Al Green på Berns

8:e november kommer en av de största äldre soulstjärnorna till Stockholm. Det kostar också närmare 800 kr., men det ska det vara värt. Mannen är Al Green, som kommit ut med vad som kan vara den bästa nya soulskivan för i år.

Al Green växte sig stor på bolaget Hi, där Willie Mitchell producerade vad som nu ses som legendariska skivor. Efter att ha fått nog gick han dock och blev djupt religiös, pastor och började spela gospel. De skivor han släppte under denna period är också bra, men man får se det som en annan Al Green än den man är van vid. Det är helt enkelt bra gospel och inte soul.

2003 återvände han dock med sin första bra soulskiva på ett bra tag, och i år släppte han den makalöst bra "Lay It Down". Producerad av ?uestlove från The Roots, som fått in det riktiga Hi-ljudet på precis allting.

Det är svårt att exakt beskriva hur inflytelserik Al Green har varit. Tillsammans med framför allt några kollegor på Hi – Ann Peebles och O.V. Wright – influerade han hela den moderna Southern Soul-genren nere bland de södra staterna. Artister som Sir Charles Jones, T.K. Soul och så vidare, de som för den traditionella soulen vidare, helt enkelt.

Alla ska med, och man beställer på Ticnet. 8:e november. Berns.