Unity Jazz är en plats för fantaster – och alla andra

Välfyllda kylar med biodynamiska viner och mat som hämtar inspiration från medelhavets Europa. Ost, och livemusik. Unity Jazz är en levande mötesplats – för alla.

– Unity Jazz är en ombonad plats som lyfter fram allt som vi själva tycker om. Vi vill sänka tröskeln för jazzskeptiker genom att servera god mat och dryck i en varm och mysig miljö, i sällskap av musiken, säger Fredrik Rixman Schmidt, grundare och delägare.

Konceptet är skapat utifrån vad grundarna själva hade velat spela, äta och dricka på. Hela tre till fyra gånger i veckan, så ofta kan du räkna med att se och höra jazz här. Är du alltså en jazzfantast är detta ett ställe att skriva upp, är du inte det? Se hit ändå.



Förutom Medelhavsmat och musik är just vinet, och inte minst osten, även huvudkomponenter på Unity Jazz. Ostfondue är en signaturrätt, utöver det hittas kompletta rätter, snacks och något sött med alltifrån kött till fisk och skaldjur, samt vegetariska alternativ.

– Jazz är en del av vår bakgrund. Jag och Petter Lindmark, min partner och medgrundare (tillsammans med Hugo Hall och Hanna Öberg), är i grunden jazzmusiker, men med lång erfarenhet i krogbranschen. Unity är ett resultat av det vi brinner mest för, säger Fredrik.

På menyn hittar man alltid ost i alla dess former, men även andra klassiska smaker från Frankrike, Italien och Spanien. Pateér, konfiterad anka, burrata, säsongsbetonade grönsaker – det är exempel på sådant man kan hitta här.



Hett på scen
På Unitys scen möts man av jazzmusik sprungen ur 1950- och 60-talets Amerika, men detta blandas även med mer moderna inslag. Här har stora världsartister stått och fler förväntas det bli.

– Vi känner verkligen att vi lyckats skapa en klubb som folk vill spela på, säger Fredrik.

Lindha Kallerdahl är ett exempel, någon som Fredrik och Petter stolt välkomnar på scen den 9 och 10 december och beskriver som närmst ett fenomen med tanke på hennes kraftfulla uttryck.

– Hon är en sångerska som är älskad av många just för att hon går sin egen väg helt kompromisslöst, säger Fredrik.

Linda besöker Unity under en konserthelg i december, och med sig har hon en orgel och trummor – en helg som förväntas bli minst sagt intim och svängig.

– Har man inte hört Lindha är det en varm rekommendation att dyka upp den helgen, säger Fredrik.



Hinner du inte besöka Unity Jazz 2022 så planeras det för fullt inför 2023 och framåt, både vad gäller musiker och verksamheten i övrigt.

– Vi vill alltid bli bättre, roligare och mer tidlösa, avslutar Fredrik.