Lee Ritenour på Fasching

Lee Ritenour på Fasching

Den här artikeln är ett tips från en läsare.

En av de största gitarrhjältarna ur fusions-landet med bakgrund som en av Los Angeles mest anlitade studiomusiker till artister som Aretha Franklin, Barbara Streisand, John Denver och Glenn Campbell till BB King, Quincy Jones och George Benson.

Lee Ritenour är Grammy-vinnare och nominerad åtskilliga gånger bland annat med plattan Harlequin från 1985 tillsammans med pianisten Dave Grusin. Då med ett sound som en mer poptillvänd Pat Metheny Group.

Lee Ritenour började spela gitarr tidigt, fick Barney Kessels gitarrlärare Duke Miller som lärare. Upptäckte folk-, jazz- och rockscenen och drogs både till rockens starka uttryck och jazzens mer sofistikerade spel. Vid 16 debuterade han som session-gitarrist med ett par demos för Mamas And The Papas och sedermera kom han att bli en av Los Angeles mest anlitade studio-gitarrister. 1976 startade han bandet First Course och mötte fusionsjazzen i dess barndom. 1979 la han gitarr på Pink Floyds The Wall-platta.

För ett par år sedan brann hans hus och studio i Kalifornien ner tillsammans med hundratalet gitarrer, förstärkare och åtskilligt av hans musik. En vecka efter branden genomgick Lee en hjärtoperation. Efter de tunga åren vänder han nu tillbaka med nya skivan Dreamcatcher: ”Making this record was a life-saver for me.” säger han.

Lee Ritenour är en musikalisk elegant som premierar det melodiska framför det uppvisningstekniska. En flyhänt eklektiker som med mjuka händer och distinkt sound varvat country, jazz och rock med brasiliansk jazz och fusion. På nya plattan Dreamcatcher går Ritenour för första gången solo, varvar klassisk nylonsträngad gitarr med barytongitarr och sin egen Gibson signaturmodell. Kvällarna på Fasching är en resa genom Lees sprakande repertoar, det blir en högtidsstund för älskare av såväl mer klassisk gitarrjazz som modern fusion.

Lee Ritenour – gitarr
Wesley Ritenour – trummor
Melvin Lee Davis – bas
Jesse Miliner – keyboards

Information
Visa på karta
  • Datum
    4 dec och 5 dec
  • 4 dec (måndag) Nästa tillfälle
Hemsida
Biljetter
Pris
450 kr