Dramaten. Pressbild. Dramaten. Pressbild.

Dramaten flyttar ut från Elverket

Det står nu klart att Dramaten inte kommer förnya sitt avtal med Elverket på Östermalm, där Dramatenscenen huserat sedan 1997. Bakgrunden till beslutet ligger i Dramatens ekonomiska förutsättningar där man beslutat att det inte finns utrymme att behålla scenen hos Elverket. Istället vill man fokusera långsiktigt på den konstnärliga verksamheten.

– Såklart extremt tråkigt att lämna ett så unikt teaterrum, men som jag förstår – utan att ännu ha tillträtt – så är det totalt omöjligt behålla utifrån nuvarande ekonomi. Samtidigt tänker jag att detta dels lösgör resurser för att skapa ännu mera scenkonst och vitalitet i huset vid Nybroplan. Men också öppnar möjligheter till annexscener i helt andra delar av staden för att nå nya publikgrupper. Samtliga Nationalscenens spelplatser behöver inte ligga på Östermalm, säger Mattias Andersson, som tillträder som Dramatens teaterchef och konstnärlige ledare i mars.

Kontraktet löper ut den sista juni 2021 och fram tills dess kommer flera inplanerade produktioner att utspela sig på scenen.

Information