Bronson

Charles Bronson (Tom Hardy) är inte att förknippas med filmstjärnan vid samma namn utan i detta fall Englands mest våldsbenägne intern. Han föddes som Michael Peterson och redan som barn drömde han om att bli berömd, men visste inte för vad tills den dagen han rånade ett postkontor. Bytet blev endast ett par pund, men straffet blev desto dyrare.

1974 dömdes Bronson som 19-åring till fängelse i sju år för detta rån och han har sedan dess lämnat fängelset fyra månader under de trettiofem år som gått. Gång på gång har han fått sitt straff förlängt efter att ha attackerat, misshandlat och tagit fängelsepersonal som gisslan. Trettio av åren har han suttit isolerad.

Regissören Nicolas Winding Refn har i Bronson försökt göra en homage till Kubricks A Clockwork Orange, med bland annat långsamma slagsmåsscener till klassisk musik, och har en mycket artistisk framtoning i många scener. Ett försök att göra berättelsen till djup, berörande och intressant. Något slutresultatet inte riktigt lyckas förmedla.

Huvudrollsinnehavaren Tom Hardy, däremot, visar stor passion för sin roll. Han lade på sig 20 kilo muskler för att likna Bronson, som gjorde 2500 armhävningar om dagen (och skrev även böcker om träning från sin cell). Det är Tom Hardys fantastiskt engagerande skådespelarinsats som rädder filmens brist på struktur och röd tråd och därmed höjer betyget.

Bronson går upp på SF's Biografer fredagen den 28/8. Rekomenderas från 15 år.