Hamlet firar 200 år på Dramaten

Dramatens första och mest spelade Shakespearepjäs, Hamlet, gjorde succé våren 1819. Nu firar det berömda dramat 200 år på teatern och sätts upp med Adam Lundgren i titelrollen, i regi av Sofia Jupither.

Hamlet har visats ett tiotal gånger på Dramaten, bland annat i regi av Ingmar Bergman. Den här gången axlas rollen av Sofia Jupither, som blir den första kvinnliga regissören att sätta upp Shakespeares mästerverk på Dramaten. Tidigare har hon bland annat regisserat Ett dockhem.

– Jag har alltid haft en dröm om att jag någon gång i mitt liv ska få sätta upp Hamlet. Pjäsen har i princip allt som jag är intresserad av. Den är full med filosofisk visdom, samtidigt som det är ett väldigt närgånget porträtt av en människa som försöker och skulle vilja vara något han inte är. Som kämpar med sig själv i en situation som han inte har valt, berättar hon.

I huvudrollen syns Adam Lundgren, som slog igenom i tv-serien Torka aldrig tårar utan handskar och i filmen Känn ingen sorg. Han är också aktuell i den populära tv-serien Vår tid är nu.

Premiären äger rum på Stora scenen den 9 februari.