Dags för Stockholms filmfestival 2022

En storslagen filmfest med filmvisningar, galor, prisutdelningar, seminarier och samtal med internationella regissörer och skådespelare väntar besökarna på Stockholms filmfestival 2022. Festivalen går av stapeln för 33:e gången den 9-20 november.

I tolv dagar kommer publiken att kunna vältra sig i kvalitetsfilm när 130 filmer från ett 60-tal länder visas både på bio och digitalt via Festival on Demand.

Det fullständiga programmet för Stockholms filmfestival 2022 presenteras den 13 oktober, men redan nu kan man köpa biljetter till tre av filmerna: Boy from Heaven, Min vackra stjärna och Robe of Gems. Tarik Salehs Boy from Heaven har tunga pris i bagaget, däribland det prestigefyllda Prix François Chalais från filmfestivalen i Cannes 2022. Min vackra stjärna är den japanska Guldpalmsvinnaren Hirokazu Kore-Edas första koreansktalande film.

Man kommer också att kunna lyssna till samtal på aktuella teman mellan några av världens just nu hetaste regissörer och skådespelare.

Utlyser nytt pris
Nytt för i år är priset Nikon Short Film Award, som festivalen utlyser i samarbete med kameratillverkaren Nikon. Det är ett pris som ges till filmskapare av en anmärkningsvärt kort kortfilm på bara 60 sekunder. I juryn sitter bland andra Hollywood-regissören Daniel Espinosa och skådespelarna Gizem Erdogan och Alba August. Filmfestivalens programchef har stora förhoppningar inför utlysningen:

– Vi tror att det här korta formatet kan få fler att göra film, säger Beatrice Karlsson i ett pressmeddelande.

Stockholms filmfestival pågår den 9-20 november på biografer runt om i Stockholm.