Brúðguminn

Island är inte världens största exportör av film men oftast är de få som släpps mycket välgjorda. Efter över ett år av väntan får vi i Sverige äntligen tillgång “Brudguminn”. Trots sitt otroligt välpolerade yttre når den inte helt fram.

“Brudguminn” eller Brudgummen som vi skulle säga på svenska är regisserad av den Isländske regissören Baltasar Kormákur och utspelar sig på den lilla ön Flatley på Island. I skapandet av denna film har Baltasar Kormákur hämtat inspiration från Anton Tjechov pjäs “Ivanov”, vilket märks genom hela filmen och inte minst genom att huvudkaraktärens hustru, Anna, har samma namn i “Ivanov” som i “Brudguminn”.

Filmen handlar om Jón (Hilmir Snær Guðnason) och är strukturerad på det sättet att man får följa Jón från två olika tidpunkter i hans liv. En av dem, som börjar i filmens inledning, är dagen innan Jón ska gifta sig med Þóra (Laufey Elíasdóttir). Den andra är livet han levt innan tillsammans med sin mentalsjuke hustru Anna (Margrét Vilhjálmsdóttir). Jón arbetar som lärare och är trött på sitt liv, sitt jobb och sin fru (Anna) men lyckas på något sätt efter vissa omständigheter återfå livsglädjen genom en elev från hans klass (Þóra, kvinnan han ska gifta sig med i filmens inledning). Detta blir början på den svåra vägen till att hitta lyckan i sig själv, som även blir temat på hela filmen.

Robert Samuelsson, MoveZine.se

Läs hela recensionen här.