"Det som händer på Vandal stannar på Vandal"

Sedan flera år tillbaka har Fröken Vandal huserat i Hornstull, granne med flera andra etablerade Stockholmskrogar. I samma lokal ligger hamburgerrestaurangen Käk, och nu, lagom till 2022, presenteras alltihop på nytt. Samma plats, samma kanal – men i helt ny tappning.

Thatsup träffar Tess Elfgren, barchef samt en av flera ansvariga bakom den nya satsningen. Tillsammans med etablerade krögare med lång erfarenhet från Stockholms krogscen och Jacob Nordström, Vandals nya nattklubbschef, ska hon driva det nya Vandal till nya nivåer, men med mer fokus på fest.

– Det här är ett helt nytt koncept. Allt från musik till inredning och meny har ändrats. Nu blir det ingen mer tung hiphop, istället ligger fokus på att spela sådant som de flesta vill höra när de går ut på krogen, allt från ABBA till Bruce Springsteen. Det här ska vara en nattklubb för dansälskare som vill sparka klackarna i taket hela natten lång, säger Tess.

Vad kan vi förvänta oss?
– Det kommer ske en ökning av utbudet för Käks del samt större fokus på ekologiska råvaror. Vi har knutit till oss utbildade kockar med lång erfarenhet från renommerade krogar som drivs av att stå i köket och laga goda hamburgare. Detta i kombination med skön musik och välarbetade drinkar. Här kan du såväl ta en AW som du kan dansa natten lång.

Vad är er ambition?
– Långsiktigt vill vi kunna erbjuda de bästa hamburgarna i stan, samt bli 100% ekologiska. Vi vill helt enkelt kunna dela vår glädje för hamburgare med så många som möjligt, säger Tess.

Hur blir det med lokalen?
– Inredningen kommer att förändras med tiden och i takt med att konceptet växer kommer vi utvecklas och göra fler förändringar.

Har ni några planer för sommarsäsongen?
– Vi vill skapa en inbjudande uteservering med mycket växter som bjuder in till varma dagar och nätter. Fröken Vandal och Käk ska vara ett stammishak som serverar goda hamburgare, bjuder på skönt häng och där det alltid spelas bra musik.

Hos Fröken Vandal och Käk är varje gäst välkommen så länge de är redo för en kväll de sent ska glömma. Något som är viktigt för krögarna är att inkludera sina gäster så att de alltid ska känna sig som hemma, i lokalen såväl som i matlagningsprocessen.

– Till exempel vill vi involvera våra gäster i uppbyggandet av nya hamburgare. Kanske är det du som skapar vår nästa klassiker på menyn, smaksatt med din favoritingrediens.

En ny form av gott käk
Käk, hamburgerrestaurangen i samma lokal, kommer att fortsätta leva den med. Tanken är att bedriva verksamheten vidare och utveckla den på nya sätt. I framtiden hoppas man på att utveckla käk till en helt ekologisk hamburgerkedja på flera orter i Sverige, utöver Stockholm.

– Vi vill främst växa inom Stockholmsområdet för att sedan placera oss i flera storstäder runt om i landet, tillsammans med Fröken Vandal.

Medan Käk ska erbjuda en smakrik meny med fenomenala hamburgare som experimenterar med gästens smaklökar ska Fröken Vandal etablera sig som en självklar nattklubb i Stockholm. Här ska du kunna njuta av experimentella drinkar och festglad stämning hela natten lång.

– Det som händer på vandal stannar på vandal, avslutar Tess.