"Fler borde turista i sin egen stad!"

Stadsvandringar kan vara ett kul och underhållande sätt även för inbitna locals att upptäcka sin stad. Vi pratade med Mira Johansson på OURWAY Tours, som just nu är aktuella med stadsvandringen Sup & Samlevnad om 1800-talets Södermalm.

Hej Mira! OURWAY Tours startade 2011, berätta lite mer!
- Grundarna älskar Stockholm och människor och kände att de ville vara med och bidra med en annan typ av upplevelse. De var nyutexaminerade Stockholmsguider, hade jobbat länge inom turism och funderade på vad de själva uppskattar när de reser. De landade i möten med människor, kultur, mat och dryck och bestämde sig för att starta en verksamhet med det som utgångspunkt.

Vad skiljer er från andra stadsvandringar?
- Vi vill underhålla våra gäster, och försöker ofta hitta historier och levnadsöden som sticker ut. Vi berättar hellre om tjock-Sara, Lång-kalle och Stockholms första kändis, än repeterar årtal. Våra guider gör också stor skillnad; de är unga, högutbildade och har härliga personligheter.

Vem är er målgrupp? Kan även locals behöva stadsvandra?
- Vår målgrupp är både svenskar som rest till Stockholm och locals. Vi tror att alla stockholmare kan lära sig något nytt om sin egen stad. Hur ofta turistar man dessutom i sin egen stad? Det borde fler göra!

Berätta mer om den senaste vandringen, Sup & Samlevnad!
- Sup & Samlevnad är en 90 minuter lång stadsvandring på Södermalm, närmare bestämt på Mariaberget. Vi pratar främst om Södermalm på 1800-talet som till stor del bestod av supande, brottslighet och märkliga levnadsöden. Levnadsstandarden var undermålig och livet hårt för många, ändå flyttade många stora namn till Södermalm på den här tiden. Vi går igenom några av de personer som namngett gator och parkerna uppe på Mariaberget.

Vem riktar den sig till?
- Till stockholmare såväl som turister. Alla som vill upptäcka en annan sida av stan, och är intresserade av konst, litteratur och historia.

Vad gör en stadsvandring riktigt intressant?
- Den har historier som förundrar, är roliga eller riktigt sorgliga. Vi vill beröra våra gäster och få dem att både lära och upptäcka något nytt.

OURWAY Tours finns även i Köpenhamn och i Oslo. Läs mer på deras hemsida.