Fotografiska utställning om våldtagna kvinnor i Rwanda

På internationella kvinnodagen den 8 mars öppnar Fotografiska en av nutidens mest gripande, dokumentära fotoutställningar, Intended Consequences av Jonathan Torgovnik. 1994 mördades en miljon tutsier i Rwanda av hutunationalistiska milisgrupper. Ett ofattbart folkmord och ett sår i världens historia. Förutom sorg och död finns skador som går långt djupare än dödstalen. Mellan 250 000 och 500 000 våldtäkter av kvinnor och flickor genomfördes systematiskt som en del av krigsföringen. Uppskattningsvis har 20 000 barn fötts som ett resultat av övergreppen. Många av dem bär på HIV/AIDS.


Fotojournalisten Jonathan Torgovnik låter i sin utställning några av offren från de brutala folkmorden i Rwanda berätta sin egen, unika historia. 30 intervjuer med tillhörande fotografier ger en obeskrivlig bild av en verklighet där kvinnor under tortyr våldtagits och sedan med skam tvingats föda och fostra sina oönskade barn.

Utställningsperiod: 8 mars - 3 maj 2011
5 kronor av inträdet under utställningsperioden för Intended Consequences går till Rädda Barnen.

Jonathan Torgovnik gjorde sitt första besök i Rwanda i februari 2006 på uppdrag av tidningen Newsweek. Han reste då tillsammans med den dåvarande hälsoredaktören Geoffrey Cowley, för att göra en artikel om HIV/AIDS inför 25-årsdagen för sjukdomens upptäckt. Väl där, i möte med kvinnor och barn, kände han att folkmordens konsekvenser måste berättas för omvärlden.


- Min förhoppning med utställningen är att den ska leda till handling och påverka att liknande våldsakter inte händer igen. Jag önskar också att alla dessa familjer och barn kan få en ljusare framtid när vi nu lyfter fram historien i ljuset och suddar bort lite av den skam många av dem bär på, säger Jonathan Torgovnik.
Jonathan Torgovnik föddes i Israel och tog sin examen i fotografi och konst vid the School of Visual Arts i New York. Hans fotografier har publicerats i ett flertal internationella publikationer, bland andra Newsweek, Aperture, GEO, The Sunday Times Magazine, Stern, Paris Match och Mother Jones. Sedan 2005 är Torgovnik kontrakterad fotograf för Newsweek och ingår i fakulteten vid The International Center of Photography School i New York. Torgovnik har även publicerat två böcker; Bollywood Dreams (Phaidon, 2003) och Intended Consequences: Rwandan Children Born of Rape (Aperture, 2009).


- Intended Consequences är dokumentärt foto när det är som allra bäst och gör skillnad. Utställningen och boken har givit ett av världens största sår ett ansikte, kvinnorna och deras barn, vilket gör att människor reagerar och förhoppningsvis agerar, säger Jan Broman, grundare Fotografiska.