Fighting

För tre år sedan knockade Dito Montiel mig med "A Guide to Recognizing Your Saints", som han skrev efter sina egna memoarer och även regisserade. När han nu återvänder med en liten film om slagsmål står det med all önskvärd tydlighet klart att han än en gång lyckats åsamka mig samma typ av positiva skada.

I "Fighting" spelar Channing Tatum en ung vilsen förlorare, Shawn MacArthur, på flykt undan sitt förflutna, som säljer förfalskade produkter och blandat billigt skräp på New Yorks gator för att kunna överleva. Efter att ha hamnat i våldsamt trångmål stöter han på Harvey Boarden (Terrence Howard), en bedragare och dessutom manager för slagsmålskämpar som möts i hemliga, olagliga och naturligtvis livsfarliga matcher över hela New York. De slår sig snart ihop i den något naiva, kanske desperata, förhoppningen att samarbetet ska leda till pengar och respekt.

Montiel är en känslig skildrare av staden han växte upp i, det märks att han kan sitt New York City, att han vet att skildra sin värld. Han är förvisso ingen Spike Lee ännu, ge honom dock några år och ett par filmer till så lär han om inte överträffa så åtminstone nosa mästaren i ryggslutet.

Det fanns kanske två saker jag var lite mer imponerad över än allt annat. Det ena är musiken. Den är utmärkt genom hela "Fighting" men sticker ut mer i slagsmålsscenerna, och passar perfekt för varje scen utan att sticka ut för mycket. Stilarna må variera, emellanåt, men skapar ändå en sammanhängande känsla.

Läs hela recensionen här!

Fredrik Adolvsson, MovieZine.se

Fighting har premiäs fredagen den 17/7 på SF's Biografer .