Låt inte stans restauranger tystna – nu kämpar vi tillsammans

Alla restauranger och barer i New York tvingas hålla stängt, precis som i flera andra amerikanska städer. Samma visa i Frankrike, Spanien och Nederländerna. I Oslo måste alla krogar stänga innan klockan 21 och på Irland har alla pubar bommat igen. Vi lever helt klart i en surrealistisk tid för tillfället. Sverige är inte där än och just därför måste vi stötta våra krogar genom denna kris, som kan vara den värsta restaurangbranschen någonsin varit med om.

Corona flög in som en oönskad kantboll i våra liv och dess landning har skapat en kraterdjup spricka i vårt samhälle. Sprickan märks av i allt fler branscher, där den för vissa företag växer sig svindlande djup, medan andra lättare klarar av att begränsa dess skada. Vad som nu har visat sig extra tydligt är att många företag kommer att behöva kämpa rejält för sin överlevnad.

Restaurangbranschen lider. Inte bara i Stockholm, eller i Sverige generellt, utan över hela världen. Bara i vår huvudstad går tusentals restauranger på knäna i takt med att bokningarna avtar och sorlet i lokalen dämpas. Det värsta tänkbara scenariot skulle vara om det till slut tystnar helt. Om vi inte agerar tillsammans nu för att motverka denna utveckling, kommer vi inte att ha någon levande matscen att återvända till när coronaviruset väl har bekämpats.

Vi konsumenter och matfantaster måste kraftsamla och stötta vår stads restauranger och caféer på alla sätt vi kan – stora som små. Tillsammans. Senast i dag uppmanade Sveriges finansminister Magdalena Andersson befolkningen att köpa mer hämtmat, för att stötta restaurangbranschen. Den som känner sig fullt frisk behöver liksom inte stanna inne och värma på konserver eller koka nudlar, när det i stället går att beställa god vällagad mat som take away från krogar i närområdet. Givetvis ska man hålla sig hemma om man känner sig det minsta sjuk, men då finns Foodora, Uber Eats och andra liknande företag som levererar från stans restauranger direkt hem till dörren.

Sedan är det ju faktiskt såhär: Om du känner dig fullt frisk – boka då ett bord och gå ut och ät en trevlig middag. Lägg gärna ut 10, 15 eller 20 bilder på Instagram samtidigt också, för all del. Sluta inte att leva. Värna om dina favoritrestauranger, som garanterat gör allt för att upprätthålla en god hygien och följa alla direktiv. Restauranger kommer att försvinna annars. Det är den bittra sanningen. Så våga lita på att andra människor är kloka och tar bra beslut. Våga lita på att andra människor känner och agerar som du.

Vad kan vi mer göra utöver att beställa take away och hemleveranser för att rädda Stockholms krogar? Vi kan fortsätta att tipsa varandra om våra favoritställen, uppmana andra att beställa hem mat samt köpa presentkort på olika restauranger till våra nära och kära. Tillsammans kan vi göra väldigt mycket för att stötta branschen genom denna svåra tid. Alla insatser räknas. Corona ska inte få ta våra guldkorn ifrån oss.

Läs mer:
Coronaviruset: Inställda evenemang i Stockholm
Restauranger med rabatt på take away i Stockholm
Beställ hem mat – så bokar du hemkörning i Stockholm
Guiden till Stockholms bästa take away-ställen