Naviero låg tidigare på Hornsbergs strand 57, men stängde ner hösten 2024. Naviero låg tidigare på Hornsbergs strand 57, men stängde ner hösten 2024.

Adresserna där det är svårast att driva restaurang i Stockholm

Emmi Anderberg, Redaktionschef, Thatsup Emmi Anderberg, Redaktionschef, Thatsup
Emmi Anderberg

På Kungsholmen finns en adress där restauranger tycks ha lite extra svårt att överleva. Hornsbergs Strand 57 har sett fler krogkoncept komma och gå än någon annan adress i Stockholm, enligt statistik från Thatsup. Att driva restaurang i Stockholm är tufft då konkurrensen är hög, och vissa adresser verkar vara extra utsatta.

Restaurangbranschen är känd för sin höga omsättning, men det verkar finnas platser i Stockholm där utmaningarna är något större än på andra håll i huvudstaden. Enligt Thatsups egen data är Hornsbergs Strand 57 den adress där flest krogar har försökt att hitta sin gästkrets, men tvingats stänga igen och bereda väg för nya försök.

Hornsbergs Strand är en populär strandpromenad på Kungsholmen som lockar mängder av besökare under årets varmare månader, men att driva en restaurang som går runt året om verkar svårt. Trots den attraktiva lokalen med utsikt över vattnet har olika koncept kommit och gått under årens lopp.

Avstånd till tunnelbanan

Flera adresser i Stockholm har dock en liknande historik. Erstagatan 21, Pontonjärgatan 28, Upplandsgatan 7, Fleminggatan 39 och Linnégatan 16 är andra exempel på adresser som verkar lite extra otursförföljda. Det handlar förstås inte om att restaurangerna håller låg kvalitet, utan den gemensamma nämnaren pekar snarare på andra faktorer, där avståndet till närmaste tunnelbanestation kan vara en.

Från Stadshagens tunnelbanestation är det cirka 600 meter till Hornsbergs strand 57. Den närmaste tunnelbanestationen för Erstagatan 21 är Medborgarplatsen, som ligger nära en kilometer bort. Pontonjärgatan 28 ligger ungefär 500 meter från Fridhemsplan, medan Upplandsgatan 7 har cirka 600 meter till T-centralen och runt 800 meter till Hötorget respektive Odenplan. Andra faktorer som kan spela in är givetvis förändrade kvarter och höga hyror. Oavsett orsak visar statistiken att läget fortfarande är en avgörande faktor för Stockholms krogar, kanske ibland viktigare än både meny och koncept.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i artikeln?

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.