Filmfestival året om på Cinemateket

Som många säkert känner till tillhandahåller Cinemateket ett stort antal filmpärlor, och dessutom för ett väldigt överkomligt pris. Köp ett årskort för 80 kr och betala endast 45 kr per föreställning.

Just nu har de serier med filmer från bland annat Francoise Truffaut och Warner Bros., och i samband med att Catherine Deneuve tilldelades Cannes-juryns specialpris för sin roll i En Julberättelse (som gick upp på Sveriges biagrafer den 5:e December) visas även en samlad kompott av filmer hon medverkat i.

Nu på lördagen (10/1 Filmhuset) visas Woody Allens Stardust Memories, som är hans egna komiska tolkning av Fellinis 8½. En metafilm där Woody spelar en regissör som vill få bort sin stämpel som "lättsam", och börja skapa djupare filmer. Under resans gång minns han tillbaka på sin karriär, och på de kärlekar som inspirerat honom

söndag (11/1 Biograf Sture) visas Truffauts kärlekssaga Jules et Jim, som kan vara bra att ha sett om man till exempel hamnar på efterfest i en studentkorridor och tvingas namedroppa franska klassiker.

För den nostalgiske går även Errol Flynns gamla matiné Robin Hoods Äventyr, från 1938, också på Biograf Sturesöndag.

Cinemateket är filmsveriges egna kinderegg. Det finns något litet gott för oss alla.

Mycket nöje!