Från den 1 februari serverar Konstnärsbaren grosshandlarmiddag vid ett av restaurangens mest livliga runda bord intill baren. Menyn består av fyra klassiska rätter och drycker som inspirerats av förra sekelskiftets överdådiga affärsmiddagar.
En grosshandlarmiddag var en formell tillställning för välbärgade köpmän i slutet av 1800-talet, som hölls för att visa på ekonomiska framgång och samhällsstatus. Mat och dryck bjöds det på i överflöd medan affärer gjordes. Den 1 februari lanserar Konstnärsbaren en grosshandlarmiddag för alla som önskar umgås på detta vis.
– När KB slog upp dörrarna för snart 100 år sedan blev det en mötesplats för både konstnärseliten och de välbärgade affärsmännen i staden. Eftersom historien sitter i väggarna och köket redan bygger på traditionella rätter är det naturligt för oss att hylla grosshandlarmiddagen, säger Rickard Hansson, som är Källarmästare på KB.
Grosshandlarmiddagen på Konstnärsbaren inleds med groggen Grosshandlare följt av en förrätt med sill och aquavit. Huvudrätten är en hängmörad Côte de boeuf och efterrätten en crème brûlée, därefter serveras kaffe, avec och tryffel. Middagarna bokas senast tre arbetsdagar i förväg och erbjuds kvällstid för sällskap om fyra till åtta personer. Grosshandlarmenyn serveras endast till ett sällskap per kväll.
Fördrink:
”Grosshandlare”
Eau de vie och sockerdricka
Förrätt:
Tre sorters sill med två sorters ost, knäckebröd och kokt potatis
Öl och aquavit
Varmrätt:
Côte de boeuf med pommes frites, syrlig tomatsallad, krispig grönsallad, rödvinssås och bearnaisesås
Två glas vin
Dessert:
Crème brûlée med kvällens sorbet
Dessertvin
Kaffe, avec och tryffel