Provianten Provianten

Här äter du Göteborgs bästa räkmacka

Räkmackan har för många kommit att bli synonymt med ett Göteborgsbesök – är man i stan ska man helt enkelt käka en räksmörgås. Det är heller inte konstigt, i staden med landets bredaste utbud av räkor. Hur den perfekta räkmackan – eller räkfrossan, som den också kallas – ska smaka finns det många åsikter om. Grunden enas de flesta om; handskalade räkor, ägg och majonnäs är stommen, men sedan går åsikterna inte sällan isär. Traditionellt eller med en modern twist? Hur mycket majonnäs? Sallad eller inte? Klassiskt rågbröd eller något luftigare? Vi ger oss inte in i den debatten, men tipsar i den här guiden om Göteborgs bästa räkmackor, så att ni kan hitta just er favorit.

Innehållsförteckning
 1. Göteborgs bästa räkmackor
  1. Heaven 23 – Sveriges mest kända räkmacka
  2. Swedish Taste – Vinnarmacka
  3. Brasserie P – I avslappnad hotellmiljö
  4. Hemma Hos – Klassiker i Haga
  5. Hedlunds Havsbar – Oklassisk klassiker
  6. Cuckoo's Nest – Smågalet och kreativt
  7. Fiskbar 17 – Hyllning till hemmahamnen
  8. Avalon – En klassiker mitt i stan
  9. At Park – Modern twist på mackan
  10. Norda – Posthotellets egen variant
  11. Mr Cake – Mr Räkmacka

Göteborgs bästa räkmackor

Heaven 23

Sveriges mest kända räkmacka

Landets kanske mest berömda räkmacka går under namnet King Size och serveras på hög höjd hos Heaven 23. Som namnet skvallrar om är det en macka av det rejälare slaget, hela 200 gram handskalade ishavsräkor täcker kändismackan. Sedan starten 1984 har Heaven 23 serverat över två miljoner(!) räkmackor och populariteten visar inga tecken på att minska.

Swedish Taste

Hemsida

Vinnarmacka

Swedish Taste gör en rätt så klassisk räkmacka, med rikligt med handpillade räkor, krämigt ägg, citron och majo. Men även picklad rödlök och rom gästar mackan. Lika vacker som god lyckades den dessutom kamma hem förstaplatsen i Thatsups stora räkmacketest 2022.

Brasserie P
Brasserie P
Brasserie P
Brasserie P
Brasserie P
Brasserie P
Brasserie P
Brasserie P
Brasserie P
Brasserie P
Brasserie P
Brasserie P

Brasserie P

Sponsrad

I avslappnad hotellmiljö

Inhyst på Quality Hotel Panorama hittar du restaurangen Brasserie P, som välkomnar sina gäster att äta såväl frukost som middag. Till kvälls erbjuds en à la carte-meny med klassiska rätter från Norden och Europa. Fisk, kött, pasta och vegetariska alternativt finns att välja mellan, och inte minst en räkmacka i brasseriets egen regi.

Hemma Hos

Hemsida

Klassiker i Haga

Mitt i de pittoreska kvarteren i Haga finns givetvis räkmackor att tillgå på en rad olika ställen. Om det fanns en tävling med kategorin Hagas största räkmacka, så skulle Hemma Hos garanterat knipa förstaplatsen. Här är det rejäla räkmackor av klassiskt snitt som serveras. Varför inte hitta en plats på uteserveringen och avnjuta räkfrossa och folkliv samtidigt?

Hedlunds Havsbar

Oklassisk klassiker

I saluhallen langar Hedlunds allehanda fisk- och skaldjursfavoriter till både lunch och middag. En av klassikerna är förstås räkmackan, som dock görs på lite oklassiskt vis. Den görs nämligen med brännvinsbröd, örtmajonnäs, äggulekräm och krispig quinoa – något som blivit ett vinnande koncept.

Cuckoo's Nest
Cuckoo's Nest
Cuckoo's Nest
Cuckoo's Nest
Cuckoo's Nest
Cuckoo's Nest
Cuckoo's Nest
Cuckoo's Nest
Cuckoo's Nest
Cuckoo's Nest
Cuckoo's Nest
Cuckoo's Nest
Cuckoo's Nest
Cuckoo's Nest
Cuckoo's Nest
Cuckoo's Nest

Cuckoo's Nest

Smågalet och kreativt

Cuckoo's Nest vill balansera på gränsen mellan genialitet och galenskap – därav namnet. Men räkmackan är ändå helig mark, så den gör man i klassisk tappning med handskalade räkor, rågbröd, ägg, majonnäs, gurka, tomat och citron. Vill man lyxa till det lite extra kan man addera löjrom.

Fiskbar 17

Hyllning till hemmahamnen

Fiskbar 17 är inte bara en restaurang – det är en kärleksfull hyllning till hemmahamnen Göteborg. Här får pinfärska räkor sällskap av gott bröd och andra tillbehör som hör en räkmacka till. Ditt jobb är bara att välja mellan hel eller halv.

Avalon

En klassiker mitt i stan

Avalon är kända för att ha en pool inbyggd i hotellets tak, men även för att servera en räkmacka av det bättre slaget. Hotellet, tillika restaurangen, på Kungstorget lockar såväl göteborgare som turister, och många kommer just för mackan – bestående av 160 gram handskalade räkor på hembakt maltbröd, ägg, majonnäs och citron.

At Park

Modern twist på mackan

Nu har det hunnit bli många år som göteborgarna har samlats för middag av det trevligare slaget på At Park, även om restaurangen har bytt både namn och skepnad ett par gånger under åren. Under årets varmare månader fylls uteserveringen, som lägligt nog ligger på en av Avenyns bästa solplatser, snabbt upp med folk. Räkmackan är en favorit för många och serveras här med en modern twist – på rostad brioche med majonnäs, ägg, pepparrot och citron.

Norda
Norda
Norda
Norda
Norda
Norda
Norda
Norda
Norda
Norda
Norda
Norda

Norda

Posthotellets egen variant

I vad som en gång i tiden var stadens posthus huserar nu Post och restaurangen Norda. Ett väl valt utbud av skaldjur är en självklarhet på Nordas meny och däribland finns förstås en räksmörgås. I Nordas variant har man vågat ta ut svängarna något – de handskalade räkorna serveras med levainbröd och löjrom.

Mr Cake

Mr Räkmacka

På populära Mr Cake är det förvisso kakorna som får mest utrymme, men matmenyn innehåller bland annat en gedigen räkmacka. Restaurangen kallar den själva för "räkmacka 2.0" och den görs på briochebröd, äggmayo, handskalade räkor, syrlig chillivinägrett med sting, råhyvlad gurka och picklad rödlök. Läget vid Stenpiren gör att du har passande havsutsikt om du äter på plats.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Karta