Gran Torino

2008 var ett hektiskt år för Clint Eastwood. Strax efter att han blev klar med storfilmen The Changeling, påbörjade han inspelningen av den lite smalare filmen Gran Torino, där han även spelar huvudrollen.


Walt Kowalski är en smårasistisk och och mycket grinig gammal krigsveteran från Koreakriget. Han tål inte sina asiatiska grannar som han bara tycker är jobbiga, trots att de inte gör honom något besvär. Bortsett från den vilsna tonårssonen i familjen, som blivit lejd av grannskapets kriminella gäng att stjäla Kowalskis ögonsten. En 1972 års modell Gran Torino. Bilen som Kowalski inte ens låter sina barn röra.

Tonårspojken, Thao, blir upptäckt för sitt stöldförsök och som straff tvingar hans mamma honom att arbeta som personlig assistent åt Kowalski. Det som i början bara verkar besvärligt för Kowalski utvecklas sakta men säkert till en stark vänskap dem emellan. När det kriminella gänget sedan ger sig på Thaos äldre syster, väcks de krigiska gamla instinkterna till liv hos den stenhårde gamle Walt Kowalski som nu är fast besluten att hämnas.

Gran Torino har premiär på SF's Biografer Fredagen den 20/3. Rekommenderas från 15 år.