Amplified -För en jämställd Musikscen

Amplified -För en jämställd Musikscen

Den här artikeln är ett tips från en läsare.

Musikbranschen domineras sedan länge av män, något som Medborgarskolan arbetar för att förändra. Ett steg i detta arbete är anordnandet av endagarsfestivalen: Amplified – För en jämställd musikscen, där 50% av de uppträdande banden består av kvinnor. Den 13 september äger festivalen rum i en cool industrilokal med plats för 300 personer i Stockholms slakthusområde. De uppträdande banden representerar olika musikstilar och det blir allt från surfrock till samba.

Medborgarskolan är, tillsammans med de andra studieförbunden, med i nätverket 50/50 vars vision och mål är jämställdhet på och runt Sveriges musikscener. Gruppen män har historiskt sett dominerat musikbranschen och för att utjämna den rådande obalansen behövs insatser på många olika nivåer, och en av dessa insatser är endagarsfestivalen Amplified – För en jämställd musikscen, där 50% av bandmedlemmarna som uppträder är kvinnor.

- Det finns till och med de som menar att det inte går att genomföra en musikfestival där det är jämn könsfördelning. Även om det börjar bli mer jämlikt så är vi inte riktigt i mål än. Vi arbetar för att nätverket 50/50 inte ska behöva finnas och hoppas att det bli en självklarhet att ha ett inkluderande tänk inom musikbranschen, något som vi går i bräschen för. Denna festival är en del i detta säger Tess de la Cour, Verksamhetsutvecklare Musik Medborgarskolan.

Oavsett genre så finns mängder av band med kvinnliga medlemmar som håller en hög nivå och som drar publik. Flera av banden som är bokade till festivalen består av majoritet kvinnor vilket visar att det är fullt möjligt att presentera en jämställd musikscen med olika musikstilar som passar en bred publik.

Festivalen Amplified - För en jämställd musikscen, äger rum den 13 september 18.00 i Hus 7 i Johanneshov, Stockholm

Medverkande band: Arre! Arre! Glenn Echo, LULA, No Commotion, OYA, RRRIOTSAMBA, GHLOW.

Filmvisning om projektet Riot Grrrl Sessions

DJ:s Jessica Mengarelli & Charly Paulin (Presolar Sands/Xnymfo)

Information
  • Datum
    13 sep. 2019
Plats
Hus7, T-bana Globen
Biljetter
Pris
100 kr
Facebook-event