Swedish Taste Swedish Taste

Här äter du Göteborgs bästa räkmacka

Räkmackan har för många kommit att bli synonymt med ett Göteborgsbesök – är man i stan ska man helt enkelt käka en räksmörgås. Det är heller inte konstigt, i staden med landets bredaste utbud av räkor. Hur den perfekta räkmackan – eller räkfrossan, som den också kallas – ska smaka finns det många åsikter om. Grunden enas de flesta om; handskalade räkor, ägg och majonnäs är stommen, men sedan går åsikterna inte sällan isär. Traditionellt eller med en modern twist? Hur mycket majonnäs? Sallad eller inte? Klassiskt rågbröd eller något luftigare? Vi ger oss inte in i den debatten, men tipsar i den här guiden om Göteborgs bästa räkmackor, så att ni kan hitta just er favorit.

Innehållsförteckning
 1. Göteborgs bästa räkmackor
  1. Swedish Taste – Vinnarmacka
  2. G Mat & Vin – Ovanför centralstationen
  3. Hemma Hos – Maffigt i Haga
  4. Hedlunds Havsbar – Oklassisk klassiker
  5. Cuckoo's Nest – Smågalet och kreativt
  6. Heaven 23 – Sveriges mest kända räkmacka
  7. Kajutan – Klassiska smaker i anrik atmosfär
  8. Fiskbar 17 – Hyllning till hemmahamnen
  9. Avalon – En klassiker mitt i stan
  10. At Park – Macka på uteserveringen
  11. Mr Cake – Mr Räkmacka
  12. Junggrens – Modern nostalgi

Göteborgs bästa räkmackor

Swedish Taste

Vinnarmacka

Swedish Taste gör en rätt så klassisk räkmacka, med rikligt med handpillade räkor, krämigt ägg, citron och majo. Men även picklad rödlök och rom gästar mackan. Lika vacker som god lyckades den dessutom kamma hem förstaplatsen i Thatsups stora räkmacketest 2022. Räkmackan serveras främst på helgen, men med lite tur (eller framförhållning) kan du få dig en komponerad à la minute även under veckorna. 

G Mat & Vin – Räkmackor
G Mat & Vin
G Mat & Vin – Räkmackor
G Mat & Vin
G Mat & Vin – Räkmackor
G Mat & Vin
G Mat & Vin – Räkmackor
G Mat & Vin
G Mat & Vin – Räkmackor
G Mat & Vin
G Mat & Vin – Räkmackor
G Mat & Vin
G Mat & Vin – Räkmackor
G Mat & Vin
G Mat & Vin – Räkmackor
G Mat & Vin

G Mat & Vin

Sponsrad

Ovanför centralstationen

Eleganta hotellrestaurangen G Mat & Vin erbjuder en meny med såväl svenska som internationella influenser, i modernt format. Oavsett om du kommer hit vid lunch- eller middagstid finns signaturrätten räkmacka att tillgå, bestående av MSC-märkta räkor, rågbröd, dillmajonnäs och kokt ägg. Restaurangen är belägen bara en rulltrappa upp från centralstationen, så även den som är på genomresa kan avnjuta den göteborgska delikatessen.

Hemma Hos

Hemsida

Maffigt i Haga

Mitt i de pittoreska kvarteren i Haga finns givetvis räkmackor att tillgå på en rad olika ställen. Om det fanns en tävling med kategorin Hagas största räkmacka, så skulle Hemma Hos garanterat knipa förstaplatsen. Här är det rejäla räkmackor med toppings som dillmajonnäs, dillolja och stenbitsrom som serveras, i hel- eller halvformat. Varför inte hitta en plats på uteserveringen och avnjuta räkfrossa och folkliv samtidigt?

Hedlunds Havsbar

Oklassisk klassiker

I saluhallen langar Hedlunds allehanda fisk- och skaldjursfavoriter till både lunch och middag. En av klassikerna är förstås räkmackan, som dock görs på lite oklassiskt vis. Den görs nämligen med brännvinsbröd, örtmajonnäs, äggulekräm och krispig quinoa – något som blivit ett vinnande koncept.

Cuckoo's Nest – Räkmackor
Cuckoo's Nest
Cuckoo's Nest – Räkmackor
Cuckoo's Nest
Cuckoo's Nest – Räkmackor
Cuckoo's Nest
Cuckoo's Nest – Räkmackor
Cuckoo's Nest
Cuckoo's Nest – Räkmackor
Cuckoo's Nest
Cuckoo's Nest – Räkmackor
Cuckoo's Nest
Cuckoo's Nest – Räkmackor
Cuckoo's Nest
Cuckoo's Nest – Räkmackor
Cuckoo's Nest

Cuckoo's Nest

Smågalet och kreativt

Cuckoo's Nest vill balansera på gränsen mellan genialitet och galenskap – därav namnet. Men räkmackan är ändå helig mark, så den gör man i klassisk tappning med handskalade räkor, rågbröd, ägg, citronmajonnäs, gurka, tomat och picklad lök. Vill man lyxa till det lite extra kan man addera löjrom.

Heaven 23

Sveriges mest kända räkmacka

Landets kanske mest berömda räkmacka går under namnet King Size och serveras på hög höjd hos Heaven 23. Som namnet skvallrar om är det en macka av det rejälare slaget, hela 200 gram handskalade ishavsräkor täcker kändismackan. Sedan starten 1984 har Heaven 23 serverat över två miljoner(!) räkmackor och populariteten visar inga tecken på att minska.

Kajutan

Klassiska smaker i anrik atmosfär

I anrika Saluhallen kan du avnjuta Göteborgs stolthet – räkmackan – tillsammans med ett glas vitt eller en kall öl. Kajutans skaldjurssmörgås serveras i klassiskt format med majonnäs, kokt ägg, picklad rödlök, citron och dill. En riktig go-to när du är sugen på traditionella smaker på närmast helig mark.

Fiskbar 17

Hyllning till hemmahamnen

Fiskbar 17 är inte bara en restaurang – det är en kärleksfull hyllning till hemmahamnen Göteborg. Här får pinfärska räkor sällskap av gott bröd och andra tillbehör som hör en räkmacka till. Ditt jobb är bara att välja mellan hel eller halv.

Avalon

En klassiker mitt i stan

Avalon är kända för att ha en pool inbyggd i hotellets tak, men även för att servera en räkmacka av det bättre slaget. Hotellet, tillika restaurangen, på Kungstorget lockar såväl göteborgare som turister, och många kommer just för mackan – bestående av 160 gram handskalade räkor på hembakt maltbröd, ägg, majonnäs och citron.

At Park

Macka på uteserveringen

Nu har det hunnit bli många år som göteborgarna har samlats för middag av det trevligare slaget på At Park, även om restaurangen har bytt både namn och skepnad ett par gånger under åren. Under årets varmare månader fylls uteserveringen, som lägligt nog ligger på en av Avenyns bästa solplatser, snabbt upp med folk. Räkmackan är en favorit för många och serveras här på hembakad kavring med ägg, picklad rödlök, citron och dillmajonnäs.

Mr Cake Stenpiren Mr Cake Femman
Mr Cake Stenpiren
mrcake.se
Mr Cake Femman
mrcake.se
Mr Cake Stenpiren Mr Cake Femman

Mr Räkmacka

På populära Mr Cake är det förvisso kakorna som får mest utrymme, men matmenyn innehåller bland annat en gedigen räkmacka. Restaurangen kallar den själva för "räkmacka 2.0" och den görs på briochebröd, äggmayo, handskalade räkor, syrlig chillivinägrett med sting, råhyvlad gurka och picklad rödlök. 

 • Lilla Badhusgatan 2, Centrum Femmanhuset, Centrum
  Mr Cake Stenpiren
  Lilla Badhusgatan 2, Centrum
  Mr Cake Femman
  Femmanhuset, Centrum
 • Mr Cake Stenpiren
  mrcake.se
  Mr Cake Femman
  mrcake.se
 • Mr Cake Stenpiren Mr Cake Femman

Junggrens

Modern nostalgi

Junggrens på Avenyn är ett av Göteborgs äldsta fik, vars meny fått en modern touch med uppdaterade varianter av klassiska rätter. Så även räkmackan, som här serveras på danskt rågbröd och toppas med dillmajonnäs, picklad silverlök och löjrom från Kalix. Lyxigt i lite nostalgisk miljö, med andra ord. 

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Redaktörer

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.

;