Bio Skandia fyller 101 år – firar med filmfest

I september fyller anrika Bio Skandia hela 101 år, något man firar med en dag fylld av filmhistoriska upplevelser. På programmet står både guidad tur i den pampiga byggnaden och biovisning av ikoniska filmer från 1920-talet.

Under det gångna seklet har Skandia kommit att bli en av Europas mest kända biografer, inte minst då den världsberömde arkitekten Gunnar Asplund står bakom inredningen. Som grädde på moset har många av 1900-talets främsta konstnärer varit med och skapat stora delar av lokalens utsmyckning.

101 år efter invigningen ställer man till med ett filmiskt firande som går av stapeln den 14 september. Dagen inleds med en visning av “Gösta Berlings saga”, en film som hade sin urpremiär på Skandia år 1924. Därefter väntar en guidad visning av biografen ledd av Kjell Furberg, Sveriges främsta biografhistoriker, där man får förkovra sig i Bio Skandias fascinerande historia och unika arkitektur, inredning och utsmyckning. Till sist blir det ytterligare en filmvisning, då med Fritz Langs “Metropolis” från 1927.

För den som inte har möjlighet att delta i firandet, men ändå vill lära sig mer om den historiska biografen, finns det vid ett par tillfällen varje månad möjlighet att gå på guidad visning. Därtill visas såväl klassiska som nya filmer i salongen varje torsdag till söndag.