Affordable Art Fair. Foto: Pressbild Affordable Art Fair. Foto: Pressbild

Konstmässan Affordable Art Fair tillbaka i Nacka

Den 14–17 oktober är en av världens mest besökta konstmässor, Affordable Art Fair, tillbaka på Nacka Strandsmässan. Då samlas 40 gallerier och konstnärskollektiv för att visa upp sin konst för allmänheten.

Sedan starten 1999 har Affordable Art Fair välkomnat 2,8 miljoner konstälskare, varav cirka 100 000 i Sverige. Mässan arrangeras i tio städer i nio länder världen över och den 14–17 oktober kommer den att vara på plats på Nacka Strandsmässan. I år har man valt att fokusera på att ta in flera lokala gallerier, samt etablerade och nya, yngre gallerister som inte tidigare har ställt ut. Flera unga konstnärer, som precis tagit sin examen från bland annat Konstfack, Mejan och Valands, kommer att visa upp sina verk.

Syftet med Affordable Art Fair är att det ska finnas något för så många som möjligt med verk som kostar mellan 500 och 70 000 kronor. Totalt rör det sig om cirka 2000 verk som kommer finnas till försäljning på mässan.

Introducerar kryptokonst
Nytt för i år är att Affordable Art Fair börjar säkra konsten i blockkedjan med hjälp av NFT:er, "non-fungible tokens", vilket främst har blivit ett sätt att verifiera äktheten för digitala verk som exempelvis memes. Nu ska alltså den fysiska konsten som säljs på Affordable Art Fair säkras på samma sätt och därmed bli svårare att förfalska. Någon digital konst finns dock än så länge inte med på mässan.

Information