e.s.t. 30 år – en hyllning till Esbjörn

e.s.t. 30 år – en hyllning till Esbjörn

Den här artikeln är ett tips från en läsare.

Välkomna till Filadelfia för en stjärnspäckad hyllning till ett av de viktigaste och mest inflytelserika banden inom svensk och europeisk jazz – Esbjörn Svensson Trio. Basisten Dan Berglund och trummisen Magnus Öström fyller trions musik med nytt liv tillsammans med vännerna Ulf Wakenius, Magnus Lindgren, Verneri Pohjola och Joel Lyssarides.

Bandet startades av barndomsvännerna Esbjörn Svensson och Magnus Öström och fick sin tredje grundpelare i basisten Dan Berglund. Genom sitt unika grepp på samtida triojazz utvecklades e.s.t till ett av världens mest populära. Dessutom är bandet den enda jazz-akt som vunnit svenska regeringens musikexportpris! Trions framgångssaga fick ett tragiskt slut i och med Esbjörn Svenssons bortgång 2008, men entusiasmen för e.s.t. har förblivit obruten.

Med anledning av 30-årsjubileet av bandets grundande hyllas Esbjörn och musiken under Stockholm Jazz Festival 2023 av Berglund och Öström tillsammans med några av svensk och finländsk jazz mest erkända – gitarristen Ulf Wakenius, saxofonisten Magnus Lindgren och trumpetaren Verneri Pohjola. På Esbjörns pall i denna hyllningsensemble sitter Joel Lyssarides, arvtagare till pianister i rakt nedstigande led från Jan Johansson och Bengt Hallberg till Bobo Stenson och just Esbjörn Svensson:

”Esbjörn Svensson har varit min husgud sedan jag var tio år gammal och började spela piano på allvar. Det är svårt att i ord beskriva hur mycket han betytt inte bara för mig utan för den moderna pianotrion. Jag ser väldigt mycket fram emot att få spela med Dan och Magnus och sätter mig med stor ödmjukhet på Esbjörns pianopall för att med dem och tribute-bandet ta e.s.t-musiken vidare in i 2020-talet.”

Lineup
Dan Berglund – bas
Magnus Öström – trummor
Magnus Lindgren – saxofon
Ulf Wakenius – gitarr
Joel Lyssarides – piano
Verneri Pohjola – trumpet.

Information
Visa på karta
  • Datum
    13 okt
Pris
340–545 kr
Facebook-event