Konsumtionssamhällets baksidor i Coppolas nya film

Sofia Coppola, en av världens mest intressanta regissörer efter filmer som "Lost in Translation" och "Marie Antoinette", är tillbaka med verklighetsbaserade "The Bling Ring" som visades och tävlade på årets upplaga av filmfestivalen i Cannes. Filmen handlar om ett gäng ungdomar i Los Angeles som törstar efter uppmärksamhet och de senaste kläderna. Deras jakt driver dem till inbrott hos skvallersidornas prinsessor, exempelvis Paris Hilton och Lindsay Lohan, för att kunna uppleva "det rika livet".


Som alltid när Sofia Coppola regisserar använder hon sig av en röd tråd: vilsna själar (oftast rika tjejer) i storstad som försöker hitta någon mening med sitt liv. Hennes filmer är också alltid snygga då hon har ett sinne för detaljer vilket märks i allt, inte minst i filmernas kostymer och scenografi. Hon har en förmåga att trots alla yta berätta historier som ger åskådaren en tankeställare. Vackra kläder och människor i häftiga miljöer i kombination med en stor dos samhällskritik kan vi alltså vänta oss.

I huvudrollen syns Emma Watson som med "The Bling Ring" och "The Perks of Being a Wallflower" har tagit flera steg bort från "Harry Potter"- Hermione. Extra bonus är att flera stjärnor som Kirsten Dunst gästspelar.


The Bling Ring har biopremiär fredagen den 14 juni