Humoristiska upptåg i utställningen Truth is Dead

Kungligheter, politiker och ett flertal kändisar – ingen går säker för Alison Jacksons humor i utställningen Truth is Dead på Fotografiska. Med hjälp av lookalikes skapar hon fotografier där celebriteter privat gör skandalösa saker.

Alison Jackson är konstnären som ständigt arbetar för att hitta den exakta vinkeln, perfekta castingen och masken, positioneringen och rekvisitan för att få till sina humoristiska fotografier. Nu ställer Fotografiska ut hennes konst mellan den 21 februari och 19 maj.

Med sylvass humor som skär igenom det mediala bruset får hon betraktaren att stanna upp och ifrågasätta motiven. För inte har hon väl lyckats fånga när Donald Trump bli spraytannad, Barack Obama röker eller Angela Merkel ligger iklädd päls i famnen på François Hollande?

– Sanningen är död. Ingenting som visas upp går att lita på, allt kan fejkas och inget är autentiskt. Vad gör det med oss människor? Vad gör det med vår världsbild och vår upplevelse av varandra? Dessa frågor vill jag skapa uppmärksamhet kring. För det använder jag humor och den mänskliga lusten efter att, lite lagom, få titta bakom den officiella bilden av våra celebriteter som vi laddar med såna stora symbolvärden, berättar Alison Jackson i ett pressmeddelande.

Alison Jackson är en samtida konstnär som genom sina realistiska fotografier utmanar gränserna i vår upplevelse – vad är äkta och vad är fantasier? Genom de iscensatta fotografierna utforskar hon de avbildade celebriteternas påverkan på vår upplevelse och skapar frågeställningar kring kändiskultur och allmänhetens begär efter skvaller.