Hardbop med Gerald Clayton Trio under Stockholm Jazz Festival

Hardbop med Gerald Clayton Trio under Stockholm Jazz Festival

Den här artikeln är ett tips från en läsare.

Gerald Clayton är vid ännu ej fyrtio fyllda en av den moderna hardbop-jazzens flitigast lysande stjärnor. Två av hans studioalbum och hans livealbum har Grammy-nominerats för bästa instrumentala jazzalbum, ytterligare tre gånger har han nominerats för bästa improviserade solo och för bästa instrumental-komposition.

Gerald Clayton föddes i Nederländerna i en musikerfamilj där pappa är välkända jazzbasisten, kompositören och arrangören John Clayton. Familjen flyttade till Los Angeles där unge Gerald fick sin första musikaliska utbildning och gick vidare med en kandidatexamen under pianisten Billy Childs innan han hamnade under legendariska jazzpianisten Kenny Barrons vingar på Manhattan School of Music. Och visst är Clayton, även om han har en osedvanligt bred palett, en post-bop elegant i Kenny Barrons fotspår. Men han har också fantastisk känsla för Hammond-orgeln vilket han fått bevisa tillsammans med John Scofield på plattan Combo 66.

På sin långa lista av samarbeten har Clayton också jazzikoner som Roy Hargrove, Diana Krall, Avishai Cohen och inte minst tenorhjälten Charles Lloyd. Nu kommer Gerald Clayton till Stockhom Jazz Festival.

Information
Visa på karta
  • Datum
    19 okt
Pris
200–300 kr