Löjromsfestival på Riche

Under fyra dagar i september firar Restaurang Riche en unik svensk delikatess, Kalixlöjrommen. Mellan den 20:e och den 23:e september är det premiär för den färska löjrommen. I år sätter Thomas Mortensen, köksmästare på Riche tillsammans med vänner en jämtländsk prägel på den meny som serveras till Bottenvikens röda guld.

Den fyra dagar långa löjromsfestivalen utgör också premiären för Kalixlöjrommen i Stockholm. Riche har de senaste åren genom ett nära samarbete med fiskaren Kent Karlsson kunnat vara först med att servera den färska löjrommen. Under festivalen serverar Riche en meny proppfylld med årets första Kalixlöjrom fiskad i det rena bräckta vattnet i Haparandas skärgård. Rommen bearbetas för hand på traditionellt vis och anses vara en av världens främsta gourmetdelikatesser.

- Löjromsfestivalen är ett sätt för oss att få servera några av matregionen Norrlands finaste delikatesser och lyfta fram fantastiska svenska råvaror. Det känns jättekul att vi kan kombinera Kalixlöjromspremiären med att Håkan och Anders kommer hit och tar med sig lite av den underbara matkultur som finns i Jämtland, säger Thomas Mortensen, köksmästare på Riche.

Jämtlänningarna Anders Lundberg och Håkan Thor hälsar på i köket under löjromsfestivalen. Håkan var under många år tongivande kökschef på Edsbacka krog. Idag bor och arbetar han i Åre. Anders är en av grundarna till Villa Tottebo i Åre och har en lång karriär som kock bakom sig. Numera är han delägare i matkooperativet Fjällbete, tillsammans med vilka han nu skall starta ett charkuteri.

Tillsammans med Thomas Mortensen så kommer Håkan Thor och Anders Lundberg att sätta en jämtländsk prägel på årets löjromsfestival. Utöver Kalixlöjrom har de komponerat en meny bestående av utvalda jämtländska råvaror från fjällbete, kalla jämtländska sjöar och lokala gårdsmejerier.

Några av de råvaror som kommer att användas under löjromsfestivalen är:
- Öring och röding från kalla sjöar i Jämtland.
- Ostar från jämtländska gårdsmejerier.

- Ripa, Ren, Älg, Lamm från fjällbete, Hjortron och Lingon och såklart löjrom och löja från Kalix kust.

Den färdiga menyn kommer att presenteras i början av september.