An Education

An Education är något av en studie i naitvitet och oskuldsfullhet. Filmen utspelar sig i 60-talets England och berättar historien om den 16-åriga Jenny (Carey Mulligan) som kastar bort sitt skolliv för överklasslivet, med klassisk musik och renodlat tal.

Jenny hamnar i Paris där hon möter den äldre och mystiska David (Peter Saarsgard). Vad som sedan genomsyrar ett annars ganska oinspirerant regi, men med ett välskrivet manus, är skildrandet av naiviteten inom karaktärerna; den ointelligenta, bimbon Helen (Rosamund Pike) och den banala, konservativa gamla fadern som är fulländigt porträtterad av Alfred Molina. Det är med en sådant eftertänksam rollbesättning som ger karaktärerna liv, och slutligen får An Education att fungera.

På toppen av denna oskuldsfulla historia ligger romansen mellan den unga Jenny och den äldre David. Carey Mulligan spelar Jenny med en uppfriskande känsla av mänsklighet och vi kan relatera med de val hon gör, även om de visar sig vara felaktiga. Med Jenny ser vi den viktiga övergången från 16 till 17-års ålder, och det faktum att denna förändring ligger i ett turbulent 60-talet är ännu mer gripande då hela England började att välkomna de liberala idéer som uppstår av rock n roll, p-piller och ett utlevt undertryck av kvinnorna i samhället.

Nick Hornby's utmärkta manus behandlar denna epok med en viktig realism. Till skillnad från andra aktuella brittiska filmer som "The Boat that Rocked", överöses vi inte med det stereotypa 60-talet, med The Kinks, onödigt mycket flower power och långa luggar. Istället bidrar Hornbys skildring av vitt skilda karaktärer i en förvirrad tid, tillsammans med Mulligans utmärkta prestation som en intellektuell oskuld, och som även titeln antyder på, får vi verkligen en utbildning.


An Education har premiär på SF's Biografer fredagen den 5/2.