Dicksonska palatset. Foto: Higab/Bert Leandersson/Pressbild Dicksonska palatset. Foto: Higab/Bert Leandersson/Pressbild

Nu eftersöks krogkoncept till Dicksonska palatset

Emmi Anderberg, Chefredaktör, Thatsup Emmi Anderberg, Chefredaktör, Thatsup
Emmi Anderberg

Familjen Dicksons ståtliga köpmannavilla vid Heden ska rustas upp och ställas i ordning för att kunna hysa restaurang. Nu söker fastighetsägaren Higab efter konceptidéer för en verksamhet som lyfter fram den unika miljön. Utöver Dicksonska Palatset finns även två andra spännande byggnader som söker kreativa entreprenörer – Feskekôrka och Billdals Gård.

– Nu utvecklar vi dessa unika och vackra hus för göteborgarna, vilket är jätteroligt. Inte minst Dicksonska Palatset som under många år har varit lite hemligt då det använts för Göteborgs Stads representation. Nu får alla tillgång till det, säger Anette Persson, affärsutvecklare på Higab.

Köpmannen Oscar Dickson lät 1862 bygga villan på dryga 900 kvadratmeter för sin familj. Senare köptes den av hushållsskolan Margaretaskolan som bedrev fest- och restaurangverksamhet i många år. Husets två nedersta våningar, med festsalar och en pampig trapphall, har kvar sin originalinredning och Dicksonska Palatset blev byggnadsminnesförklarat 1973. Det innebär höga skyddskrav och att verksamheten kommer att få anpassa sig efter den befintliga interiören.

– Det blir inga ombyggnationer i de delar som har bevarandekrav utan där handlar det om varsam renovering. Men vi har möjlighet att inreda ett modernt restaurangkök då det ursprungliga köket byttes ut för länge sedan, säger Anette Persson.

Upprustningen kommer att pågå under 2021 och innebär bland annat att orangeriet vid entrén återskapas. Tillgängligheten förbättras med ny entrétrappa och nya hissar. Det inrättas även en vinkällare. På de översta våningarna, som inte är lika välbevarade, blir det kontorslokaler som utformas för att samspela med huset i övrigt. 2022 räknar man med att Dicksonska Palatset kommer kunna öppna.

Higab uppmanar även kreativa entreprenörer att ge förslag på koncept för Feskekôrka och Billdals Gård, som också står inför omfattande upprustningar.
– En konceptförfrågan för Feskekôrka gick ut redan i mars men coronapandemin gjorde att den tillfälligt pausades. Nu är den åter öppen och här efterlyses verksamhetsidéer med fisk- och skaldjursinriktning. Billdals Gård från 1860-talet, belägen i en vacker park i Billdal, öppnar för en annan typ av koncept, säger Anette Persson.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i artikeln?

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.