Restaurangbranschen har länge varit en ojämställd bransch. Kvinnor har svårare att nå ledande positioner och arbetet präglas ofta av hierarkier, tuffa arbetsvillkor och machokultur. De senaste åren har dock viktiga framsteg gjorts för att skapa en mer jämställd bransch. Inför internationella kvinnodagen 2025 belyser vi några framsteg i utvecklingen inom jämställdhet i krogbranschen de senaste åren.
Över sju år har gått sedan metoo-hösten 2017, då vittnesmål om sexuella trakasserier och övergrepp spreds i en global rörelse och lyfte maktstrukturer och tystnadskultur. Rörelsen växte dag för dag med flera olika branschupprop, varav restaurangbranschens #vikokaröver var ett. Men vad har hänt sedan dess?
Kvinnor tar plats i tävlingsköken
Tävlingsköken har länge dominerats av män, men de senaste åren har fler kvinnor klivit fram och visat att de hör hemma i toppen.
Årets Kock, SM i professionell matlagning, är en prestigefylld tävling som går av stapeln varje höst. Tävlingen har arrangerats varje år sedan 1983 och fram tills nyligen var Kristina Pettersson, som vann 1988, den enda kvinnliga vinnaren. När Jessie Sommarström tog hem vinsten 2022 var hon den första kvinnan på över trettio år, och den andra kvinnan någonsin, att ta hem vinsten.
– Jag hoppas att fler kvinnor kan tävla. Jag vet att Desirée Jaks kommer att tävla nästa år och jag kommer att stötta henne jättemycket, för hon har stöttat mig, sade Jessie Sommarström efter vinsten.
Och fler kvinnor blev det. Precis som Jessie sagt deltog Desirée Jaks i Årets Kock 2023 – och kammade hem vinsten.
– Jag hoppas att den här vinsten kan ge mig möjligheten att ha en tyngre röst i utvecklandet av branschen där vi kan jobba hållbart och få branschen mer attraktiv för nya generationer. Det känns som att vi befinner oss i ett generationsskifte, sade Desirée Jaks då.
Andra segment av branschen är mer jämställda, till exempel Årets Konditor där minst hälften av deltagarna under många år bestått av kvinnor, samt sommeliertävlingarna.
Första kvinnliga Nobelduon
När Jessie Sommarström och konditorn Frida Bäcke tillsammans stod för Nobelmenyn på Nobelbanketten 2024 var menyn den första någonsin att komponeras av två kvinnor. Den bestod av getost fylld med libbsticka till förrätt, quenell på kyckling eller misoglaserad rotselleri med kulturgröt på klippt korn till huvudrätt och en variation på svenska äpplen till efterrätt.

Kvinnor i chefsposition
Lika många kvinnor som män väljer att utbilda sig för en karriär inom restaurangbranschen, något som syns bland annat i restaurangskolorna. Däremot är det betydligt fler kvinnor som lämnar branschen, många redan innan de har hunnit fylla 25 år.
Men när det kommer till kvinnor i chefsposition ligger handel, hotell och restaurang i framkant. Det är näringsgrenen med högst andel kvinnliga chefer, omkring 55 procent, jämfört med 36,9 procent andel kvinnliga chefer generellt i privat sektor. Sett till andelen kvinnliga chefer i förhållande till andel anställda kvinnor är det däremot byggnads- och transportbranschen som ligger i topp. Det rapporterar Ekonomifakta.
Initiativ som lyfter kvinnor i branschen
För att skapa en mer jämlik och inkluderande bransch har flera initiativ som lyfter och synliggör kvinnor inom restaurangvärlden vuxit fram.
Stellagalan är ett initiativ som belyser jämlikhetsfrågor och lyfter kvinnor inom restaurangbranschen. De höll sin första gala 2018 och har sedan dess årligen utsett årets bagare, bartender, kock, konditor, media, mentor, service, sommelier och delat ut hederspris bland kvinnor i hela Sverige.

Ett annat initiativ är Bocuse d'Or Sweden Commis Award som instiftades 2020 och som riktar sig till unga kvinnor i årskurs tre på Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Deras mål är att inspirera fler kvinnor att tävla i matlagning och på sikt hitta en potentiell svensk kandidat till Bocuse d'Or. Paula Bernzen, som vann 2024, är den senaste vinnaren. Hon bjöd juryn på fänkålsbakad torsk med en frasig jordärtskocka toppad med Almnäs Tegel, ramslöksblomma med variation på gurka och en kräftmousseline med XO-sås.
Arbetet för en mer jämställd bransch fortsätter
Även om jämställdheten i krogbranschen ökar, med fler kvinnor i ledande roller och en ökad medvetenhet, finns det fortfarande utmaningar. År 2020, tre år efter det första metoo-uppropet, gick 65 kvinnor inom restaurangbranschen ihop och fortsatte kampen för jämställdhet, denna gång genom initiativet och hashtaggen #härtardetslut. Ur engagemanget föddes föreningen Framtidens Krogkultur, vars mål är att aktivt arbeta för en positiv utveckling mot en jämställd och attraktiv restaurangbransch utan övergrepp och kränkningar. Det gör de genom tre fokusområden: utbildning, ledarskap och kultur.
– Rent konkret handlar det om att utbilda i hur man är en inkluderande ledare, hur man skapar en jämställd arbetsplats och hur vi förändrar beteenden på våra restauranger, sade Sofia B Olsson, kock och operativ chef på Vrå i Göteborg samt ordförande för Framtidens Krogkultur till Hotellrevyn i mars 2024.
Sofia B Olsson förklarade vidare:
– Grundstommen i föreningen är att alla ska få jobba med det man älskar utan att bli trakasserad eller kränkt. Det är inte svårare än så.