Fotografiska

4,6
29 betyg
Museum
Hemsida
Instagram
Fotografiska
4,6
29 betyg
Hemsida
Instagram

Stockholm stoltserar med en mångfald av konst- och designutställningar, men innan Fotografiska slog upp portarna fanns det inget renodlat fotografiskt museum. Sedan Fotografiska gjorde entré 2010 har glappet fyllts med en storfavorit på museikartan. Här kan man även gå på konserter och föreläsningar samt äta och dricka gott.

Utställning
Fotografiska, som huserar i ett K-märkt tullhus vid Stadsgårdskajen, är inget vanligt museum utan kan snarare beskrivas som en internationell mötesplats för fotografi. Martin Schoeller, Robert Mapplethorpe, Nick Brandt, Annie Leibovitz och David Drebin är bara några av alla de ikoniska fotografer vars bilder har prytt väggarna.

Förutom stora fotoutställningar erbjuds även utbildningar, föreläsningar och workshops för både amatörer och professionella fotografer, liksom konserter och "artist talks". I butiken hittas mängder av fotoböcker med alster av både stora och lite mer okända namn. Priserna är anpassade efter varje plånbok. Vid entrén hittar du även Sveriges första Hasselblad-butik, fylld med de ikoniska kamerorna.

Restaurang
Fotografiskas restaurang är en populär förlängning av konceptet. Med stans kanske mest imponerande utsikt över Djurgårdsfjärden och Skeppsholmen satsar köket på en levande meny. 2014 inledde Fotografiska en omfattande satsning på restaurangen och tog in Paul Svensson som kreativ ledare. Med en meny fylld av gröna, närproducerade och ekologiska råvaror lovordades restaurangen snabbt som en av stans absolut bästa och prisades bland annat med Gulddraken 2015.

I fokus för de säsongsbaserade rätterna står grönsakerna, med det animaliska proteinet som eventuellt tillval. Tanken är att erbjuda en upplevelse för alla sinnen, där maten, konsten och miljön samspelar. Både lunch och middag serveras, och helgtid dukas det även upp till en uppskattad brunch.

Bistro Bread & Wine
I Fotografiskas bistro och vinbar serveras mat och dryck med fokus på närliggande odlare och råvaror i säsong. Här kan man äta, ta ett glas eller bara fika.

Föreslå ändringar

Recensioner av Fotografiska

Vi vill veta vad du tycker!

Tänk på att det är viktigt att skriva en ärlig recension. Om du på något sätt är kopplad till företaget så bör du avstå från att recensera. Se våra riktlinjer här.

Ärlighet varar längst!

Avbryt
28 nov 2022

Fotografiska!

Det ligger i ett k-märkt tullhus på stadsgårdskajen och det är ett verkligt inspirerande ställe som jag tycker mycket om. Varit här en tre-fyra gånger under årens lopp på olika utställningar och de är alltid lika uni... Visa hela »

2 jun 2015

Fotografiska har verkligen lyckats med att skapa ett popigt museum med bred publik. Och det är väldigt bra.

16 maj 2018

Älskar detta museum som inte är bara ett museum. Alltid trevliga och intressanta utställningar. Skönt café, bar och restaurang. Fantastisk utsikt. På sommaren uteservering.
Även om läget är knepigt så är det värt att ta sig dit. Cha... Visa hela »

9 jun 2015

Jag är ingen museum-människa, men fotokonst är jag svag för. Fotografiska har tagit sig an detta på absolut bästa sätt. Det är en internationell institution som man inte får missa varesig som Stockholmare eller turist.

Nu har de dessutom få... Visa hela »

1 nov 2018

Riktigt Stilrent galleri. Älskade stället från första början när dom öppnade. Kul med ett ställe som fokuserar sig på fotografier. Tycker dom arbetat med spännande och nytänkande utställare och alla nya utställningar är lockande... Visa hela »

28 feb 2019 · Uppdaterad

Fotomuseum mitt i stan. Stor turistattraktion. Varierande utställningar, så nästan alltid något nytt när man går dit. Restaurangdel som drivs av TV-kocken Paul Svensson.

30 okt 2019

Ständigt utställningar värda att besöka, restaurangen (innehåll och utsikt) är grym, roliga events med jämna mellanrum (klubbar, aw, spelningar etc) samt en enkel men nästan jobbigt intressant shop som konkurrerar med ikea om vad som hänger på alla... Visa hela »

27 feb 2020

Älskar fotografiska! När folk vill ha tips om vad man ska hitta på i Stockholm så brukar ett besök hit vara mitt topptips. Förutom deras alltid lika bra och intressanta utställningar så har dom en trevlig restaurang med en mysig uteservering på sommar... Visa hela »

28 mar 2019

Jag va här en gång. Tror att jag va lite vilse då men hade humöret i topp iaf. Försökte beställa en planka med snaps men blev rekommenderad av den trevliga personalen att kolla på kort på väggen istället. Fina bilder tagna av nåt proff... Visa hela »

3 jan 2018

Fotografiska är så mycket mer än ett museum vilket jag tror tillför dess framgång. Det finns alltid bra utställningar inom olika kategorier. Cafét och restaurangen är kunniga på både mat och dryck, utsikten är fantastiskt och atmosfär... Visa hela »

14 maj 2020

Tycker det är så härligt att ha något "turistigt" i sin hemstad som man vet att man kan och vill gå till flera gånger. I min mening den bästa kulturaktiviteten i Sthlm.

19 mar 2018

Brukar inte vara ett stort fan av museum generellt men Fotografiska bjuder på väldigt trevliga utställningar! Bra utställningar avrundades med riktigt gott kaffe och en underbar utsikt över vattnet och Djurgården. Rekommenderar verkligen fotografiska om man är de... Visa hela »

27 feb 2020

Fotografiska blir man aldrig besviken på, alltid intressanta utställningar! Se dock upp för att komma hit en lördag då alla stockholmare åker hit och det kan vara kö!

15 apr 2017

Ett museum som byter utställning ofta så man gärna kommer tillbaka, deras restaurang är trevlig och har en härlig utsikt över Skeppsbron och deras shop har ett väldigt brett sortiment av fotoböcker inom flera genres.

11 sep 2019

Fotografiska är en upplevelse att vandra runt i. Bra liten butik att handla i också. Trevlig personal. Restaurangen har bytt stil åtskilliga gånger. Det var mysigast med sofforna. Senast jag var där var det lite väl plastig känsla. Fantastisk utsikt.

4 dec 2014

Fotografiska har verkligen lyckats. Varje gång jag går dit på ett besök så blir jag fascinerad och tagen av den höga kvaliteten på utställningarna.

Hösten 2014 visades Höstsalonger och i media fick en bild mest uppmärksamhet men om... Visa hela »

15 okt 2017

Det finns alltid en intressant utställning att besöka. Restaurangen är ett stort plus!

Listad i: Mina ställen 🤤
19 maj 2019

Fotografiska är kultförklarad, grymma utställningar, huset lever även på kvällen med grymma event, krogen en riktig höjdare, galet lyckad satsning !!

23 jan 2020

Är du intresserad av konst? inte? Tro mig, det spelar ingen roll! Du kommer att älska Fotografiska i vilket fall. Utställningarna som presenteras i galleriet har en förmåga att väcka besökarnas intresse gång efter gång efter gång. Jag blir alltid... Visa hela »

14 mar 2018

Ett fantastiskt museum som har öppet när folk har tid att gå. Personligen stortrivs jag där. Bra utställningar och en jättebra restaurang.
//Bengan

Sida 1 av 2