Grannarna överklagar igen – nu ber Södra Teaterns VD om hjälp

I ett öppet brev vädjar Södra Teaterns VD, Samuel Laulajainen, publiken om hjälp i kampen mot grannarnas klagomål. Grannarna fortsätter nämligen att överklaga beslutet om att 21 sommarkonserter får hållas på Mosebacketerrassen under 2020, som Miljö- och hälsoskyddsnämnden godkände i augusti.

I slutet av sommaren kom beslutet från Miljö- och hälsoskyddsnämnden att Södra Teatern får anordna 21 konserter på Mosebacketerrassen under sommaren 2020. Även om VD:n Samuel Laulajainen inte var helt nöjd med detta, accepterade han beslutet. Nu har dock grannarna till Södra Teatern överklagat igen, vilket innebär att processen kommer att fortsätta.

”Vi vill att Södra Teatern ska vara en levande plats med konsert-, klubb-, och teaterverksamhet i fokus, men det är ingen dans på rosor att bedriva den typen verksamhet i innerstan”, skriver han i ett öppet brev där han genom en namninsamling ber om stöd för att kunna behålla konsertverksamheten.

Här nedan kan du läsa Samuel Laulajainens öppna brev i sin helhet:
”Som VD för Södra Teatern på Mosebacke, på toppen av Katarinaberget och i hjärtat av Södermalm, måste jag ständigt balansera den kulturverksamhet som har bedrivits sedan 1700-talet med vår omgivning. Vi vill att Södra Teatern ska vara en levande plats med konsert-, klubb-, och teaterverksamhet i fokus, men det är ingen dans på rosor att bedriva den typen verksamhet i innerstan.

På grund av alla turer med myndigheter och grannar tog vi i våras beslutet att stänga ned kulturverksamheten på Kägelbanan. Det är fortfarande inte klart vad som kommer att hända med lokalen. Den står tom, utan varken konserter, klubbar, teater eller privata konferenser och fester som tidigare fyllde lokalen.

Vi förstår att soundcheck, konserter och gäster kan uppfattas som ett störningsmoment. Vi gör också allt för att vår verksamhet ska störa vår omgivning så lite som möjligt. Under sommaren har vi varit supernoga med att våra konserter på Mosebacketerrassen hålls inom de av nämnden fastställda decibelnivåerna och att all musik på terrassen tystnar klockan 22.00.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutade i sommar att Södra Teatern får ha 21 konserter på Mosebacketerrassen 2020. Vi hade hoppats på 28 konserter, så vi var besvikna, men efter mycket fram och tillbaka svalde vi besvikelsen och såg i stället beslutet som ett startskott och började planera nästa års sommarkonserter.

Nu, när årets sista sommarkonsert är över, står det dock klart att beslutet överklagas av grannar till Södra Teatern. Ett besked som innebär att även vi måste fortsätta processen för att kunna ha sommarkonserter på Mosebacketerrassen nästa sommar.

Jag och våra medarbetare är rent ut sagt trötta. Efter en sommar utan klagomål till Stockholms stad och alla ansträngningar från vår sida för att göra konsertupplevelserna så bra som möjligt för alla känns överklagandet som ett rejält bakslag.

Men det här betyder inte att vi slutar kämpa. Vi behöver bara lite hjälp.

Hjälp oss att visa hur många som uppskattar ett levande Stockholm. Hjälp oss att visa hur många det är som vill att Mosebacke och Södermalm ska leva, som vill att Mosebacketerrassen, en av Stockholms mest unika utescener, ska kunna fortsätta leva.

Det handlar om 21 konserttillfällen utspritt över juni, augusti och september. 21 konserter med folkkära artister, nya spännande band – alla under bar himmel. 21 dagar där vi samlar tusen människor i gemenskap kring musiken.

Skriv under Södra Teaterns upprop för bevarandet av Mosebacketerrassens sommarkonserter”.