Göteborg har, med sin närhet till havet, ett otvivelaktigt gott rykte om sig att vara riktigt bra på fisk och skaldjur. I stan finns ett gäng mycket välkända fiskekrogar som länge haft en speciell och självklar plats i göteborgarnas saltstänkta hjärtan. För den riktiga entusiasten finns dessutom möjligheten att stiga upp i ottan för att följa den rafflande fiske-auktionen nere i hamnen. Här listar vi Göteborgs bästa fiskrestauranger, såväl utpräglade fiskekrogar som andra ställen med grymma rätter från havet.

Guiden till Göteborgs bästa fiskrestauranger
Innehållsförteckning
-
Fiskrestauranger i Göteborg
- VRÅ – Där Sverige går hand i hand med Japan
- Sjömagasinet – I Ostindiska Kompaniets lagerhus
- Fiskekrogen – Inarbetad tradition möter modern matkonst
- Hoze – Stilistisk minimalism på hög nivå
- Sjöbaren – En omtyckt klassiker
- River – Mitt i Göta Älv
- Brasserie Lavette – Blandad meny
- Ma Cuisine – Inspiration från Frankrike
- Heaven 23 – Mer än bara en räkmacka
- Tullhuset – Granne med Vinga Fyr
Fiskrestauranger i Göteborg






Där Sverige går hand i hand med Japan
På Clarion Hotel Post, innanför Postbaren, ligger restaurangen VRÅ där nordisk gastronomi möter japansk tradition. Här serveras endast fisk från vilda bestånd på västkusten, bland annat i form av lyxig sushi. Restaurangens exklusiva inramning speglar de konstfullt upplagda rätterna.
-
Drottningtorget 10, Centrum
- Hemsida • 031-61 90 60
- Läs mer på Thatsup
I Ostindiska Kompaniets lagerhus
Denna berömda krog, som huserar i en byggnad från 1775, serverar förstklassiga råvaror och klassiska smaker som möter moderna influenser, alldeles vid Göteborgs hamninlopp. I fokus för matlagningen står givetvis fisk och skaldjur.
-
Adolf Edelsvärds Gata 5, Majorna
- Hemsida • 031-775 59 20
- Läs mer på Thatsup
Inarbetad tradition möter modern matkonst
Lars Ahlström driver sedan 20 år denna klassiska restaurang med stor entusiasm. Vackert belägen på Lilla Torget ligger krogen som omsorgsfullt tar till vara förstklassiga råvaror och serverar dem i en sober miljö. Mitt inne i lokalen öppnar sig en restaurang i restaurangen, under namnet Bifångst. Här blandar Hosé Cerda nynordisk matlagning med influenser från Japan och Medelhavet.
-
Lilla Torget 1, Centrum
- Hemsida • 031-10 10 05
- Läs mer på Thatsup
Stilistisk minimalism på hög nivå
Mannen bakom den öppna köksdelen bär samma namn som restaurangen själv. I en intimt möblerad lokal, med endast sex sittplatser, tillagas exklusiva råvaror, och smakerna bär influenser från det japanska köket. Hit kommer man för att uppleva stor skicklighet och passion till avancerad matlagning. Rätterna tillagas framför dig och serveras vartefter.
-
Stigbergsliden 17
- Hemsida
- Läs mer på Thatsup
En omtyckt klassiker
Sedan 90-talets slut har man kunnat besöka denna gemytligt inredda restaurang där fokus ligger på fisk- och skaldjursrätter. Träpaneler ger krogen sin inbjudande atmosfär, och här kan du sitta både vid bord och vid bardisk. En stor träport bredvid entrén leder in på gården där det sommartid gömmer sig en mysig uteservering.
-
Haga Nygata 25, Linné Lorensbergsgatan 14, Centrum
- Hemsida • Visa telefonnummer
Mitt i Göta Älv
Längst ut på en egen pir ligger denna klassiska sjökrog. Här sitter du i ljusa lokaler med älven och hamninloppet alldeles utanför de saltstänkta fönstren. Restaurangen serverar både à la carte och hela menyer, samt egna klassiker som ångad blåmusselsoppa. Vill du lyxa till det ordentligt, kan du välja att gå loss på en hel skaldjursplateau med tillbehör.
-
Dockepiren, Hisingen
- Hemsida • 031-51 00 00
- Läs mer på Thatsup




Blandad meny
Här satsar man på kvalitet framför kvantitet när det kommer till fiskrätterna. I klassiskt brasseristuk finns ett gäng fiskrätter att välja mellan, trots att det inte är huvudfokus. Både snacksen, förrätterna och varmrätterna bjuder på godsaker från hav och sjö i olika varianter.
-
Södra Vägen 30, Centrum
- Hemsida • 031-320 43 63
- Läs mer på Thatsup




Inspiration från Frankrike
Mat lagad från grunden med svenska råvaror i säsong är specialiteten på Ma Cuisine, där kockarna gärna finner inspiration i det franska köket. Här samsas fiskrätterna med kötträtter på menyn, vilket gör restaurangen till ett lämpligt val för såväl köttätaren som pescetarianen.
-
Kyrkogatan 32, Centrum
- Hemsida • 031-711 77 11
- Läs mer på Thatsup
Mer än bara en räkmacka
Restaurangen, högst belägen i Hotell Gothia Towers, har rykte om sig att servera en riktigt maffig räkmacka. Och det stämmer. Men här finns det mer att upptäcka i både fisk- och skaldjursväg. Dock är just krogens berömda räkmacka en klassiker där du kan frossa i hela 200 gram handskalade ishavsräkor på rågbröd tillsammans med majonnäs, ägg och sallad.
-
Mässans gata 22, Centrum
- Hemsida • 031-750 88 05
- Läs mer på Thatsup
Granne med Vinga Fyr
Två mil utanför Göteborg, på Hönö Klåvas kajkant, ligger restaurangen där man helt och fullt hänger sig åt rätter från havet. Här kan du välja bland ett flertal menyer, och allt bär smak av Västkusten.
-
Västra Vägen 3 Hönö
- Hemsida • 031-97 69 00
- Läs mer på Thatsup