djälv missat nåt...

INGEN här har nåt emot det.

Tvärtom har ju en hel del personer lagt ner tid o tankeverksamhet för att hjälpa dig o påpeka o förklara vad du missat...

Det dom flesta menar att du missat är, ju att du ber medmänniskor som velat hjälpa dig att dra å helvete, (vilket är ungefär samma sak som att kalla människor för a... Visa hela »

Pezster 
· Svar till Jan

Har ALDRIG påstått att jag vet mest. Tvärtom har jag ofta ändrat mig i kommentarsfälten. Ibland även ändrat i inlägget.

Jag skriver ut saker från skallen och lägger dem här. För min skull. Inte för några läsares skull.

Den där kommentaren med att jag skiter i det härstammade ifrån att person ifråga hade ett problem med ett ord i inlägget. Vem fan bryr sig om ett enda ord? J... Visa hela »

Ok...
Kommer att vara kvar i framtiden o kolla Pezster!

För att underlätta för dig så kan jag säga att du inte behöver svara.
Jag FICK ett svar från dig, inte nån dumhet eller så så du ÄR antagligen så bra som du kanske ibland verkar vara för det mesta..;)...ibland tom så jädra bra att skriva så...jag hittar hit som jag redan sagt...*ler*.

Ha det Pezster o skriv på!

Jan

Kommentera