Månadens restaurang mars: Levendi

Det är inte bara gråa februaridagar som gör att redaktionen nu drömmer om medelhavstoner till grekiska smaker på tallriken. Samtidigt som Kungsholmens krogkarta föryngras var dag har etablerade aktörer som Levendi sedan länge satt sina gastronomiska spår i Stockholmarnas hjärtan. Månadens restaurang i mars, Levendi, serverar grekiska rätter med passion.

Vad föredrar du? Klassiskt grekiska rätter eller modernare upplägg med grekiska förtecken? Spelar mindre roll på Levendi för här andas allt på menyn sann grekisk passion.
Priserna är en sällsynt men glatt överraskande historia. Kvalité och prisvärdhet går hand i hand innanför dessa fyra väggar, vilket tillhör en ovanlig syn i Stockholms innerstad. Med glad mage och en nöjd plånbok går man som en vinnare härifrån. Tre rätter under tvåhundrafemtiolappen förhöjer matupplevelsen även på hemvägen. Vad erbjuds då mer än tsatziki kan man ju undra?


Ouzo-flamberade tigerräkor med risotto sammanfattar både det bästa av Grekland och havet i en och samma rätt. Vitlöksfriterade calamariringar på salladsbädd kommer inte långt efter. Det är kombinationen av havets läckerheter och de klassiska smakerna som gör detta grekiska kök till en vinnare.
Lunch som middag serverar man kompromisslöst fina råvaror i Kungsholmskvarter där både spanska toner och italienska vibbar ligger om vartannat. Utan någon vettig konkurrens står Levendis grekiska influenser ohotade när både mat och service går hand i hand.

Ingen rök utan eld och grekisk mat av den här kalibern förtärs säkrast med ett välvalt rött vin. Prova därför en av husets rekommendationer och dröm dig bort till en ljuv semesterö i Medelhavet. På Levendi är det nämligen smakerna som styr sinnenas längtan efter varmare breddgrader.

Mer info om Levendi finner du här.