Konstmuseet: Bacon and Warhol

Francis Bacon och Andy Warhol var två av det förra seklets mest uppburna konstnärer. Trots att de levde och verkade ungefär samtidigt hade de olika utgångspunkter i sitt sätt att förhålla sig till konst. Medan Francis Bacon skrev in sig i en lång tradition av modernistiska konstnärer, markerade Andy Warhol början på en ny och mer konceptuell tendens i samtidskonsten.

Genom att visa nyckelverk av de båda konstnärerna i dialog med andra som arbetat inom, eller i gränslandet mellan, dessa två konstnärliga positioner vill Göteborgs Konstmuseum sätta fokus på en period i konsthistorien när många av modernismens grundläggande värden omprövades. I utställningen visas även verk av Martin Kippenberger, David Hockney, Barbro Östlihn, Erró, Niki de Saint-Phalle, Lena Svedberg och Sigmar Polke. Utställningen är ett samarbete med Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst, Oslo.

17 mars - 12 augusti 2012, vernissage 17 mars kl 12-17. Entré 40 kronor, gratis om du är under 25 år. Observera att museet är stängt på måndagar.

Bild: Francis Bacon