Brännö. Brännö.

Guiden till utflykter utanför Göteborg

Är du i Göteborg, men känner att lite miljöombyte kan vara på sin plats? Det finns massor av roliga utflyktsmål både i och i närheten av Göteborg. Genom max en timmes resa från stan kan du uppleva skärgårdsidyller, prisbelönta gastronomidestinationer, historiska platser, pampiga slott och pittoreska småstäder. Ta bilen, bussen, tåget eller båten för att upptäcka något helt nytt – men ändå i ditt närområdet. I den här guiden har vi samlat våra bästa tips på trevliga utflykter nära Göteborg, hela vägen från Tjörn i norr till Falkenberg i söder.

Innehållsförteckning
 1. Tips på utflykter utanför Göteborg
  1. Marstrand  – Sveriges vackraste ö
  2. Floda – Matdestination med hållbarhet i fokus
  3. Södra skärgården  – Ett pärlband av favoritöar
  4. Norra skärgården  – Natursköna öar med rik historia
  5. Varberg  – Avkoppling i småstadsidyll
  6. Falkenberg  – Prisbelönt matmecka
  7. Nääs Fabriker – Rekreation i unik miljö
  8. Tjörn  – Idyll på bästkusten
  9. Gunnebo – Slottsupplevelse på nära håll

Tips på utflykter utanför Göteborg

Marstrand 

Sveriges vackraste ö

Marstrand har vid flertalet tillfällen rankats som Sveriges – och världens – vackraste plats av olika resemagasin. Den lilla ön, cirka en timme norr om Göteborg, rymmer det mesta för de flesta med allt från vackra promenadstigar, badplatser, finkrogar, pubar och historia. Öns historiska riktmärke är den ikoniska Carlstens fästning, och för den modige går det även att övernatta på fästningsgården. På Marstrand finns det förstås gott om bohuslänska skaldjur att tillgå, några populära tillhåll för de hungria och törstiga är Marstrands Wärdshus och Restaurang Grand Tenan.

Floda

Matdestination med hållbarhet i fokus

Den lilla orten Floda, några mil från Göteborg, har kommit att bli något av en matdestination. Inte minst är det Garveriet i Floda som lockar många. I spännande kulturmiljö läggs här allt krut på ärlig, närproducerad mat med hållbarhet i fokus, och Garveriet fungerar både som restaurang och inspirerande mötesplats. I närheten ligger även Jernbruket Vedgrill & Öl, där grill över öppen eld tas på fullaste allvar. För naturfantasten så finns det vackra vandringsleder i närheten, ett tips är att åka till Lerum och därifrån vandra längs med floden till Floda, för att där avnjuta en god måltid.

Södra skärgården 

Ett pärlband av favoritöar

Till södra skärgården åker man givetvis färja! Det är lätt att ta sig dit, färjor till alla öarna går från Saltholmen, dit det även är enkelt att åka spårvagn. Skärgårdens öar ligger som ett pärlband och erbjuder något för alla. Asperö, Brännö, Styrsö, Donsö och Vrångö ligger alla relativt nära varandra och det tar max en timme att ta sig till dem. Välj en av dem och promenera över klipporna, njut av pittoreska sjöbodar, käka räkor eller ta ett dopp. Gemytliga restauranger finns på de flesta av öarna, till exempel Café Öbergska på Styrsö och Brännö Värdshus på Brännö. För den som vill stanna över natten finns flera alternativ på de olika öarna, bland annat hotellet Isbolaget på Donsö.

Norra skärgården 

Natursköna öar med rik historia

Norra skärgården är en populär sommardestination för både göteborgare och turister som kommer långväga ifrån. Bland annat ligger öarna Hönö, Öckerö, Rörö och den ofta omsjungna Vinga – mest känd som den plats där Evert Taube föddes. Alla öarna bjuder på vackra naturstigar och salta bad, för den som är sugen. På Hönö ligger fisk- och skaldjursrestaurangen Tullhuset, och vi vågar lova att skaldjuren är pinfärska, här på denna fiske-ö. Vill du riktigt nörda in på norra skärgårdens rika fiskehistoria så är ett besök på Fiskemuseet ett givet inslag. 

Varberg 

Avkoppling i småstadsidyll

Varberg är en kustpärla tillika småstadsidyll, där allt finns på behändigt avstånd – det tar dessutom bara 40 minuter att ta sig dit från Göteborg med tåg. Upptäck det pampiga kallbadhuset, de långa vita sandstränderna och de pittoreska kullerstensgatorna inne i stan. Varberg är också känt för sina många spaanläggningar, här finns många möjligheter till rekreation och avkoppling. Varbergs fästning och Bockstensmannen är något att spana in närmare för den historieintresserade.

Falkenberg 

Prisbelönt matmecka

År 2018 utsåg den prestigefyllda restaurangguiden White Guide Falkenberg till vinnare av "Årets värt en resa" – ett pris som vanligtvis brukar utdelas till en restaurang, inte till en stad! Men Falkenberg är en alldeles unik matdestination, och ett givet utflyktsmål för alla med ett gastronomiskt intresse. I denna lilla kuststad ligger till exempel den numera riksberömda pizzerian Lilla Napoli och gårdsupplevelsen Skrea Matbruk. För alla strandsugna så är ett besök på den kilometerlånga sandstranden Skrea strand ett måste – en varm dag så är det lätt att tro att man plötsligt hamnat betydligt längre söderut än den ynka timme tågresan från Göteborg tar.

Nääs Fabriker

Rekreation i unik miljö

Nääs är ett sätt att komma bort utan att åka särskilt långt. I denna magnifika miljö, som tidigare var ett bomullsspinneri, går det att sova över, njuta av spa, god mat och vackra vyer. Det går också att åka över dagen och besöka de små butikerna, bageriet, restaurangen och bada i sjön intill. Den gamla fabriksmiljön utgör tillsammans med sjön, grönskan och ängarna en plats för rekreation, bara en halvtimme från stan.

Tjörn 

Idyll på bästkusten

Tjörn bjuder på Bohusläns bästa med bara en timmes avstånd från Göteborg. På öns södra sida ligger skärgårdssamhället Skärhamn, där man kan kombinera bad från klippor med shoppingstrosande och kultur, här ligger nämligen Nordiska Akvarellmuseet. När det kommer till mat, dryck och boende finns mycket att välja bland. Oavsett val så är skärgårdsromantiken total. På andra sidan Tjörn ligger till exempel Björholmen Marina & Hotell i ett lugnt och stilla fiskesamhälle. Bo över på hotellet, avnjut skaldjursmenyn eller ta ett glas på bryggan.

Gunnebo

Slottsupplevelse på nära håll

Vill du besöka slott, men för den sakens skull inte ta dig längre än till Mölndal? Tur att handelsmannen John Hall på 1700-talet lät uppföra ett sådant just där! Här kan besökare gå härliga promenader i den välbevarade parken, med det tillhörande slottet med välskötta trädgårdar. I parken ligger den egna örtagården, där Gunnebos slottsservering skördar sina egna grönsaker som sedan serveras. Här finns även ett elegant orangeri samt en mysig djurgård med hästar, får och höns. Slottet ger guidade visningar och sätter även upp teaterföreställningar och musikarrangemang.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Karta