"Fort, billigt och jävligt gott" - Mikael Ljunggren om den senaste storsatsningen

Bara en sann entreprenörssjäl med stor passion och många års erfarenhet inom sin bransch, kan ha en sådan glödande självsäkerhet. Och vara den berättigad. Mikael Ljunggren, 51, som tidigare ligger bakom Restaurang Ljunggren, har stora planer för sitt allra senaste projekt - Beijing8 (läs: Beijing Eight). Ett innovativt dumplingställe som erbjuder stadsborna en känsla för smak, hälsa och stil.


Men låt oss först bläddra tillbaka några kapitel. Den här resan började med en ung kille som alltid följde sitt hjärta, och aldrig visste vad han ville bli eller göra. Men en sak såg att han till - att alltid ge företräde åt det som var kul.


- För mig har pengar aldrig varit någon drivkraft, jag har alltid levt mycket här och nu. För mig är det alltid viktigt att ha kul, säger Mikael.

Redan i ung ålder fanns det inre drivet där. Som barn handlade det om en hockeykarriär bland de högsta divisionerna, som senare avlöstes av en resa till olika destinationer i Alperna, som varade i åtta år. Under dessa år tillbringade han bland annat en tid i Chamonix, där han öppnade bar och restaurang Chambre Neuf. Och i Österrikiska Bad Gastein slog han upp portarna till skidortens första STS-hotell. Väl tillbaka i Sverige hade tiden snart blivit mogen för det stora genomslaget, vilket också gjorde hans namn känt - två restaurangöppningar med namnet Ljunggren, som snabbt hittade sin väg till stockholmarnas hjärtan. Men vid sidan av restaurangbranschen har han alltid haft en stor passion för rörlig bild, ett intresse som kom att resultera i Mikael Ljunggrens eget filmproduktionsbolag, Ljunggren film. Genom att följa sitt hjärta med fingertoppskänsla har Mikael genom åren kunnat presentera en rad framgångsrika koncept.


Och kanske är det tack vare ett starkt engagemang och en osvensk livsfilosofi, som Mikael idag kan stoltsera med en ny typ av restaurangupplevelse.


- Vi kanske ligger lite före andra, och vi försöker tänka utanför boxen. Jag tror att det är det som gör att vi sticker ut. Målet är att vi ska finnas i var mans mun, fortsätter Mikael.


Beijing8 är ett nyttigt komplement till storstadens klick snabbmatsställen. Här får du en smakupplevelse som du inte hittar någon annan stans i landet, trots att Stockholm just nu myllrar av nya dumplingrestauranger. Och att det råder någon slags dumpling-eufori är bara att konstatera, de populära degknytena har överskuggat de senaste årens sushi-hysteri. Sushi är numera standard i svenskens hjärta, dumplings är det nya, det heta och lite mer spännande alternativet. Konkurrensen sinsemellan är stor, och kommer med all säkerhet bara att bli större.


Beijing8 Kocksgatan


Men Beijing8 kan stoltsera med något unikt, även som dumplingsrestaurang. Konceptet är nytänkande, smakrikt och snyggt. Mikael Ljunggren har tillsammans med sina partners utarbetat ett varumärke står för hälsosam mat, i crossover-anda. Här mixas asiatsikt med svenskt som resulterar i fantastiska små knyten som kittlar varje smaklök. Det går snabbt och priserna kan nästan konkurrera med fast food-ställen som McDonald's. Men det är också den enda liknelsen som går att dra. Dessutom har fast food ofta en negativ klang som förknippas med onyttig mat. På Beijing8 är kvalitén på råvarorna och hälsoaspekten grundläggande. Här får de klassiska degknytena ett nytt ansikte och ligger långt ifrån de ordinära thai- och kinakrogarna. Inga kemikalier, farliga tillsatser eller massproduktion från Kina syns till på långa vägar.


- Vi lagar allt på plats och använder oss av närproducerade produkter. Fort, billigt och jävligt gott, säger Mikael.


Beijing8 Drottninggatan

Att Beijing8 är mer än en dumpleria, skvallrar hemsidan om. Ett restaurangkoncept med en rejäl dos samhällsengagemang, med Kina i blickfånget är en mer rättvis förklaring. På hemsidan är det full aktivitet och så småningom kommer den innehålla diverse kulturprojekt som dokumentärfilmsnuttar, intervjuer och musikklipp. Här får det urbana Kina ta plats.

- Vi jobbar med hemsidan för fullt och snart kan vi presentera ett spännande intervjuprojekt med åtta kortfilmer som belyser åtta beijinger med olika yrken och bakgrund, berättar Mikael.


För tillfället kan Stockholm glädjas åt två restauranger, en på Drottninggatan och en på Kocksgatan. Men fler ska det bli. Mikael planerar att expandera, inte bara i Stockholm utan runt om i Sverige, och världen! Men han påpekar att det är viktigt att hela tiden hålla koll på produkten, så att det inget försämras kvalitetsmässigt.


- Det här är inget strikt eller färdigt framgångskoncept. Vi samlar hela tiden nya byggstenar och lägger in känsla. Det blir spännande och nytt, och det kan bli riktigt stort. Med Beijing8 vill vi gå internationellt. Det ska inte sluta med tio lådor i Sverige, förklarar Mikael.

På menyn finns ett gäng dumplings i spännande smakfusioner. Hur låter till exempel lax och saffran? Eller kanske anka med fem spännande kryddor? När du väl har valt vilka sorts dumplings du vill ha (man kan blanda), och hur de ska tillagas (ångkokade eller stekta) får du gå loss på tillbehören. Här finns allt ifrån klassiska edamamebönor med havssalt och ångad broccoli till picklad gurka och marinerade borlottbönor.


- Vi kommer hela tiden behålla enkelheten, i en smakfull förpackning. Egentligen är det inte så sexigt med dumplings, det är en tusenårig grej, men vi för samman nya smaker och spännande tillbehör, säger Mikael.


Fakta
Namnet: 8 anses vara Kinas lyckonummer.
- Jag brukar säga att det inte var en tillfällighet att Kina tog OS 2008, månad 8, 8 minuter över 8. Detta var ett startskott för Kina att ta över världen och bli mittens rike igen, efter en dipp på 5 till 600 år, säger Mikael.
Dumplings: degknyten med fyllning. Passar bra tillsammans med te.
Priser: 6 st 55 kr, 9 st 75 kr, 12 st 95 kr (te och sås ingår). Som jämförelse har WhatsupSthlm noterat att en 10-bitars dumpling på Potstickers (Tegnérlunden, Regeringsgatan, Hornstull) kostar 108 kr och 12 bitar på Steam (St Eriksgatan) kostar 115 kr. Tänk på att storlek och hur stor del av fyllningen som är huvudråvaran kan skilja sig mellan olika ställen.

Mer information och fler bilder

Beijing8 Drottninggatan

Beijing8 Kocksgatan