En snabbguide till kreditupplysningar

Varje år så tecknar svenska folket upp sig på hundratusentals olika typer av lån. Någon behöver skjuta till extra kapital för att finansiera båten till sommarstugan, medans andra äntligen ska komma till skott med att renovera sig fram till sitt drömköp.

Oavsett vilken typ av lån som man väljer så är det en sak som ständigt är närvarande på ett sätt eller annat: kreditupplysningen. Du har med största sannolikhet hört talas om detta tidigare, men det är inte särskilt konstigt om du känner att du inte riktigt har full koll på vad det innebär. I den här texten kommer vi att ge ut matnyttig information kring hur en kreditupplysning fungerar, vad den används till och vad man som långivare behöver ha koll på.

Vad är en kreditupplysning?

Precis som namnet antyder så är en kreditupplysning information kring en persons privatekonomi. Den tas fram av ett fristående företag från den som kommer att låna ut pengar, antingen genom Upplysningscentralen eller exempelvis kredit med LoanScouter. Kreditupplysningen ger sedan långivaren ett underlag och information kring huruvida det är en god idé att bevilja lånet eller inte.

Vad är det som spelar in på om en kreditupplysning är bra eller inte?

Det är en lång rad faktorer som spelar in kring huruvida en kreditupplysnings är bra eller inte. Att betala sina lån och räkningar i tid gör en stor skillnad. Oftast så kan man få tillbaka ett kreditvärde som indikerar hur bra ens kreditvärdighet är. Det är en siffra som går upp i takt med att man betalar av utstående skulder och räkningar, samt går ner ju fler lån som man tecknar upp sig på. Om man exempelvis har utstående betalningskrav eller ofta får betalningsanmärkningar så kan detta leda till att man inte blir beviljad ett lån.

Går det att teckna ett lån utan en kreditupplysning?

Ja det går att teckna ett lån utan kreditupplysning. Detta kan vara fördelaktigt i vissa situationer, men för med sig en rad andra saker som man behöver vara införstådd med. Först och främst så behöver man i sådant fall vända sig till en fristående långivare. Alla Sveriges banker använder sig av Upplysningscentralen innan ett lån beviljas. Om man då vänder sig till en fristående långivare för att undvika att en kreditupplysning körs så kan räkna med att räntan också kommer att vara aningen högre än om man vänt sig till banken samt gjort en kreditupplysning.

Så när kan ett lån utan en kreditupplysning vara en rimlig ide? Det kan primärt användas om man vet att man kommer behöva teckna upp sig på ett större lån inom en snar framtid. Även om det låter paradoxalt så är det nämligen så att ens kreditvärdighet sjunker en aning varje gång en kreditupplysning tas. Om man vet att man exempelvis kommer att teckna sig på ett bolån inom en kort period efter att det första lånet har tecknats så kan ett lån utan kreditupplysning vara en ide. Ett annat scenario är om man vill teckna ett samlingslån men inte har möjligheten på grund av uteliggande betalningsanmärkningar.