Krigets barn

Canadas Oscarbidrag "Krigets barn" (originaltitel: Rebelle (War Witch) handlar om 14-åriga Komona som också är filmens berättarröst. Filmen inleds när Komona är 12 år gammal och gerillasoldaterna plötsligt invaderarar hennes by i södra Sahara. Efter att ha plundrat byn och tillfångatagit alla barnen ställs Komona framför sina föräldrar och får sin första order: "Endera skjuter du ihjäl dem, eller så hackar vi upp dem med machete". Hon utför ordern. Hon tränas till att bli en del av en armé av barnsoldater och får lära sig att döda tills döden är henne likgiltig. Hon, och de andra barnen, lär sig att visa respekt för vapnen för de är deras nya "mammor" och "pappor". Hon ges hederstiteln "krigarhäxan" på grund av att hon på förhand kunde se var motståndarna, det vill säga regeringens krigare, hållit hus.

Hon och en 15-årig albino, vid namn "Magikern", blir kära och tillsammans flyr de från gruppen. Men Komona slutar inte plågas av föräldrarnas spöken, som hemsöker henne varje natt, och rebellerna har inte glömt sin "krigarhäxa".


"Krigets barn" ger oss en förståelse till varför barnsoldater gör vad de gör, om hur en människa omvänds för att begå omänskliga brott. Den är kontrastrik, i ena stunden är den skräckinjagande och i den andra vacker - men alltid berörande!

I hela tio år kämpade kanadensaren Kim Nguyen för att få filmen gjord. Efter närmast ändlös tid med research och intervjuer med barnsoldater för att kunna berätta sin historia ur deras perspektiv, lyckades han få finansiering till sin film. Men det visade sig vara mödan värt. Filmen har blivit en av årets mest hyllade med en Oscarsnominering för Bästa utländska film, Silverbjörnen i Berlin och dessutom storslam med otroliga 10 Genie Awards (Kanadas Oscar), bland annat för Bästa film.

Krigets barn har biopremiär fredagen den 24 maj