Poolen på det nya hotellet i Marievik. Foto: AMF/Press Poolen på det nya hotellet i Marievik. Foto: AMF/Press

Fransk stjärnarkitekt designar nytt hotell i Marievik

Emmi Anderberg, Redaktionschef, Thatsup Emmi Anderberg, Redaktionschef, Thatsup
Emmi Anderberg

Marievik i Stockholm ska få ett destinationshotell. AMF Fastigheter har anlitat den hyllade franska arkitekten Manuelle Gautrand för att rita hotellet, som ska bli hjärtat i stadsdelen som för tillfället genomgår en omfattande förvandling.

Bara ett stenkast från Hornstull, beläget vid Årstaviken, förvandlas området till en dynamisk stadsdel som ska kombinera det urbana stadslivet med lugnet vid vattnet. Det nya hotellet som planeras ska rymma cirka 180 rum, restaurang, bar, spa, pool, co-working-utrymmen och en takträdgård med utsikt över Stockholm.

Tanken är att locka såväl stockholmare på staycation som turister som är ute efter det där lilla extra.

— Marievik har en enorm potential och det är en glädje att få bidra till dess utveckling. Vårt projekt ska symbolisera en återupplivning av platsen. Konceptet är enkelt och minimalistiskt men leker samtidigt med volymer som en hyllning till den postmoderna arkitekturen i området. Vi skapar även gröna ytor, som trädgårdar och terrasser, för att ge liv åt byggnaden, säger arkitekten Manuelle Gautrand.

Interiören på hotellet. Foto: Press/AMF

Den parisbaserade arkitekten Manuelle Gautrand har en framgångsrik karriär både i Frankrike och internationellt. Hotellet i Marievik blir hennes första byggnad i Sverige.

Utvecklingen av Marievik är redan i full gång. Sommaren 2024 invigdes mat- och nöjessatsningen Plåtparken och sommaren 2025 öppnar Stockholms första och största kajbad här. Stadsdelen kommer på sikt att erbjuda nya arbetsplatser, restauranger, en kulturscen och flera konstprojekt.

Hotellet blir 16 våningar högt. Foto: Press/AMF

Det nya hotellet, som ska vara 16 våningar högt, har preliminär byggperiod under 2026–2028.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i artikeln?

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.